Turgaus aikštės projektuotojams – ultimatumas (papildyta)

Miestas, Svarbu

Turgaus aikštės ir jos prieigų sutvarkymo projektą rengiantys projektuotojai jau perpildė Klaipėdos savivaldybės kantrybės taurę. Todėl trečiadienį jiems pateiktas ultimatumas: jei iki metų pabaigos projektas neturės statybos leidimo, sutartis bus nutraukta.

Turgaus aikštė po rekonstrukcijos turėtų tapti patrauklia vieta. Projektuotojų vizualizacija

Turgaus aikštės ir jos aplinkos rekonstrukcijos techninį projektą rengia savivaldybės konkursą laimėjusi mažoji bendrija „Altitudės“. Sutartį su ja Klaipėdos savivaldybė pasirašė 2019 metų vasarį. Joje buvo sumatyta, jog „Altitudės“ Turgaus aikštės ir jos prieigų sutvarkymo projektą parengs ir statybos leidimą gaus iki šių metų vasario, o savivaldybė už tai sumokės 127 tūkst. eurų. Vėliau paaiškėjo, kad reikės papildomų projektavimo darbų, todėl suma padidėjo iki beveik 143 tūkst. eurų.

Pernai kovą architektai visuomenei pristatė savo pirmines idėjas, o šiemet vasario pabaigoje viešam svarstymui jau buvo pristatyti projektiniai pasiūlymai. Jų rengimas užtruko, nes projektui nemažai pastabų turėjo Klaipėdos regioninė architektūros taryba.

Kai projektiniai pasiūlymai buvo pristatyti visuomenei, tikėtasi, jog pakankamai greitai bus baigtas ir techninis projektas, gautas statybos leidimas ir jau šių metų paskutinįjį ketvirtį būtų galima skelbti rangos darbų konkursą. Juo labiau, kad šiemet Turgaus aikštės rekonstrukcijai buvo numatyta 2,3 mln. eurų ES parama, o bendra preliminari projekto kaina yra apie 3,1 mln. eurų.

Tačiau iki šiol nėra nei Turgaus aikštės ir jos prieigų sutvarkymo techninio projekto, nei statybų leidimo. Projektą nuo balandžio kuruojanti Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė trečiadienį dar kartą susitiko su MB „Altitudės“ projekto vadovu Aurimu Baužiu, kuriam ir siūlė pagalbą, ir skelbė ultimatumus.

„Suprantu tiek, kad šis projektuotojas dirba vienas ir neturi projektuotojų atskiroms projekto dalims, pavyzdžiui, konstrukcijų, susisiekimo, elektros ir pan. Šiandien (trečiadienį – V. S.) susitikimo metu A. Baužys pateikė informaciją, kad su didžiąją dalimi atskirų dalių projektų vadovais pasirašyti susitarimai, kuriuose numatyta, kad tų dalių projektai turi būti parengti vėliausiai iki rugsėjo 25 dienos. Faktas tas, kad tokie darbai turėjo būti padaryti jau prieš metus, bet tikrai nesigilinu į priešistorę, kodėl atsitiko kitaip. Dabar jau esame tokiame projekto etape, kai einame į konstruktyvą, kai viską reikia aprašyti ir aiškinama, kad nėra laisvų projektuotojų, kurie galėtų dirbti, nes visi užsivertę darbais. Tačiau mums tokie pasiteisinimai jau nebeįdomūs. Savivaldybė, matyt, jau yra praėjusi visas stadijas – nuo džiaugsmo, liūdesio, iki pykčio ir jau dabar – apatijos. Išties apima toks beviltiškumo jausmas, kad nieko negali padaryti. Prašiau, kad iš tų projekto dalių vadovų būtų surinkti parašai, kad jie tikrai tų dalių projektus parengs iki rugsėjo pabaigos. Aišku, paskui dar bus techninio projekto derinimas. Todėl aiškiai pasakiau, kad jei iki metų pabaigos nebus gautas statybos leidimas, tikrai galvosime apie sutarties nutraukimą, nes kitaip nebeįmanoma“, – aiškino I. Kubilienė.

Ji teigė, jog MB „Altitudės“ savivaldybė už atliktus darbus jau yra sumokėjusi pusę sutartyje numatytos sumos. Tačiau nuo pavasario jai skaičiuojami ir delspinigiai, nes pasibaigė sutartyje numatytas terminas, kada turi būti atlikti darbai. Delspinigių dydis – 0,02 proc. nuo sutarties vertės už kiekvieną dieną (apie 25 eurai).

