„Grigeo Klaipėda” prašymas – tik formalumas?

Svarbu, Verslas

Klaipėdos savivaldybei išplatinus pranešimą spaudai, kad AB „Grigeo Klaipėda“ Aplinkos apsaugos agentūros Taršos prevencijos departamentui pateikė paraišką Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimui pakeisti, įmonės vadovas tikina, jog tai tėra formalumas, kad įmonė vėl galėtų naudotis „Klaipėdos vandens” teikiamomis nuotekų valymo paslaugomis.

Tuo metu kai kurie visuomenininkai, reaguodami į šias žinias, tvirtina, jog tokio tipo įmonė iš viso neturėtų vykdyti veiklos Lietuvoje ir jos daromi žingsniai nėra formalumas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Paraiškoje, kurią bendrovei „Grigeo Klaipėda“ parengė UAB „Ekosistema“, nurodyta, jog TIPK leidimas keičiamas vadovaujantis 2020-04-10 Aplinkos apsaugos agentūros raštu Nr. (30.1)-A4E-3073 „Dėl paraiškos TIPK leidimui pakeisti pateikimo pratęsimo“ bei įmonės veikloje atsiradusiais pakeitimais, kurie yra susiję su AB „Grigeo Klaipėda“ susidarančių nuotekų valymo ir atliekų tvarkymo sprendinių pasikeitimo bei naujų aplinkos oro taršos šaltinių atsiradimo. TIPK leidimas keičiamas vadovaujantis 2019 m. papildyta AB „Grigeo Klaipėda“ Aplinkos oro taršos šaltinių inventorizacijos ataskaita. Stacionarių aplinkos oro taršos šaltinių ataskaita papildyta slėginės nuotekų linijos nuorintojais (5 vnt.). Taip pat atsiranda nauji taršos šaltiniai – nuotekų spaudiminės linijos nuorintojai (5 vnt.). Bendrovė eksploatuoja dvi slėgines nuotekų linijas, kurių kiekvienos ilgis yra 14 km ir kuriomis nuotekos iš bendrovės (Nemuno 2., Klaipėda) paduodamos į nuotekų valymo barą. Kiekvienoje iš jų yra penki nuorintojai”, – sunkiai suprantamas tekstas dėstomas Klaipėdos savivaldybės pranešime.

Sprendimą dėl TIPK leidimo išdavimo priimantis Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Taršos prevencijos departamentas apie gautą paraišką gegužės 20 d. raštu informavo Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją. Pastabas ir pasiūlymus dėl paraiškos turinio ir TIPK leidimo reikalavimų nustatymo savivaldybė turi pateikti per 7 darbo dienas nuo pranešimo gavimo.

„Grigeo Klaipėda“ vadovas Tomas Eikinas komentavo, kad prašymas TIPK leidimo pakeitimui buvo pateiktas atsižvelgiant į AAA reikalavimą ir duotą terminą.

„Leidimo atnaujinimas reikalingas tam, kad gamybinių nuotekų nukreipimas į „Klaipėdos vandens“ tinklus būtų įtrauktas prie esamų valymo būdų. Kitaip tariant, tai techninis formalumas, pasirašius sutartį dėl nuotekų nukreipimo į „Klaipėdos vandens“ nuotekų tinklus”, – rašoma „Atvirai Klaipėdai” atsiųstame jo komentare.

Žinia, savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo” nuo gegužės 14 d. nebepratęsė nuotekų valymo sutarties su „Grigeo Klaipėda”, nes jų sudėtis esą kelia grėsmę miesto nuotekų valyklos darbui.

Teigiama, kad „Klaipėdos vanduo“ dar sausio 27 dieną išdavė sąlygas su reikalavimais, kokius darbus AB „Grigeo Klaipėda“ turėtų atlikti, kad jų išleidžiamos nuotekos atitiktų miesto valymo įrenginių techninius parametrus. Bet sąlygose numatyti darbai esą nebuvo atlikti.

Anksčiau rašyta, kad „Grigeo“ grupės prezidentas ir pagrindinis akcininkas Gintautas Pangonis tikisi gamybą atnaujinti nuo birželio 4 d.

Tuo metu visuomeninkė Raimonda Zaborė, reaguodama į tokius „Grigeo Klaipėda” veiksmus dėl TIPK, „Facebook” grupėje „Pietinė Klaipėda smirda” rašo, jog situacija yra rimta.

