Sutvarkytame Klaipėdos skvere – bėdos dėl granito

Miestas, Svarbu

Rekonstruotame tremtiniams pagerbti skirtame skvere neseniai paklotas itin šviesus granitas – jau dėmėtas. Todėl rekonstrukcijos projekto autorius savivaldybei pasiūlė pasirūpinti specialia granito priežiūra, kuri, žinoma, papildomai kainuotų.

Dėmės ant šviesaus granito – lyg ant delno. Martyno Vainoriaus nuotr.

Vadinamojo Kančių skvero, esančio S. Daukanto ir I. Kanto gatvių sankirtoje, rekonstrukcijos techninį projektą parengė bendrovės „Vakarų siluetas“ vadovas ir architektas Mantas Daukšys. Kai rekonstrukcija jau buvo prasidėjusi, architektas panoro savo projektą patobulinti ir numatytas akmens plokštes pakeitė į šviesų granitą, kad matytųsi grindinyje pažymėtų įkalinimo vietų šriftas.

Tačiau jau dabar matyti, kad tokio granito priežiūra gali būti sudėtinga, nes vos per mėnesį grindinys gana išsipurvino.

Dabar paprašėme užsakovo (Klaipėdos savivaldybės – V. S), kad granito dangai panaudotų impregnantus. Viskam reikia priežiūros, viską reikia tvarkyti, nėra amžinų dalykų. Mums buvo pasiūlyta technologija – impregnuoti granitą ir garantija penkeri metai. Tada būtų paprasčiau prižiūrėti tą granitą. Jei užsakovas neimpregnuos, tai turės dažniau valyti – aukštu vandens spaudimu nuplauti“, – aiškino M. Daukšys.

Jis tvirtino, jog techniniame projekte buvo įrašyta, jog grindiniui reikia naudoti šviesų granitą.

„Kokį konkrečiai nebuvo parašyta, tik įvardytos specifikacijos. Rangovas nusipirko tokį, kokį pigiausią rado, kuris atitinka techninius reikalavimus. Dabar prašome, kad jei jau toks granitas yra, tegul bent jau impregnuoja“, – kalbėjo M. Daukšys.

Numatytas akmens plokštes šviesiu granitu skvere sumanyta pakeisti, nes siekta, jog aiškiai matytųsi pažymėtos tremties vietos ir pavadinimai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tačiau specialiame pasitarime Klaipėdos savivaldybės atsakingi specialistai nusprendė, jog granito danga skvere nebus impregnuojama.

„Mes manome, kad tokių darbų nereikia, nes jiems niekas nesuteikia jokių garantijų. Man pavyko susisiekti su tais specialistais, kurie dirba su granito dangomis. Jie aiškino, kad impregnuoti granitą reikėjo prieš jį paklojant, o ne dabar. Be to, tokie darbai dažniausiai yra atliekami prabangiose privačiose valdose, kurių plotas nėra didelis. Kvadratinio metro dangos impregnavimas kainuoja nuo 6 iki 10 eurų, tad šiam skverui papildomai kone kasmet reikėtų kelių tūkstančių eurų“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Ji patvirtino, jog pirminiame rekonstrukcijos techniniame projekte buvo numatyta tamsesnė danga, bet projektuotojai ją pakeitė į šviesesnę.

Kančios skvero rekonstrukcija kainavo apie 400 tūkst. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Jei jau toks suderintas, tai taip ir turi būti. Tikrai neimpregnuosime, grindinys dėvėsis natūraliai, tiesiog jį valysime. Tačiau aš tokią situaciją vertinu kaip tam tikrą neapsižiūrėjimą. Teikdamas savo projektą architektas turėtų įvertinti visus niuansus, o ne po visko dar siūlyti papildomą priežiūrą“, – tvirtino I. Šakalienė.

Ji pabrėžė, jog artimiausiomis dienomis skvero rekonstrukcija turėtų būti visiškai baigta, nes rangovai pažadėjo sumontuoti apšvietimo atramas. Ši rekonstrukcija kainavo apie 400 tūkst. eurų.

Vakarų siluetas“ parengė ir Ferdinando skvero techninį projektą, tad M. Daukšys patvirtino, kad ir šioje vietoje bus paklotas šviesus granitas.

Ferdinando skveras. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dabar yra vienas tiekėjas Kinijoje ir jis viską valdo. Visur, kur pamatysite naujas granitines dangas, visur bus tas pats kiniškas granitas. Dabar toks istorijos etapas, jog Kinijoje pigu ir iš ten viską veža. Užtat vienu metu tvarkomi skverai atrodys labai vieningai“, – teigė M. Daukšys.

17 Comments

  1. Romas

    Kažkaip gaila, kad nėra pas Klaipėdos architektus fantazijos ir rekonstruoti skverai atrodo apgailėtini .Mažvydo alėja siaubingas pavyzdys .
    Granito ar trinkelių dangas sudeda skirtingū spalvų ir viskas beveik vienoje plokštumoje – siaubinga . Laiptai , tai ne peraukštėjimai reljefo , kurie kurtų patrauklumą ir grožį .

    Reply
  2. Gaila

    Vydūno skvere jau suskilinėjusios. O augalai tai atrodo apgailėtinai, niekas jų neprižiūri.

