Ką daryti, kad nebūtume avių banda?

Mums rašo

Liudvika Kuzminčiūtė, asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkė
2020-05-05

Komentarų: 16

Karantinas sutrikdė mūsų įprastą kasdieninio gyvenimo ritmą – mus visus įkalino namuose, sustojo ne tik kavinių, turizmo, pramogų verslas. Mes dėvėdami kaukes tiesiog suvienodėjome, tapome lyg kareivėliai, aklai vykdantys komandas. Šios priemonės būtinos nuo viruso. Bet ar tik nuo jo.

Kai atšilus orams dusinamės po kaukėmis, Klaipėdos savivaldybės valdančiųjų darbai nesustojo ir nesustoja. Visokie judumai, rekonstrukcijos, įgalinimai ir kiti virsmai. Tik įdomu ar visa tai vyksta taip, kaip to reikia miesto bendruomenei?

Nors ką ji dabar gali pasakyti, dėvėdama kaukę. O gal kaukėta visuomenė laikoma avių banda? Bet apie viską iš eilės.

Žinia, šiuo metu vyksta Taikos prospekto dalies nuo Sausio 15-osios iki Kauno gatvės rekonstrukcija. Rekonstruojant šią atkarpą, numatoma įrengti dviračių bei pėsčiųjų takus, 8 naujas automobilių stovėjimo aikšteles, poilsio aikštelės, skirtas pėstiesiems ir dviratininkams, kelio ženklus ir t.t.

Beje, automobilių stovėjimo aikštelės bus įrengtos ne tik šio rajono kiemuose, bet ir Taikos pr. atkarpoje žaliosios zonos sąskaita. Tai nuspręsta už vietos gyventojus, o priekaištus, kad visuomenė neaktyvi, atmetu, nes kiekvienas turi savo teritorijos tvarkymo viziją ir sklando vieša paslaptis, kad viešinimas nėra stiprioji savivaldybės pusė.

Taigi, miesto žalios zonos traukiasi, bet mes juk sveikas miestas ir mums nuolat tai primena lozungai.

Kiek tenka Klaipėdoje stebėti vykdomas gatvių rekonstrukcijas ar vykdomus projektus, tai jie visi, be išimties, susiję su želdinių apsaugos, vykdant statybos darbus, taisyklių pažeidimais.

Paskutinis pavyzdys, kurį užfiksavau, tai ta pati rekonstruojama Taikos pr. atkarpa.

Vaizdas visiems pažįstamas – tai sukapotos brandžių medžių šaknys, net ,,nugremžti” kamienai iš stropumo ar iš pareigos gerai atlikti darbą jausmo. O tai juk saugotini medžiai, turintys vertę ir galų gale tai mūsų visų turtas.

Jei valdžioje esančių toks požiūris, tai koks jis gali būti augančioje kartoje?

Ir vėl eilinį kartą tenka kreiptis į Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos viršininką Alfredą Šepštą, pateikiant fiksuoto pažeidimo nuotraukas. Tokiems nuolat pasikartojantiems pažeidimams aš jau net rašto trafaretą paruošusi.

Eilę metų stebint tokią situaciją, mano galvoje nuolat sukosi vienas klausimas – ką veikia savivaldybės atstovai, kuruojantys kiekvieną tokį statybos objektą?

Už tokius darbelius bus baudžiamas rangovas, bet ar tikrai jis kalčiausias? Šioje situacijoje jis tik atpirkimo ožys, nes aklai įgyvendina projektą, kuriame esami želdiniai projektuotojų nėra įvertinti. Beje, projektavimo sąlygas projektuotojui teikia savivaldybė. Manau, būtų tikslinga viešinti kiekvieno projekto užduočių rengėjus.

Čia nejučiomis prisimenu pasaką apie ropes traukimą. Grandinės gale – pelytė (rangovas), kuri ir lieka atsakinga už ,,ropes”, t.y projekto, užduoties sąlygas, nederintas su bendruomene.

Kai tik mieste kertami medžiai, gan dažnai strėlės krypsta į Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisiją, kurios veiklos sritis gana apribota. Į ją kreipiamasi perėjus į projekto įgyvendinimo etapą, nes šioje stadijoje reikia įvertinti kertamų medžių, numatytų pagal projektą šalinti, būklę.