I. Kubilienė pabrėžė, jog projekto vadovui yra siūloma savivaldybės pagalba, tačiau jis jos atsisako.

„Mes sakome: duok kontaktus, skambinsime, padėsime. Bet ta mūsų pagalba nereikalinga. Balandį, kai tapau vyriausiąja patarėja, gavau du projektus, kurie buvo kritiniai – Turgaus aikštės ir senamiesčio grindinio. Pastarojo projekto projektuotojai priėmė siūlomą pagalbą, todėl projektas jau yra toje stadijoje, kad tuoj bus gautas statybos leidimas. O su Turgaus aikštės projektu viskas kitaip. Pagalbos atsisako, pažada, kad jau tuoj kažką pateiks, ir mėnesiui dingsta taip, kad neįmanoma susisiekti. Labai gaila, kad Turgaus aikštės projektas nejuda, nes jis tikrai gražus. Tačiau dar turiu vilties, kad iki metų pabaigos turėsime statybos leidimą“, – vylėsi I. Kubilienė.

MB „Altitudės” architektas Aurimas Baužys taip pat vylėsi, jog iki metų pabaigos pavyks gauti statybos leidimą.

„Viskas yra realu, tačiau ne viskas priklauso nuo mūsų. Neaišku, kiek užtruks techninio projekto derinimas, nes labai dažnai atsiranda įvairių nenumatytų aplinkybių. Taip, projektą turėjome pabaigti, regis, šių metų vasarį, tačiau užtruko įvairios derinimo procedūros, gauti projektinių pasiūlymų sąlygas, o dar ir karantinas buvo. Tokio plano numesti ir nepabaigti projekto tikrai neturime. Norime jį pabaigti, norime, kad aikštė būtų funkcionali, kad joje veiktų turgus, nes patys esame klaipėdiečiai, kurie eina į Senąjį turgų. Todėl dabar reikia judėti projekto finišo tiesiosios link ir tikėtis, kad viskas pavyks”, – kalbėjo A. Baužys.

Paklausta, ar projektas turi perspektyvų būti realizuotas, nes jam skirti ES pinigai yra perskirstyti kitiems projektams, I. Kubilienė tvirtino, jog Turgaus aikštė tikrai bus sutvarkyta.

„Dabar svarbiausia yra turėti statybos leidimą. Kol kas projektas tikrai nėra kažkur nustumtas, o tiksliau bus aišku rudenį, kai bus formuojamas kitų metų savivaldybės biudžetas“, – teigė I. Kubilienė.

MB „ALTITUDĖS” KOMENTARAS

MB „Altitudės“ ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos sutartyje numatytas pirminio projekto įgyvendinimo terminas buvo 10 mėnesių su galimybe pratęsti terminą 1 mėnesį, jei bus atliekamas detaliojo plano koregavimas. Detalusis planas buvo koreguojamas. Straipsnyje minimi papildomi projektavimo darbai projekto rengimo eigoje buvo inicijuoti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos, taip prie pirminio projekto prijungiant Bružės gatvę ir Turgaus aikštės gatvės atkarpą tarp aikštės ir Pilies gatvės. Papildomai sutartas 2 mėnesių terminas susijęs su papildomų tyrimų atlikimu.

Projektinių pasiūlymų rengimas ir viešinimas vasario mėnesį užtruko ne vien dėl Klaipėdos regioninės architektų tarybos pateiktų pastabų, tačiau ir dėl įvairių su projekto rengimu susijusių derinimų su užsakovu – Klaipėdos miesto savivaldybės administracija.

Žemiau pateikiame Lietuvos architektų rūmų Klaipėdos regioninės architektūros tarybos oficialias išvadas. Matoma, jog pastabos teikiamos ne vien projekto sprendiniams, tačiau visų pirma sprendinius įtakojusiai užsakovo užduočiai bei techninėms sąlygoms.

Pasiūlymo pirmame, antrame ir ketvirtame etape numatomi gatvelių dangos ir aikštės sutvarkymo darbai iš esmės atitinka architektūrinės kokybės kriterijus ir yra priimtini, jeigu bus atsižvelgta į žemiau pateiktas rekomendacijas.

