Palangiškius supažindino su „Avangardistais“

Regionas

Karolina Gudauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2020-08-25

Komentarų: 0

Palangos miesto viešojoje bibliotekoje Dramų skaitymų draugijos surengė susitikimą su rašytoju Herkumi Kunčiumi, kurio metu buvo galima išgirsti dramą „Avangardistai“ iš rašytojo naujos knygos „Nušviesta“.

„Avangardistai“ – tai pjesė, skirta menininkams Jurgiui Mačiūnui, Džonui Lenonui, Jonui Mekui bei Yoko Ono.

„Remiantis literatūra sudėliojau pjesę iš keliolikos scenų, kurios atskleidžia jų komunistines pažiūras“, – teigė H. Kunčius.

Vakaro svečiai; Herkus Kunčius, Loreta Mačianskaitė ir Vytautas Balsys.

Kūrinyje aprašomas „fluxus“ judėjimas, susikūręs praėjusio šimtmečio 7-ame dešimtmetyje.

„Rengiant knygą reikia sutikrinti visas citatas, tačiau paskaičiusi toliau supratau, kad visa pjesė sudaryta vien iš citatų, iš įvairių Meko, Yoko Ono susirašinėjimų. Visa ši medžiaga yra tikra, neišgalvota, Herkus Kunčius ją tiesiog įdomiai sudėliojo“, – įžvalgomis dalijosi humanitarinių mokslų daktarė Loreta Mačianskaitė.

„Man labiausiai įsiminė viena istorija. J. Mačiūnas gyveno pas Joną Meko bute ir dalį savo eksponatų atidavė, o kitą dalį norėjo sudeginti, tačiau prasidėjus degimui kaimynai pasiskundė dėl dūmų ir ta dalis liko nesudeginta. Po daug metų meno kolekcija buvo nupirkta už 11 milijonų litų, ji dingo, tačiau A. Zuoko skandalo metu ši „fluxus“ kolekcija buvo rasta jo garaže“, – kalbėjo teatro ir televizijos režisierius Vytautas Balsys.

„Prancūzams komedija yra pagrindinis meno žanras, tai savotiška intelekto forma. Pastebėjau, kad Herkaus Kunčio mąstymo būdas apie kultūrą bei jos istoriją yra ironija bei humoras“, – teigė L. Mačianskaitė, pabrėžusi, kad lietuviai ne visada lengvai supranta humorą.

„Ši pjesė mane žavi tuo, kad visi personažai nuo pradžios iki galo yra veiksme, kūrinio laikas yra ir šiandien, ir tai, kas vyko prieš daug metų. Visa tai dera ir sudaro absurdą. Autorius atskleidžia „fluxus‘ žavesį. Jis dirba kaip mokslininkas, tačiau šią mokslinę medžiagą pateikia meniškai“, – komentavo Vytautas Balsys.

„Studijavau istoriją, domėjausi avangardistais, taip pat turėjau ryšių su „fluxus“ judėjimo „įpėdiniais“. Daug metų rinkau medžiagą, skaičiau knygas įvairiomis kalbomis. Vieną dieną į Ventspilį susivežiau visą savo medžiagą, susidėliojęs mintis pradėjau rašyti ir ši drama gimė per mėnesį“, – savo ruožtu sakė pjesės autorius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Kada Klaipėda pagerbs jai lemtingus sprendimus priėmusią asmenybę?

Šią lapkričio 20-ąją sukanka 140 metų kai gimė Ernestas Galvanauskas – iškilus Lietuvos sūnus, kurio drąsūs, sumanūs ir išmintingi sprendimai ...
2022-11-20
Skaityti daugiau

Regionas

Palangos viešojoje bibliotekoje vyks lopšinių ir tradicinių žaidinimų užsiėmimai

Lapkričio 5, 12 ir 19 dienomis (šeštadieniais) Palangos viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje vyks tradicinių lopšinių ir žaidinimų užsiėmimai.  10 ...
2022-10-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Trys dienos Parodų rūmuose – su garso menu ir diskusijomis apie meną

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda)  rugsėjo 24–26 d., vykstant tarptautiniam meno projektui „We ...
2020-09-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This