Man seniai knietėjo noras šioje sistemoje iš esmės daug ką keisti. Bandžiau, bet atsimušdavau į valdininkų nenorą savo aplinkoje iš esmės kažką keisti. Visa laimė, kad tokie pokyčiai želdynų klausimais rūpėjo ne tik asociacijai „Klaipėdos žalieji”, bet ir kitiems aktyviems ir neabejingiems šalies gyventojams. Manau. dėl to 2020 m. sausio 6 d. įsigaliojo „Saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimų šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarkos aprašo “ pakeitimas, kuriame nurodoma, kad į komisijos sudėtį be valstybės tarnautojų įtraukiami ir jos veikloje neatlygintinai dalyvauti kviečiami želdynų bei želdinių apsauga suinteresuotų nevyriausybinių organizacijų bei vietos bendruomenių atstovai (rekomenduojama, kad bent vienas bendruomenės atstovas būtų kompetentingas želdynų planavimo, projektavimo ir (ar) arboristikos srityse).

Taip asociacijos „Klaipėdos žalieji” atstovas bei jo rekomenduotas specialistas atsidūrė komisijoje. Beje, turiu pastebėti, kad nuolat spaudoje ir ne tik joje stengiamasi priminti, kad į komisiją įeina būtent šis visuomenės atstovas.

Tiek savivaldybės tinklapyje, tiek spaudoje buvo skelbta komisijos sudėtis, ko anksčiau niekada šios savivaldybės valdymo istorijoje nėra buvę. Tai viena iš priežasčių, paskatinusių rašyti straipsnį ir paaiškinti tikrąsias mano buvimo komisijoje priežastis.

Nors toks savivaldybės uolumas pagirtinas, bet, kiek pamenu, prieš porą metų kreipiantis į merą su prašymu į komisiją įtraukti visuomenės rekomenduotą specialistą, buvo atsakyta, kad įstatymas to nenumato. Nors ir taip buvo aišku, kad tam pakako administracijos direktoriaus įsakymo, bet noro nebuvo.

Dabar dalyvaujant komisijos išvažiuojamuose posėdžiuose galiu patikinti, kad komisijos specialistai želdinius vertina tikrai atsakingai ir stengiasi juos išsaugoti. Bet kaip įsitikinau, ne viskas nuo jų priklauso.

Tiesa, jau patvirtintą komisijos sudėtį visai neseniai papildė trys nauji savivaldybės asmenys. Vienas iš jų – Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius. Man tai buvo netikėta staigmena. Na, bet aš mėgstu iššūkius.

Šiaip ar taip želdynų komisija yra atsakinga už jų priežiūrą ir apsaugą, bet kokia gali būti jų apsauga, kai į komisiją kreipiamasi prašant leidimo saugotinų medžių kirtimui ar genėjimui jau suderinus projekto techninę dalį.

Tiesa, komisijai yra galimybė išgelbėti medį, jei nesulaukia tinkamų argumentų iš pareiškėjo, kuriuo yra ne savivaldybė, o fizinis ar juridinis asmuo.

Matydama tokią želdynų komisijos autsaiderio padėtį, kreipiausi į administracijos direktorių su prašymu techninio projekto ruošimo etape gauti želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos derinimą bei svarstant techninę projekto dalį be želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos įtraukti ir bendruomenės, kurios teritorijoje planuojamas vykdyti projektas, atstovą.

Malonu, kad į prašymą buvo sureaguota. Skaitant atsakymą mano veide skleidėsi šypsena, bet neilgai, nes pasiekus sakinio vidurį supratau, kad į prašymą sureaguota tik iš dalies. Vis tik šiame pritarime pasigedau bendruomenės atstovo, jo dalyvavimą šiame etape atmetė. O gaila… Miesto bendruomenė daug ką gali ir ji jau ne kartą tai įrodė. Manau, geriau su jais bendrauti ir bendradarbiauti, ir ne deklaratyviai, bet realiai, aiškiai girdint jų argumentuotą nuomonę bei į ją atsižvelgiant.