Taryba pareiškia, kad rekonstrukcijos trečiajame etape numatytas stoginės sutvarkymas yra nepriimtinas nei architektūrinės kokybės, nei realizacijos racionalumo požiūriu. Tik kompleksiškai planuojant rytinę turgaus dalį kartu su Tiltų – Galinio Pylimo – Kulių Vartų sankryža bus galima tikėtis teigiamo rezultato.

Taryba atkreipia dėmesį, kad neįvertinus betarpiškos Turgaus aikštės gretimybės, jos perimetro statybų/rekonstrukcijos, būsimų savininkų poreikių ir verslo idėjos, transporto ir inžinierinio aprūpinimo, žmonių su negalia poreikių, numatomi remonto darbai bus fragmentiški, neduodantys norimo rezultato architektūrinės kokybės požiūriu. Todėl Taryba siūlo papildyti/pakeisti Užsakovo užduotį ir technines sąlygas, kuriose būtų kompleksiškai įvertinta situacija bei darbų perspektyva.

Teiginiai, kad projektuotojas dirba vienas yra klaidingi. Įvairiais etapais prie projekto dirba visa komanda specialistų – tyrėjų (istorikai, archeologai, geologai, matininkai), architektų, inžinierių, sąmatininkų, kurie nebūtinai yra vienos įmonės atstovai. Jau konkurso metu buvo pateikti ketinimų protokolai su topografinių, geologinių, archeologinių tyrimų rengėjais, minimų projekto dalių inžinieriais. Vėliau pasirašytos sutartys dėl konkrečių projekto dalių atlikimo vadovaujantis projektavimo užduotimi, konkursiniu pasiūlymu ir patvirtintais projektiniais pasiūlymais.

Pripažįstame, kad projekto rengimo eiga sudėtingoje teritorijoje neatitiko lūkesčių, tačiau manome, kad dalis atsakomybės tenka ir užsakovui. Viliamės, kad iki metų pabaigos pavyks suderinti techninį projektą.

Pabaigai norisi pastebėti, kad straipsnis viešumą pasiekė po pasitarimo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje dėl projekto eigos, kuriame straipsnį rengusi žurnalistė nedalyvavo. Su MB „Altitudės“ atstovu susisiekta ir straipsnis komentaru papildytas gerokai po jo paskelbimo portale „Atvira Klaipėda“, todėl straipsnis publikuotas su anksčiau paminėtomis faktinėmis klaidomis.

12 Comments

  1. dirbu SAU

    atsiverčiu google http://architektams.lt/kaip-tapti-nariu/ sakau gal bus kažkokie sprendimai atstovauti viso miesto kūrybines sąjungas, suteikti įgaliojimai prašymai ar sutartys ir pačią „Klaipėdos apskrities organizacija” ir matau – paskutinis valdybos posėdis buvo 2016-09-19. Nieko sau. Bet palandžiojus pasirodo, kad Aurimas Baužys pirmininkės Gerdos Antavičiūtės pavaduotojas – iš ties įdomi kontora Altitudės, su vienu darbuotoju ir 5K€ pajamų per metus kaip skelbia https://rekvizitai.vz.lt/imone/altitudes/ . Visai smagu darosi kai matai, kad 2019 metais laimėjo net 4iuose viešuose pirkimuose, o 2020 – 1ame. Ir čia vienas žmogus? Su metine 5tūkst. apyvarta? Taip jaunuoliai „vargsta” ir netyčia „laimi” konkursą patalpų nuomai už 1 eurą?-iš džiaugsmo krykštauja kultūros fabriko direktorė Masalskienė Įdomu, kad ir LASKAo valdyboje priima sprendimus patys sau abu šie darbštuoliai ir dar valdyboje yra net kažkokia Gentvilienė, o ar čia ne to paties seimo nario klaipėdiečio liberalo Simono? Bet Klaipėdos Budinas miesto liberalų vadas, berods? Įdomu kaip reaguos visos tos „visuomeninės” klaipėdos menininkų organizacijos, Klaipėdos ID, kultūros fabrikas atsidavęs už 1eurą nuomojamas ir pati architektų bendruomenė? Gal Altitudės ir visą savivaldybę ir miesto Merą atstovauja „konsultuodamos” verslą. Čia jau rimtai KULTŪRA – dirbu SAU. Tik čia jau panašu reikia jau ir VMI ir FNTT.

