Malkų įlankoj išgelbėjo kirų jauniklius

Uostas ir jūra

Penktadienį Klaipėdos uoste teko vykdyti neįprastą operaciją – pora dešimčių rudagalvių kirų jauniklių perkelti į saugesnę vietą, mat jie buvo įsikūrę statybvietėje Malkų įlankoje. Būrys kirų ir kelios upinės žuvėdros susisuko lizdus ant senos, prieš penkiasdešimt metų statytos, krantinės. Šiuo metu krantinė yra rekonstruojama.

Kad rangos darbai nesutriktų, jauniklius Klaipėdos universiteto ornitologai saugiai perkėlė ir įkurdino ant plaukiojančio pontoninio plausto. Pasak ornitologų, lizdų paėmimas iš gamtos neturėtų sutrikdyti rudagalvių kirų populiacijos pajūryje.

„Rudagalviai kirai perkeltus jauniklius atskirs pagal balsą, taip, kaip atsirenka savo jauniklius kolonijose, todėl išsiritusių jauniklių perkėlimas nedarys neigiamos įtakos, jie turėtų būti maitinami tėvų. Plaustas buvo prišvartuotas greta buvusių lizdų, paukščiukai čia gyvens tol, kol apsiplunksnuos ir išskris. Tikėtina, kad jauniklių gali būti ir daugiau, nes kai kurios kirų poros gali bandyti dėti pakartotiną dėtį naujai įrengtame plauste“, – Uosto direkcijos pranešime cituojamas  Klaipėdos universiteto lektorius, Lietuvos ornitologų draugijos ornitologas Julius Morkūnas.

Skelbiama, jog analogišką situaciją jūrų uoste ornitologai sprendė ir prieš kelerius metus. Tąkart iš Smeltės botaninio draustinio teko perkelti gulbių lizdą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Su Uosto direkcija besipykstantys danai darė slaptus garso įrašus

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pirmoje instancijoje laimėjo dar vieną bylą prieš Danijos kompaniją „Rohde Nielsen“. Šįkart danai su uostininkais ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos universitete įteikti diplomai 33-iosios laidos absolventams

Klaipėdos universitetas (KU) pirmadienį išlydėjo dar vieną, jau 33-iąją, absolventų laidą. Šventiniame renginyje Klaipėdos koncertų salėje studijų baigimo diplomai įteikti ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Uostas užtveria naujas teritorijas

Šalies prezidentui Gitanui Nausėdai kalbant apie tai, kad uostas turėtų atverti daugiau prieigos žmonėms prie marių, bent jau kol kas ...
2023-12-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This