Mūsų tikslas, regis, bendras – sveikas, patrauklus, žalias, visiems jaukus miestas. Kaip norisi, kad mūsų Klaipėda būtų tikrai mūsų, augtų bei žydėtų, o ir reikia tam tiek nedaug – derinti interesus.

Kad nevirstume lengvai valdoma avių banda, nevyriausybinė organizacija asociacija „Klaipėdos žalieji“ ragina visus Klaipėdos piliečius tapti tikraisiais savo miesto šeimininkais.

16 Comments

  1. TRAUKŪNAS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj, „REGATOS” vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį….

    Reply
  2. Dovilė

    Kai visur centre stengiamasi sumažinti automobilių srautus, Klaipėdoje stengiamasi į centrą pritraukti kuo daugiau ratuotųjų. Gamtos valdantieji , panašu, nemėgsta, nes nemaža jų dalis – mužikai by nature ( iš prigimties): bejausmiai, be lašelio empatijos, romantikos. O apie mūsų visuomenę išvis nekalbu. Dauguma jos , Puškino žodžiais tariant, ” tolpa neprasvieščionaja” arba dar blogiau ” čern tūpaja”. Nebuvo Puškinas arogantiškas. Jis tik nepabijojo viską pavadinti tikraisiais vardais.

    Reply
  3. Tikra tiesa

    Kol žmonės abejingai stebės kas vyksta Klaipėdoj kokie projektai kuriami , apsurdiškos studijos ir tt….. tol valdžiažmogiai ir elgsis su jais kai su avių banda, ….Todėl nenuostabu kad griūna Lietuvoj Gedimino kalnai, pradingsta miškai, ir murgdomės Grigeno sutrose, …….. o tereikia tik pastovėti už savo teises ir nebūti pasyviem stebėtojams!

    Reply
    • Patikėkit

      jau seniai žmonės kovoja, pirštu rodo kur negalima niokoti želdynų ir želdinių, kur reikia puoselėti ir tausoti aplinką ir Ekologiją, kad negalima kirsti daugiamečių medžių mieste..Kad reikia visų pirma atsižvelgti į ČIA GYVENANČIŲJŲ NUOMONĘ o tik paskui imtis darbų..Bet Klaipėdoje ,,išdirbta” puiki tokių nenurimstančiųjų neutralizavimo sistema – ribojamas bet koks savalaikės informacijos platinimas. Vyksta dominančių visuomenę temų ignoravimas, o protestuojntys paverčiami.. nevispročiais. Apie tai kaip ponai atsakinėja į interesantų raštus galima visą jumoro metraštį sukurti. Taip kad reikia visiems rimtai telktis į vieną sambūrį ir rimtai svarstyti ką daryti su tokiu supuvusiu Klaipėdos valdymu.Neužmirštant dar vienos valdžiukų ,,manieros”- vietoje tikrųjų bendruomeninių organizacijų ar aktyvių miestiečių, „kišti” savo statytinius ir liokajus kaip vietinės visuomenės lyderius.

  4. Kiek atkato gavai?

    Rasa javaitienė kiek gavai atkato iš 5.5 mln € už Rumpiškės kvartalo visu medžiu iškirtima?tu dabiai leidima iškirsti mefžius
    Kaip prostitutė kas moka tam dirba…..?

    Reply
  5. Neniškui iš savivaldybės

    Neniškis atsakymosę rašai kad Rumpiškės kvartalas tik 1 ha……..ar galvoji kad žmonės durni ir nežino kad Tas kvartalas 10.4 ha??????ir bandai mulkinti žmonės?eik lauk iš pareigu…. nešdinkis lauk neišmanelis…..

    Reply
  6. Kaminkretys

    Kvailas straisnis. Manau čia,, žalieji,, avių banda, neturi ką rašinėti..