    Reply
  2. Vladas

    Akivaizdu, kad jeigu ne gerb. Kubilienė šis projektas būtų žlugęs. Daugiau savivaldybei reikėtų tokių protingų, gražių, jaunų ir nusimanančių žmonių kaip gerb. Kubilienė. Visokeriopos sėkmės velkant ant savo vienos pečių tokią naštą!

    Reply
  3. Valio

    Taip, apsivaliusi komanda nuo „senių,” dirba !

    Reply
  4. Labai įdomi kontora

    ta vieno žmogaus kontora – Altitudės. Atsidarau per paiešką: https://www.kuriameverslui.lt/lt/katalogas/altitudes/69, o ten rašoma, kad TEN dirba komanda… Klaipėdos architektų sąjungos pirmininkė – G.Antanavičiūtė ir paveiksliukas su to paties turgaus pavadinimu ir rašoma – „kurti aukščiausios kokybės aplinką nepriklausomai nuo jos dydžio ir skiriamo biudžeto”. Paspaudžiu „APIE”, o ten apačioje rašoma – „finansuota iš Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros ir kūrybinių industrijų plėtros rėmimo fondo lėšų” ir kad čia rasi visas įžvalgas- patarimus ir tai yra „Lietuvos architektų sąjungos klaipėdos skyrius” ir fotomenininkų ir dailininkų sąjunga, Kultūros Fabriko teatro rezidentų bendruomenė. OHO ir visa tai ALTITUDĖS ir tik vienas oficialus darbuotojas? Iš ties krūti suteneriai. Atstovauja visus ir visas organizacijas – TOKIO įžulumo dar neteko matyti. Bet jei nori, kaip teigiama ” …pozicionuoti save kaip kuriantį aukštos pridėtinės vertės paslaugas ir produktus verslui…” spausk Registracija. Bet savivaldybės ID yra savivaldybės, ne MB Altitudės. Ir visai smagu paskaičius – „…Jaunų architektų komanda čia dirba išskirtinai lengvatinėmis sąlygomis…” https://klaipeda.diena.lt/naujienos/klaipeda/miesto-pulsas/jaunu-architektu-uzklasine-veikla-virto-sekmingu-verslu-930990 . Ir Gargždus suprask jau „paėmė”. Štai Tau žmogeli ir visi atsakymai, o čia visi pakaušius krapšto, klausinėja, ko ta Gerda taip stumia tai savivaldybei tokį baisų tą miesto BP konferencijas žaizdama. Smagumėlis :).

    Reply
  5. Pasiūlymas miesto Tarybai

    skaičiau, kad 31 dieną Taryba spęs dėl A.Baršio nušalinimo nuo pareigų nes bekompetencijos ir nesusigaudo ir nesusitvarko. Siūlau sprendimą papildyti – nušalinti visą savivaldybės administraciją nuo visų projektų ir statybų darbuotojus pervedant į gatvę paliekant pareigą iki savivaldos rinkimu tik pjauti žolę, gatves šluoti ir sniegą kasti ( jei jo bus tai duoti kalėdinį priedą) ir kaukes dalinti. Bus ženkliai pigiau ir naudos daugiau. Gal pasikalbėtume, suartėtume?

    Reply
  6. Nieko nesuprantu

    kas toje jūsų savivaldybėje vyksta. Tokios sumos ir jokios sutarčių vykdymo kontrolės, tarpinių etapų aprobavimo, pridavimo. Sutarčių monitoringo? Na būna savaitę kitą vėluojama, bet metai ir jau antri ir kažkokie prašymai, pažadai, dingimai, tikėjimai žadėjimai lyg kokiam gatvės prastų sutenerių susibėgime.