„Klaipėdos rajonas vėl gyvena informacinėje izoliacijoje (gal dėl to, kad Klaipėdos rajono savivalda kreipėsi į STT dėl Aplinkos apsaugos agentūros „slaptai” arba neviešai proteguojant „Grigeo” taršos leidimus. Formuluotės tiksliai nepamenu, parašiau paprastais žodžiais nesiplečiant). Nors prokuratūra areštavusi įrenginius Dumpiuose, tačiau „Grigeo” taršos leidimą vis tiek stumia. Mums po pranešimo spaudoje apie tokį „Grigeo” norą realiai liko 3 dienos pastabų rašymui. Taršos leidimo pakeitimo paraiška išdėstyta 110 lapų. Visą info išstudijuoti ir surašyti pastabas trunka laiko. Tačiau pagrindinis ir pats nuoširdžiausias klausimas – kiek dar taip tęsis? Kas dar turi įvykti mūsų valstybėje, kad valdžia suvoktų, jog tokio tipo įmonė, kaip „Grigeo”, negali vykdyti veiklos Lietuvoje? Jeigu metų metus įmonė leidusi nevalytas nuotekas (vienos iš taršiausių ir smardžiausių) į marias iki šiol nesustabdyta, taršos leidimai jai neatimti!!!!!!! Na kas per velniava vyksta mūsų valstybėje???!!! 4 aplinkosauginius įstatymus pakeitėme, bet „Grigeo” stovi dar vis. Ką darom, Gerbiamieji????” – rašo R. Zaborė.

Ji vėliau su „Atvira Klaipėda” pasidalino ir pastabomis, kurias susirašė peržvelgusi įmonės pateikiamos dokumentus.

Anot R. Zaborės, iš jų matyti, kad įmonė nori naudotis savo valymo įrengimais, esančiais Dumpių kaime, ir nuo jų nutiesti papildomą liniją iki AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valyklos tinklų. Taip pat norima naudotis dumblo nusausinimo įranga Dumpiuose. Rengimas prisijungimo statybos projektas Nemuno g. esančioje įmonės teritorijoje, kad čia atsirastų nuotekų valymo įreginys.

„Niekas nesako kokios susidarys dujos, kokie bus išmetimai į aplinką? Kokios bus emisijos? Ar bus skleidžiamas triukšmas? Kokie bus kvapai? Kas bus daroma su nuotekomis kai reaktorius bus remontuojamas? Tai yra nuotekų valymo įrenginys kurį norima pastatyti miesto centre”, – savo įžvalgomis dalinosi moteris.

10 Comments

  1. Antanas

    Lai tie dėdės pažiūri, kas dedasi marių pakrantėse, pilna negyvos žuvies… Gražiausi karšiai voliojasi…

    Reply
  2. Dirbau

    Dirbau sausio mėnesio pradžioje, kai buvo pagauta grigeo už rankos, teršiant jūrą ir marias. Tai daug kas kalbėjo, kad tai visiems gerai žinoma problema, nuo šaltkalvio iki direktorių. Baisi įmonė, personalas išvis į žmogų nežiūri, ten jai žmogaus nėra, labai didelė kaita žmonių, karštis ir kvapas viduje baisus. Daug žmonių serga.

    Reply
    • dirbusiam

      kuo serga?

  3. Darius

    Matyt yra noras arčiau leisti nevalytas nuotekas į marias, kam siųsti kažkur už 15 kilometrų, jeigu gali jas leisti tiesiog miesto centre. Gal visai ir nieko idėja.

    Reply
  4. Tadas

    Dabar aiškėja, ką nori padaryti Grigeo, o tai jų tokie pareiškimai, kad čia tik formalumas, eilinis akių dūmimas. Nors kažkas stebi. Šaunuolė Zaborė!!!! Anot R. Zaborės, iš jų matyti, kad įmonė nori naudotis savo valymo įrengimais, esančiais Dumpių kaime, ir nuo jų nutiesti papildomą liniją iki AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valyklos tinklų. Taip pat norima naudotis dumblo nusausinimo įranga Dumpiuose. Rengimas prisijungimo statybos projektas Nemuno g. esančioje įmonės teritorijoje, kad čia atsirastų nuotekų valymo įreginys.

    „Niekas nesako kokios susidarys dujos, kokie bus išmetimai į aplinką? Kokios bus emisijos? Ar bus skleidžiamas triukšmas? Kokie bus kvapai? Kas bus daroma su nuotekomis kai reaktorius bus remontuojamas? Tai yra nuotekų valymo įrenginys kurį norima pastatyti miesto centre”, – savo įžvalgomis dalinosi moteris.

    Reply
  5. To Ačiū

    O tu geriau TIPK leidimą jų geriau paskaityk, gal suprasi ką jie bando padaryti, nes tai tikrai ne formalumas. Nors kažkas stengiasi, bando daryti, kad būtų mažiau taršos ir kvapų. O ne sėdi ant lovos prie kompo ir komentuoja.

    Reply
    • Mes pilietiški

      Tamsta negyveni pietinėje miesto pusėje. Jei liks vamzdynas į Dumpius su nuorintojais, toliau Grigeo smardins miestą. Valymo įrenginius pastatyti šalia Grigeo nerealu.

  6. Ačiū

    Gal jau baikite tas į seimo rinkimus besirengiančios Zaborės trydas feisbukines platinti…

    Reply
    • A

      palaikau

    • Kita

      O gal jūs baikit skleist ir šmeist žmogų kuris kol jūs miegate kažką daro. Ar pats (pati) prisidėjote prie to? Ar bent gyvenate tokioje smarvėje kaip visas mūsų rajonas? Jei ne ji tai ir toliau šikną valytumėt su smirdančiu popieriumi!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This