    Reply
    • Kami kerčiui

      Kaminkerčiui a gal pats kvailas?o hal savivaldybės darbuotojas pvz peska R.Javaitienė kuri išduoda meidimus kiekvienam kuris nori plauti pinigu iš medžiu kirtima. Paskutinė jos šunybė iškirto Rumpiškės kv. 210 medžiu ir 300 krūmų. Už tai manau atmata havo iš 30 t. Išplautu pinigu ir pavogtu medžių

  7. Es

    Šaunu, kad yra aktyvistų. Graudu, kad mūsų visuomenė primena tilinčių avinų bandą, kuriems politikai ir biurokratai kabina makaronus. Prieš rinkimus reikėtų garsinti konkrečias atsakingų valdžiažmogių pavardės ir jų darbelius. Kad žinotume, ką renkame.

    Reply
    • Visi pavargo

      kovoti ir numojo ranka į swolacius. Tegu daro ką nori – Dievas nubaus..

  8. Jep tararai

    6.271 straipsnis. Atsakomybė už žalą, atsiradusią dėl valdžios institucijų neteisėtų veiksmų
    1. Žalą, atsiradusią dėl valstybės valdžios institucijų neteisėtų aktų, privalo atlyginti valstybė iš valstybės biudžeto nepaisydama konkretaus valstybės tarnautojo ar kito valstybės valdžios institucijos darbuotojo kaltės. Žalą, atsiradusią dėl savivaldybės valdžios institucijų neteisėtų aktų, privalo atlyginti savivaldybė iš savivaldybės biudžeto nepaisydama savo darbuotojų kaltės.
    2. Šiame straipsnyje terminas „valdžios institucija“ reiškia bet kokį viešosios teisės subjektą (valstybės ar savivaldybės instituciją, pareigūną, valstybės tarnautoją ar kitokį šių institucijų darbuotoją ir t. t.), taip pat privatų asmenį, atliekantį valdžios funkcijas.
    3. Šiame straipsnyje vartojamas terminas „aktas“ reiškia bet kokį valdžios institucijos ar jos darbuotojų veiksmą (veikimą, neveikimą), kuris tiesiogiai daro įtakos asmenų teisėms, laisvėms ir interesams (valstybės ar savivaldybės institucijų priimami teisės ar individualūs aktai, administraciniai aktai, fiziniai aktai ir t. t., išskyrus teismo nuosprendžius, sprendimus ir nutartis).
    4. Valstybės ar savivaldybės civilinė atsakomybė pagal šį straipsnį atsiranda, jeigu valdžios institucijų darbuotojai neveikė taip, kaip pagal įstatymus šios institucijos ar jų darbuotojai privalėjo veikti.”

    Reply
  9. Jep tararai

    Ką tas Pocius? Marionetė jis, kaip bus nurodyta taip ir padarys. Jeigu leidimas išduodamas neteisėtai, jis nenukentės, nes tarnautojams nukentėti neleidžia įstatymleidžių sukurti įstatymai… Taigi nusispjauti jiems ant visko, jeigu leidžia įstatymai. (:

    Reply
  10. dfg

    NAFIK ten tos stovėjimo aikštelės, reikėjo gatvę platinti ir taškas. Vitos tikrai yra sočiai.

    Reply
  11. Memel

    Turėjo projektuoti ne klostrofobiškas parkavimo vietas, o gatvė plėsti. Atidavus vieną juostą autobusams liko tik po vieną automobiliams. Maniau tai akivaizdu, vietos yra, ir su nauju rekonstrukcijos projektu vairuotojai atgaus 2 juostas. Tačiau dabar eismą dar labiau trukdys besiparkuotojai.

    Reply
    • KLP

      O kam ten 4 juostos automobiliams? Nėra ten jokių kamščių ir iš viso kam trenktis į centrą su nuoasvu automibliu jei VT veža.

    • Andrius to KLP

      Tu klp gal su autobus vazineji, kad nematai kamsciu….

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas

Baigė remontuoti Taikos prospekto šaligatvį

Klaipėdos savivaldybė skelbia, jog baigti šaligatvio nuo Sausio 15-osios g. iki Tiltų g. remonto darbai. Darbų metu įrengtas 2,5 m ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Transportas

Taikos prospekto eismo valdymas - neįveikiama užduotis?

Nors eismo valdymo sistemos modernizavimo vienoje iš pagrindinių Klaipėdos transporto ašių – Smiltelės g., Taikos prospekto, Tiltų, Herkaus Manto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This