    Reply
  3. Granito dėsnis

    Ar pastebite, kad du skverai Klaipėdoje įrengti/įrenginėjami už kosminę kainą? Kuri didėja kartais dėl granito? Kas iš to uždirbs? Štai klausimas. o visa kita – tik kumečių alasas.

    Reply
  4. Anonimas

    Varyt tokius darbuotojus lauk .Debrecene suoliukus alėja ,parke- siuksliadeziu alėja .Arena paslėpė už surudyjusio baseino ir tt gėda antanas

    Reply
  5. Se

    Šis skveras buvo rekonstruotas prieš kokius 15 metų. Dabar vėl nauja rekonstrukcija . Po 15 metų laukime naujo skvero. Tikėkimės tuo metu Šakalienė bus išėjusi į užtarnautą poilsį, ramiai ilsėsis pavėsyje savo S.Nėries g. dvarelyje, o naujieji savivaldybės klerkai nepamirš į pirkimo sąlygas įrašyti apie dangos impregnavimą.

    Reply
  6. Magyla

    Menka bėda, Šakalienė sakė, kad tą dėmėtą marmurą apklos baltarusišku linoleumu.

    Reply
    • Anta

      Geras pasiūlymas ,liuks ,o gal pradžiai ir senamiesčio žaizdas užkloti , būtų visai nieko
      .Architektai pirmyn

  7. Rūta

    Varė su turbinkom per tą granitą pagrinde tik šeštadieniais .Kur mes gyvenam kad negalėjo normalių trinkelių patiest?Neaišku kas per firma kad tik balandyje pradėjo dirbt kasdien. Apsiverks tremtiniai tai pamatę.Projektai kaip milijonieriams, kokybė ir įrengimas kaip ubagams.

    Reply
  8. Pamatykite

    Ištrinkeliuota viskas, tik keli medžiai įcementuoti liko. Skveras – vienas granitas. Kiek nubyrėjo į kišenes, ponai?

    Reply
  9. Paradoksai

    jeigu jau I.Šakalienė tiek metų įrenginėja mieste parkus ir skverus ir tame mato problemą tai kaip Užsakovas galėjo laiku išreikšti tokį pageidavimą ir sąmatoje ir užsakant medžiagas privalomą impregnavimą. Ko čia dabar bambėti ir bačką ritinti ant architekto. O gal tą architektą buvo išsiuntusi pas gamintoją pasiaiškinti medžiagos savybių? Visko norima kuo pigiau ir už grašius ir greitai. Būtent impregnavimo pati galėjo ir privalėjo reikalauti. Nėra tokios dangos kuri užtikrintų 0 įgeriamumą. Priežiūra viskam reikalinga. Granito priežiūra nėra tapati pėsčiųjų takų betono priežiūrai ir sąnaudos granito priežiūrai, skverams, parkams natūraliai ženkliai imlesnės. Kitas varijantas – asfaltuokim viską arba užtverkim tvorą, kad niekas nevaikščiotų ir neteptų. Kam tada ta savivaldybė projektuoja parkus, skverus ( net japoniškų sakurų) jei vėliau pasirodo, kad neturi už ką prižiūrėti. Kas čia per Užsakovas ir jo kompetencija?

    Reply
  10. GintarasR

    Visiškai simboliška ir klaipėdietiška dviejų epochų sandūra: tremtinių, vežtų pražūti į Rusijos ir Kazachstano rūdynus memorialą padengia geležies rūdos dulkės iš tų pat rūdynų, tik jau atvažiavusių pas mus.

    Reply
  11. Sigitas

    Labai teisingai ir tailiai pastebėta t.y. „Jei jau toks suderintas, tai taip ir turi būti. Tikrai neimpregnuosime, grindinys dėvėsis natūraliai, tiesiog jį valysime. Tačiau aš tokią situaciją vertinu kaip tam tikrą neapsižiūrėjimą. Teikdamas savo projektą architektas turėtų įvertinti visus niuansus, o ne po visko dar siūlyti papildomą priežiūrą“, – tvirtino I. Šakalienė. Taip kad rekonstrukcijos techninį projektą parengė bendrovės „Vakarų siluetas“ vadovas ir architektas Mantas Daukšys jeigu kaip Rangovas nusipirko tokį, kokį pigiausią rado tegul ir impregnuoja ir prižiūri granito stovį.

    Reply
  12. klaipėdietis

    Idomu koki granita naudos dangės upės skvere nes ten irgi isbrango projektas dėl granito 🙂 nujaučiu dės irgi pigiausia

    Reply
  13. Nesvarbu

    Taško pinigus tiksliai nežinodami KAM?

    Reply
  14. Rasa

    Kažkaip pasidarė baisoka, kad teplumas bus mažiausia to kiniško granito bėda 🙂 Na, bet jei po poros metų suskilinės, gal po 10 metų turėsim ir vėl naują skverelį. Perdarytą kitom medžiagom. 😀

    Reply
  15. begalinis pataikavimas

    statybininkams kainuoja brangiai: pastato kuo pigiau, bet po to …

    Reply
  16. Anonimas

    F**K CHINA!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Irenai Šakalienei - Aukščiausiojo Teismo malonė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) panaikino pirmos instancijos ir Klaipėdos apygardos teismo sprendimus, kuriais buvusiai uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This