„Grigeo Klaipėda“ planas – nauja nuotekų trasa

Miestas, Svarbu

Prieš kelias dienas atnaujinusi veiklą „Grigeo Klaipėda“ parengė planą, kaip pasiekti, kad galėtų ir toliau dirbti nepertraukiamai. Tokio plano esmė – Dumpiuose nutiesti naują trasą, kuria dalinai išvalytos nuotekos būtų perduodamos bendrovei „Klaipėdos vanduo“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Viršijo leistiną taršą

Prisijungimo prie „Klaipėdos vandens“ valymo įrenginių techninį projektą pirmadienį pristatė bendrovės „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas.

Tokio projekto prisireikė, nes nuo metų pradžios „Grigeo Klaipėda“ sulaukė daug nemalonumų dėl to, jog iš bendrovės nevalytos nuotekos buvo išleidžiamos į Kuršių marias. Tyrimą dėl tokios veiklos vis dar tęsia prokurorai.

Siekiant tinkamai tvarkyti nuotekas, bendrovės „Grigeo Klaipėda“ ir „Klaipėdos vanduo“ nuo metų pradžios pasirašydavo trumpalaikes nuotekų valymo sutartis. Jose buvo nurodytos griežtos sąlygos, kad „Grigeo Klaipėda“ galėtų savo gamybines nuotekas leisti į miesto nuotekų tinklus. Gegužę šios sąlygos nebuvo įvykdytos, todėl „Klaipėdos vanduo“ sutarties nebeatnaujino ir įmonė buvo priversta stabdyti veiklą.

Penktadienį, birželio 5 d., AB „Klaipėdos vanduo“ ir AB „Grigeo Klaipėda“ pasirašė naują trumpalaikę nuotekų valymo sutartį, kuri Kuršių marias nevalytomis nuotekomis teršusiai įmonei atvėrė galimybę iš dalies atnaujinti veiklą. Laikinoji sutartis galios mėnesį – iki liepos 5 dienos. „Esminis šios laikinosios sutarties skirtumas nuo ankstesnių keturių yra tas, kad atsiranda suminė tarša, tai reiškia, kad yra ribojama vienos paros ir vieno mėnesio suminė tarša. Tai reiškia, kad išnaudojus mėnesio taršą sklendė yra uždaroma ir nuotekos nepriimamos“, – komentavo AB „Klaipėdos vanduo“ vadovas Benitas Jonikas.

Jis pabrėžė, jog miesto valymo įrenginiai, kuriuos eksploatuoja „Klaipėdos vanduo“, nuo sausio pradžios, valydami ir „Grigeo Klaipėda“ nuotekas, dirbo maksimaliais pajėgumais, o „Grigeo Klaipėda“ tarša viršijo normas, aptartas prisijungimo sąlygose. Įmonei atsisakius toliau valyti itin taršias kartono gamyklos nuotekas, pastaroji buvo priversta stabdyti veiklą. „Grigeo Klaipėda“ neveikė nuo šių metų gegužės vidurio.

Projektas „Dumpiai – Dumpiai“

Atnaujinusi veiklą „Grigeo Klaipėda“ viliasi, jog pavyko rasti išeitį, kaip bent laikinai tinkamai tvarkyti nuotekas.

„Grigeo Klaipėda“ vadovas T. Eikinas pabrėžė jog įmonė savo fabrike, esančiame Nemuno gatvėje, neturi nei mechaninių, bei biologinių valymo įrenginių, todėl labai sunku išlaikyti „Klaipėdos vandens“ nuotekoms nustatytas leistinos taršos normas, o jei tų normų nesilaikoma, nuotekos iš fabriko nepriimamos į miesto nuotekų tinklus.

Ir parengtame techniniame projekte, gavusiu pavadinimą „Dumpiai – Dumpiai“, kalbama apie tai, kaip valyti nuotekas, jau atkeliaujančias iki Dumpiuose esančių valymo įrenginių.

