Žvejai mėgėjai Klaipėdoje nušvilpė ministrą

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šimtai žvejų mėgėjų iš visos Lietuvos šeštadienį Klaipėdoje reikalavo, jog Kuršių mariose būtų uždrausta verslinė žūklė. Tokiai pozicijai pritarė ir protesto akcijoje pasirodęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, tačiau žvejų mėgėjų jis buvo nušvilptas.

Protesto akciją „Grąžinkime Kuršių marioms gyvybę“ Kruizinių laivų terminale surengė asociacija „Lašišos dienoraštis“. Jai Klaipėdos savivaldybė suteikė leidimą surengti protesto akciją, kurioje dalyvautų ne daugiau nei 100 žmonių ir 15 laivų. Tačiau protestuotojų susirinko keli šimtai, o Dangės upės žiotyse suposi keliasdešimt valčių ir laivelių.

Protesto akciją prižiūrėjo ir gana gausios policijos pareigūnų pajėgos, Dangės upėje patruliavo gelbėtojai.

Akcijos organizatoriai tvirtino, kad ji organizuojama siekiant atkreipti visuomenės ir valdžios institucijų dėmesį į būtinybę uždrausti verslinę žvejybą Kuršių mariose.

Tvirtinta, jog Lietuvos valstybė padarė didelę klaidą, kai verslininkams leido neatlygintinai žvejoti Kuršių mariose. Esą tikėtasi, jog taip žvejos šeimų įmonės, kurios pagautas žuvis išrūkys ir aš jų gamins patiekalus kavinėse, tačiau tokia idėja neva išsigimė iki to, jog Kuršių mariose drastiškai sumažėjo žuvų ištekliai.

„Mano vaikas irgi nori žvejoti“, – skelbė žvejo Deivido laikomas plakatas. Vyras tvirtino, jog pats žvejoja nuo vaikystės, norėtų, kad tai darytų ir jo dar mažytė dukrelė, tačiau jau dabar reikia nuogąstauti, kad Kuršių mariose beveik nebeliko žuvų, tad jei niekas nesieis, vaikai žvejoti jau nebegalės.

Akcijos organizatoriai pažėrė ir skaičių, įrodančių, jog uždraudus verslinę žūklę niekas nenukentės, nes esą ir dabar verslas sunkiai išgyvena. Teigta, jog Kuršių mariose žvejoja apie 50 įmonių, kuriose dirba apie 140 darbuotojų, o jų vidutinis darbo užmokestis per mėnesį „į rankas“ siekia vos 280 eurų, o tokia suma yra arti skurdo ribos.

Suskaičiuota ir tai, jog verslinės žūklės atstovai, gaudantys žuvis Kuršių mariose, per metus sumoka vos apie 250 tūkst. eurų mokesčių, kai žvejai mėgėjai už žvejo bilietus per metus sumoka apie 1,7 mln. eurų

Visi šie faktai anot žvejų mėgėjų, rodo, jog verslinę žvejybą Kuršių mariose galima uždrausti, verslas praktiškai nenukentės, tačiau pavyks atkurti žuvų išteklius ir žuvis galės gaudyti žvejai mėgėjai.

Į protesto akciją atvykęs aplinkos ministras K. Mažeika tvirtino, kad ir jo paties asmeninė, ir ministerijos pozicija yra tokia, kad verslinę žūklę vidaus vandenyse reikėtų uždrausti.

„Su kolegomis dar 2016 metais įregistravau įstatymo projektą, kuriuo visuose Lietuvos vidaus vandenyse būtų uždrausta verslinė žūklė. Tačiau jam nebuvo pritarta“, – teigė K. Mažeika.

Anot jo, šiuo metu panašus įstatymo projektas svarstomas Seimo Kaimo reikalų komitete.

„Du trečdaliai Kuršių marių priklauso Rusijai, o su ja susitarti, kad ir ji uždraustų verslinę žvejybą, yra neįmanoma. Tačiau mums reikėtų ją uždrausti bent jau savo vandenyse. Tikimės, jog šiemet pavyks sukurti fondą verslui kompensuoti nuostolius, kuriuos jie patirs, jei pasitrauks iš verslo. Šiame fonde iš pradžių turėtų būti 0,5 mln. eurų. Žinoma, tų verslų, kurie yra gavęs ES paramą ir yra įsipareigoję tokią veiklą vykdyti 5 metus, uždrausti negalime, tačiau galime svarstyti apie ribojimus – leisti jiems žvejoti tik arčiau sienos su Rusija“, – dėstė K. Mažeika.

Jis vylėsi, jog žvejai mėgėjai tokią protesto akciją, kokia surengta Klaipėdoje, surengs ir Vilniuje prie Seimo. Tuomet esą galbūt ir galima tikėtis, jog Seimas priims įstatymą, draudžiantį verslinę žvejybą Kuršių mariose ar visuose vidaus vandenyse.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”149153,149154,149155,149156,149157,149158,149159,149160,149161,149162,149163,149164,149165,149166,149167,149168,149169,149170,149152″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

4 Comments

  1. nei jis ministras

    nei valstiečiai valdžia, jau tik laiko klausimas kad jie bus istorija. Bet šiaip renginys per daug politinis gavosi (pats buvau) vis buvo primenami politikai, mokesčiai. Manau užteko žvejų mėgėjų temos.

    Reply
  2. valstiečių ministras

    kaip ir visa valstiečių valdžia, populistų krūva daugiau nieko! Klaipėdiečiai nepasigaukite su valstiečių kandidatais, jie vykdys Karbauskio ir Širinskienės palnus, o visa kita bus taip kaip šis valstiečių aplinkos ministras, nieko nežino nei apie taršą nei apie žvejybą nei dar ko.

    Reply
    • MArijus

      Tai kad Simonas Gentvilas, Eugenijus Gentvilas ir Vaičekauskas ir sutrukdé uždrausti verslinę žvejybą. Šaunuolis ministras- įstatymas bus priimtas, o Liberalų manau niekas neberinks, 300 000 žvejų praagituos šeimas ir giminės ir už liberalus niekas nebebalsuos- galés jie déžutes tik šiukšlyne rinkti…

    • va va

      už gerus darbus tipo ir nušvilpė ministrą 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This