Penktąją knygą poetas Dainius Dirgėla dedikavo dukroms

Regionas

Karolina Gudauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2020-08-24

Komentarų: 0

Palangos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje pristatyta poeto Dainiaus Dirgėlos poezijos knyga „2D ir kiti formatai“. Tai jau penktoji poeto knyga.

Dainius Dirgėla žinomas kaip autorius iš poetų sambūrio „Svetimi“. Autorius atskleidė, kad ši knyga dedikuota jo dukroms Urtei ir Marcelei Paulinai – „dviems gražiausiems mano pradėtiems eilėraščiams.“

„Ši knyga apie pasaulį 2D, kurio erdves ir patirtis apibrėžia mano vardo ir pavardės pirmosios raidės D. Kad viskas neatrodytų taip vienpusiška ir plokščia kaip 2D geometrijoje, čia yra ir 3D, ir kiti poetiniai formatai“, – sakė poetas.

Dainiaus Dirgėlos poezijos knyga susideda iš trijų skyrių: 1D, 2D ir 3D. Pirmasis skyrius prasideda eilėraščiu skirtu dukroms pavadinimu „Darvino kikiliai“. Šis skyrius – apie patį poetą bei jo ryšį su šeima. Antrasis skyrius skirtas kūriniams apie autoriaus tėvus, senelius – apie močiutę Genovaitę, kuri padėjo išrinkti autoriaus vardą, apie senelį Antaną, apie Drevernos kraštą, kur gyveno tėtis. Nors autorius iš Vilniaus, tačiau jis apie šį kraštą kalba kaip apie gimtinę.

„Aš visoje Lietuvoje jaučiuosi kaip vietinis“, – sako Dainius Dirgėla.

Trečiasis knygos skyrius – „apie visus mus“.

Poetas sako, jog yra vertėjas iš buities į būties kalbą. Jis mano, kad eilėraščių kūrimas yra nuolatinė būsena „gyvenant gaudyti impulsus ir juos pajutus užfiksuoti, užrašyti.“ Poeziją žmogaus protas skaito vienaip, o protas, anot D. Dirgėlos, – kitaip.

Šios poezijos knygos redaktorius – Sigitas Parulskis. Apie jį poetas sukūrė eilėraštį pavadinimu „Mefistofelis, Faustas, Šiaurės miestelis“. Eilėraštis gimė tada, kai poetas pravažiuodamas pro Šiaurės miestelį pamatė Sigitą Parulskį vedžiojantį jo juodą labradorą Faustą.

Dainius Dirgėla pasakojo, kad jam patinka rašyti trieilius, dar kitaip vadinamus haiku. Poetas atskleidė, kad jau daug metų dėlioja haiku knygą ir jei atsiras leidėjas, ši knyga išvys dienos šviesą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kviečia sukurti Ievai Simonaitytei skirtą haiku

Prieš 127-erius metus sausio 23 d. Priekulės parapijos kaime – Vanaguose – gimė Ewa Simoneit (Ieva Simonaitytė). Ta proga Ievos ...
2024-01-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This