„Planas ir projektas toks, jog nuotekos pirminiam valymui tiekiamos iš fabriko į Dumpiuose esančius mums priklausančius valymo įrenginius. Čia atliekamas biologinis, mechaninis valymai, taip iš dalies apvalytos nuotekos toliau naujai nutiesta trasa yra perduodamos į „Klaipėdos vandens“ nuotekų valyklą galutiniam išvalymui. Planuojame, jog gavę visus leidimus, tokią naują liniją galime nutiesti per šešis mėnesius“, – aiškino T. Eikinas.

Jis pabrėžė, jog toks sprendimas gimė kartu su AB „Klaipėdos vanduo“.

„Žinia, mūsų nuotekose teršalų koncentracija yra didesnė nei „Klaipėdos vanduo“ galėtų stabiliai sutvarkyti, kai gauna nuotekas iš mūsų fabriko, todėl bendrai rastas sprendimas, kad išnaudojant mūsų nuotekų valymo įrenginius, kuriuose būtų atliekamas pirminis valymas, galutinis valymas būtų atliekamas „Klaipėdos vandens“ įrenginiuose. Tam buvo gautos prisijungimo sąlygos ir jose nustatyti reikalavimai pradedant nuo to, kad turi būti įrengta linija, baigiant tuo, jog turi būti sumontuoti visi matavimo, kontrolės ir apskaitos prietaisai, o jų duomenys nuotoliniu būdu perduodami „Klaipėdos vandens“ sistemai, kad būtų galima „online“ režimu stebėti ir kontroliuoti situaciją“, – aiškino T. Eikinas.

Jis informavo, jog po nuotekų pirminio valymo susidarančiam dumblui nusausinti turi būti pastatytas dekanteris. Nusausintas dumblas nebebus sandėliuojamas aikštelėse Dumpiuose, o bus išvežamas į „Fortum Klaipėdą“ sudeginti.

Garsiojo vamzdžio nedemontuos

„Siekiant įgyvendinti tokį planą, jau yra parengtas techninis projektas, jis perduotas AB „Klaipėdos vanduo“ derinti ir reikšti pastabas. Sykiu projektas įkeltas į „Infostatybą“ derinti su atsakingomis institucijoms. Prokuratūra mus informavo, kad statybos leidimui jų sutikimas nereikalingas, suderinimo reikės, kai jau fiziškai bus planuojami darbai“, – teigė T. Eikinas.

AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius B. Jonikas teigė, jog tokį projektą bendrovė gavo tik gegužės 18 dieną.

„Pastabų aibė prirašyta. Būtina atlikti viso projekto ekspertizę, panašu, kad ir einame link to. Pasigedome informacijos apie esamos linijos atjungimą, nes projektuojama nauja“, – teigė B. Jonikas.

Informacijos apie esamo vamzdžio, kuriuo nuotekos iš „Grigeo Klaipėda“ buvo leidžiamos į marias demonatavimą, pasigedo ir Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

„Kam jis bereikalingas? Savivaldybės pozicija tokia, kad vamzdis būtų panaikintas, kad viskas patektų į „Klaipėdos vandens“ valymo įrenginius“, – tvirtino A. Barbšys.

Tačiau T. Eikinas patikino, kad jokie vamzdžiai nebus išmontuoti, nes galbūt ateityje, kai bus įdiegta įvairių procesų, „Grigeo Klaipėdai“ taip pavyks pačiai tvarkyti savo nuotekas, kad ji galės jas tiesiogiai išleisti į gamtą.

2 Comments

  1. Vidmantas

    Man yra sunku suvokti, kaip įmonė, kuri daugiau, nei 16 metų savo srutas varė nevalytas į kuršių marias, gali tiesti naujas linijas ir pati bandyti valyti nuotekas. Jiems tokia veikla, kaip nuotekų valymas turi būti atimtas visam laikui.

    Reply
    • Anonimas

      Yra du variantai arba uzdaryta arba leisti pasitaisyti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This