„Atvira Klaipėda”: dvi projektų pusės

Svarbu

Gegužė, apie kurią ši tradicinė ataskaita, „Atvirai Klaipėdai” tapo išskirtine, nes pradėjome įgyvendinti Šiaurės ministrų tarybos remiamą projektą, kurio metu sukurta rusiškai skelbiamų klaipėdietiškų žinių rubrika.

Pastarasis sprendimas sulaukė gana audringos kai kurių skaitytojų reakcijos – buvo ir tokių, kurie „Facebook” komentaruose pareiškė dėl to nebeskaitysiantys mūsų dienraščio. Nebesileidžiant į diskusijas, kodėl reikėjo tokio projekto, galiu tik pasakyti, kad projektai, kuriuos finansuojančios institucijos visiškai nesikiša į turinį, yra viena iš esminių „Atviros Klaipėdos” išgyvenimo aplinkybių.

Taip jau sutapo, kad gegužę mus pasiekė ir Klaipėdos savivaldybės parama, skirta trims iki metų galo truksiantiems kultūriniams projektams – „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija II“, „Kelionės laiku Klaipėdos gatvėmis II“ ir „30 nepriklausomybės metų: valstybingumo ženklai Klaipėdoje“. Du iš jų jau startavo.

Jaučiame atsakomybę už mokesčių mokėtojų pinigus, kuriuos atitinkamos institucijos skiria tokiems projektams, o ir profesinis orumas neleistų skaitytojams pateikti „beleką” – tiesiog perspausdinti „copy-paste”, ką jau yra rašę įvairių sričių profesionalai. Tad knisamės archyvuose, periodinių leidinių skaityklose, kur kartais pavyksta atkapstyti užmirštų ar iki šiol taip ir nepagarsintų faktų, džiaugiamės, kai pavyksta pakalbinti aprašomų įvykių amžininkus.

Tačiau šis laikui itin imlus darbas turi antrą pusę – kenčia aktualijos. Deja, bet kitų rimtų išgyvenimo alternatyvų nusprendus eiti kitokiu keliu, kol kas nėra. Per gegužę skaitytojai „Atvirai Klaipėdai” skyrė 312 eurų paramos. Miesto įmonės ir įstaigos, kurios palaiko mūsų idėją – arba tiesioginės paramos būdu, arba apmokėdamos sąskaitas už „banerius” prisidėjo prie dienraščio gyvavimo 2170 eurų.

Nustebino šįkart ir valstybė – nusprendė kaip paramą mikroįmonei dėl COVID-19 įtakos skirti 1000 eurų. Aišku, būtų galima tiesiog padėkoti, bet žurnalistinis priekabumas daro savo ir šiuo atveju. Ar nebūtų buvę paprasčiau tiesiog atleisti nuo atitinkamos sumos mokesčių, o ne skolintis, priiminėti sprendimus, pervedinėti pinigus, kuriuos beveik visus iškart ir grąžinome tą patį mėnesį „Sodros” ir GPM pavidalu į biudžetą? Atrodo, kad viskas tam, kad biurokratai turėtų darbo ir karantino metu…

Suprasdamas, kaip daug kam šiuo metu yra sudėtinga, noriu priminti, kad iki liepos 1-osios galite prisidėti prie mūsų gyvavimo neišleisdami nė cento – tiesiog užpildykite deklaraciją ir skirkite 1,2 proc. savo jau sumokėto GPM. Kaip tai padaryti, rasite čia. 

Pabaigai, kaip visada – tradicinė ataskaita skaičiais.

Gegužę VšĮ „Klaipėda atvirai“ sulaukė 18 082 Eur paramos, iš kurios 312 Eur pervedė fiziniai, 500 Eur – juridiniai asmenys. 1670 eurų pervedė juridiniai asmenys už paskelbtus „banerius“. 11 000 Eur sudaro tikslinė Klaipėdos miesto savivaldybės parama kultūriniams projektams. 1000 Eur pervedė Ekonomikos ir inovacijų ministerija kaip paramą mikroįmonės dėl COVID-19 pandemijos padarinių, 3600 Eur sudaro tikslinė Šiaurės ministrų tarybos parama projektui „atviraklaipeda.lt in russian“.

Gegužės išlaidos:

Atlyginimas žurnalistams (pagal individualios veiklos sąskaitas) – 1650 Eur

Bankinio krepšelio ir kortelių skaitytuvo mokesčiai – 11,4 Eur

Mobilusis ir interneto ryšys – 65,03 Eur

Mokesčiai finansų įstaigoms už paramos administravimą – 16,87 Eur

„Gmail” saugyklos nuoma – 1,99 Eur

Mokestis už SMS paramos administravimą – 13 Eur

Kuras – 17,39 Eur

„Sodros” mokesčiai – 471,99 Eur

Gyventojų pajamų mokestis – 416,76 Eur

Atlyginimas redaktoriui – 1073,5 Eur

Buhalterijos paslaugos – 60 Eur

Autobusų bilietai – 26,5 Eur

Atlyginimas už straipsnius projektui „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“ – 124,7 Eur

Straipsnių vertimas į rusų kalbą projektui „atviraklaipeda.lt in russian“ – 197 Eur

Dronas – 723,99 Eur

Archyvinės nuotraukos – 20 Eur

PVM už „Facebook“ ir „Google“ paslaugas – 25 Eur.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This