Pakeisti atliekų išvežimo grafikai įnešė sumaišties

Regionas

Klaipėdos rajone gyvenanti ir atliekas intensyviai rūšiuojanti „Atviros Klaipėdos” skaitytoja skundžiasi, jog praktiškai ekspromtu buvo dvigubai suretinti pakuočių išvežimo grafikai, tad iki sausio vidurio gali tekti atsisakyti rūšiavimo ir pildyti bendrųjų atliekų konteinerį, už kurio ištuštinimą reikėtų susimokėti papildomai.

Atliekų rinkliavos sistemą administruojančios VšĮ „Gargždų švara” vadovas Rimantas Martinkus teigia, jog vežėjų buvo prašyta žmones iš anksto aprūpinti rūšiavimui skirtais maišais, tačiau jie to nepadarė. Visgi jis žada, kad pirmuoju šių metų vežimu bus surinktos visos išrūšiuotos atliekos, net jei jos nebus sudėtos į specialius maišus.

Vežėjams pakeitė grafikus ir sausio 4-ąją nebeištuštino plastiko, metalo bei popieriaus atliekų konteinerių Aukštkiemiuose, Baukštininkuose, Glaudėnuose, Gvildžiuose, Kalnuvėnuose, Purmaliuose, Radailiuose, Žemgrindžiuose.

„Kai pernai mūsų rajone buvo pakeista tvarka ir suretintas nerūšiuotų atliekų išvežimas – į mokamą rinkliavą įskaičiuotas jau tik vienas, o ne du tokios konteinerio ištuštinimai per mėnesį, nepykau, nes ir rinkliava dėl to šiek tiek sumažėjo, ir buvo išdalinti rūšiavimui skirti konteineriai. Plastikui, popieriui ir metalui skirti konteineriai būdavo išvežami kas dvi savaites – toks grafikas buvo pats tas, nes aktyviai rūšiuojanti, popieriaus nedeginanti mūsų keturių asmenų šeima tokį konteinerį per tiek laiko ir užpildydavo. Tačiau kai sausio 4-ąją jo neištuštino, pasidomėjau, kad pakeitė grafikus ir dabar tai darys tik kartą per mėnesį. Suprantu, kad gal kiti ir rūšiuoja mažiau, tad reikia retinti reisų skaičių, tačiau kodėl dar gruodį neišdalino papildomam rūšiavimui skirtų maišų, kuriuos dabar žada? Ne tik mano, bet ir kaimynų konteineris jau pilnas, o dabar kitas vežimas numatytas tik sausio 18-ąją. Ką iki tol daryti? Nerūšiuoti ir mesti viską į buitinių atliekų konteinerį ir už jo ištuštinimą mokėti papildomai? Paskambinau į „Gargždų švarą”, tai ten pasiūlė važiuoti iki atliekų vežėjo „Ekonovus” būstinės Liepų gatvėje ir pasiimti tų specialių maišų”, – pasakojo Purmaliuose gyvenanti Ieva.

„Gargždų švara” savo interneto svetainėje skelbia, kad nuo sausio plastiko, metalo ir popieriaus atliekos bus išvežamos kas keturias savaites, o stiklas kas šešias savaites. Šiuos pokyčius esą lėmė „depozito sistemos įsisavinimas”.

„Pastebėta, kad gyventojai rečiau išstumia konteinerius, o ir šie dažnai būna nepripildyti. Kovo mėnesį Klaipėdos rajone buvo atliekamas tyrimas, kurio metu konteinerių išstūmimas sudarė 46%. Maršrute, į kurį įtraukti 611 konteinerių, ištraukta tik 280. Konteinerių vidutinis užpildymas – 66%. Antrinėms žaliavoms nemokamai bus išdalinti maišai, kurios vežėjai UAB „Ekonovus“ pridės prie konteinerio kiekvieną kartą išvežant popieriaus, metalo, plastiko konteinerį. Nemokamai dalinami maišai yra geltonos spalvos ir į juos galima dėti tik popieriaus, metalo, plastiko atliekas, kitos atliekos, paliktos jose, surenkamos nebus”, – teigiama pranešime.

„Gargždų švaros” direktorius R. Martinkus sutiko, kad purmališkės pretenzijos yra pagrįstos.

„Prašėme, kad vežėjai maišus išdalintų dar gruodį, bet jie to nepadarė. Svarbus faktorius dar yra tai, kad už antrinių žaliavų išvežimą mokame ne mes, o pakuočių perdirbimo organizacijos, tad jos ir nustato tvarką, juolab kad antrinių žaliavų perdirbėjų yra likę itin mažai. Tačiau mes stebėsime situaciją ir jei matysime, kad reikia, tikrai koreguosime grafikus. Iš tiesų rūšiuojama nevienodai. Pavyzdžiui, Klaipėdos priemiesčiuose tikrai reikėtų vežti kas antrą savaitę, o, pavyzdžiui, Endriejave tikrai būtų galima ir rečiau nei kartą per mėnesį, tačiau negali sukurti tokios diskriminuojančios tvarkos”, – sakė R. Martinkus.

Kartu jis patikino, kad jei žmonės išrūšiuotas atliekas tvarkingai sudės ir į kitus, o ne vežėjo „Ekonovus” maišus (nuotr.) ar dėžes, jos per artimiausią šiukšliavežių reisą bus paimti. Tą patį patvirtino ir „Ekonovus” Klaipėdos padalinio vadovė Neringa Jasaitė.

„Ir iki šiol išveždavome visas tvarkingai sudėtas antrines žaliavas, jei jos netelpa į konteinerius. Vairuotojai jau tikrai yra įpratę. Išvešime ir dabar. O pirmojo vežimo metu po konteinerio dangčiu jau bus palikti specialūs šiek tiek permatomi maišai, kad būtų galima įsitikinti, ar juose tikrai išrūšiuotos atliekos. Suprantu žmones, kad gal po švenčių jiems lieko daugiau ir pakavimo popieriaus atliekų, tačiau rajone sąžiningai rūšiuoja tikrai nedaugelis”, – teigė N. Jasaitė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pasodino per 13 000 medelių

Bendradarbiaudami su Valstybinių miškų urėdija (VMU) daugiau nei 200 SBA grupės darbuotojų šeštadienį Norkaičių girininkijoje, Klaipėdos rajone, 3,4 hektaruose ploto ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Užderėjo sprogmenų

Priešgaisrinės apsaugos departamentas pranešė, kad pirmadienį Klaipėdoje ir šalia jos buvo rasta sprogmenų. Pirmo tokio pranešimo buvo sulaukta 16.40 val. ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This