    Reply
  7. Svarbiausia

    ne „turėti statybos leidimą” , o turėti gerą projektą kuriam bus leidimas. O jei buvo „daug pastabų” tai reikia iš naujo padaryti ir viešinti, teikti pakartotinai svarstymui. Ar ne? Ir per viešą pristatymą visuomenė pasipiktinusi rėkė, kad viskas blogai nes jokių atsakymų į klausimus nesulaukė. Ir tas skambus pavadinimas TURGAUS nes iš tiesu buvo rodoma tik menka jo vakarinė dalis – dabartinė auto aikštė, o kaip su visu turgum bus? Taip niekas nieko į klausimus nesulaukė atsakymų. Kažkokias laikinas balandines parodė ir tik mykimas – kažkas, kažkur, kažkaip, gal, bus. Ir ką, jau pataisė, visiems parodė? Ar po to stebūklingo statybos leidimo vėl sakysite – per vėlu visuomenei sakyti, jau yra leidimas ir ko nesakėte anksčiau? Taigi sakėm ir A.K. rašė. Faktas – Viešinimo procedūras reikia kartoti nes esminių reikėjo ir pokyčių tame „projekte”. O dabar paveiksliukas tai vis tas pats. Ir, projekto dalių vadovai privalėjo dirbti nuo pirmos dienos, tiksliau prieš sutartį pasirašant jau žinoti ką darys ir už kiek padarys. Kažką kažkas čia mums durnių klijuoja. Savivaldybė ir VP visur reikalauja ir subrangovų įsipareigojimų ir garantinių raštų, kad niekam neskolingi. Ar čia nieko nereikėjo? Ir, ne su architektu kalbama apie įmonės įsipareigojimus, o su įmonės vadovu ir tikrai jau su projekto vadovu ir projekto dalių vadovais. Ar čia viskas viename – įmonė su vienu darbuotoju pasirašo šimtatūkstantinės vertės įsipareigojimus ir visiems dzin? Pasimokymui. Dėkit papildomas banko garantijas ir tik tada pratęsinėkit sutartis nes viskas, t.sk. ir medžiagos, statybos darbai brangsta kasdien. Jeigu jau net netyčia šiandien viskas būtų suprojektuota tai dar plius Minimum minimorum – 1mėn samatoms parengti, +1 mėn ekspertizei,+ 1mėn derinimui ir tik tada statybos leidimas ir su sąlyga, kad jei 100 proc. viskas gerai, bet taip nebūna ir čia tikrai nebus – florosencinė žaluma akina. Ir šiaip, kaip teigia -„visi labai užsiėmę”. Oho, du metus? Tai apie kokių metų galą ponuliai svaigstate? Gal dar Altitudžių valytoja ką nors pažadės I. Kubilienei kalėdoms, o mes visi apsimokėsim? Lygis! Auditų, kontrolės komitetai politinius pakemonus gaudo, o Užsakovas, projektuotojas – abu labu tokie, mokosi už valdiškus pinigus projektai brangsta, viens kitam kabina makaronus, o mes mokam. Tokios svarbos, didžiausias senamiesčio objektas – ir šitaip ant durniaus,+ dar taško miesto biudžeto pinigus. Gaivina jie mat senamiestį. Bet gal čia buvo makaronai tik spaudai? O kur didysis miesto organizatorius maestro benderisBudinas, patarėjas Zulcas – visuomenei, susirinkime čiauškėjo, sutartis pasirašė kažko prisvaigo ir jau nuo šio darbo nusiplovė?

    Reply
  8. APSURDAS TESIASI

    O ko ta sabivaldybė pasirašė sutartį su ta MB, kurioje kaip teigia Kubilienė dirba tik vienas žmogus!!! Tai to ir reikėjo tikėtis!, maža to jam jau savivaldybė sumokėjo pusę sumos už neatliktus darbus! O europinius milijonus spėjo paskirstyti kitiems projektams,….. Belieka spėlioti kieno ausys kyšo virš šios aferos! Nauji metodai pasišienauti!

    Reply
  9. Saulė

    Įdomu ar savivaldybės siūlomapagalba mokama?

    Reply
  10. Konkursantas

    Pala-pala, jie pasiule uz 125k€ ir laimejo. Paskui paaiskejo kad reikes 143k€. O kiek antra vieta siule ? Kiek galima miestieciam 3,14st prota ? Kas ir kiek gavo atkatu is Altitudes ?

    Reply
  11. DAR NE BALANDŽIO 1-OJI, TAČIAU:

    „tokie darbai turėjo būti padaryti jau prieš metus”,o „projektai turi būti parengti vėliausiai iki rugsėjo 25 dienos”, o „nuo pavasario jai skaičiuojami ir delspinigiai”.
    Klaipėdoje gyventi linksma!

    Reply
    • pritariu

      tik reikia palaukti, kol užsakovui praeis pykčio stadija ir ateis apatijos stadija 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Miestas

Išsirinko laikinus šaligatvių, aikščių ir skverų valytojus

Klaipėdos savivaldybė sudarė dvi trumpalaikes sutartis su dėl bendro naudojimo teritorijų (šaligatvių, autobusų sustojimo aikštelių, aikščių, skverų ir kt.) sanitarinio ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This