Nauja vieta „Sūduviui“: liko vienas variantas

Miestas, Svarbu

Nurašytas karinis laivas „Sūduvis“ turėtų būti visam laikui prišvartuotas Dangės krantinėje prie Pilies tilto. Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė vylėsi, kad ši vieta oficialiai bus paskirta kuo greičiau, nes priešingu atveju laivas gali būti išplukdytas supjaustymui.

Realiausias variantas, jog laivas „Sūduvis” stovės Dangės upėje prie Pilies tilto.

Liepą posėdžiavusi speciali darbo grupė, kuri yra sudaryta išrinkti naują vietą laivui „Sūduvis“, kai buvo nuspręsta, kad švartuoti „Memelio mieste“ jį yra nesaugu, buvo išgryninusi dvi alternatyvas – Dangės upėje prie „Meridiano“ ir Dangės upėje priešais Karlskronos aikštę.

„Realiai apsistota prie pastarosios vietos, nors galutinio sprendimo dar nėra. Specialistai dar kartą įvertino krantinę prie „Meridiano“ ir nustatė, kad jos būklė yra labai prasta. Todėl darbo grupės nariams yra išsiųsta informacija, kad geriausia vieta „Sūduviui“ yra Dangės krantinė prie Pilies tilto. Laukiame pastabų, vėl sukviesiu darbo grupės posėdį ir priimsime jau galutinį sprendimą“, – teigė šios darbo grupės vadovas, Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

Anot jo, kitas žingsnis yra išsiimti projektavimo sąlygas ir parengti krantinės pritaikymo „Sūduviui“ techninį projektą, kuriam turėtų pritarti ir paveldosaugininkai.

Lietuvos jūrų muziejaus, kuris ir perims „Sūduvį“ iš Karinių jūrų pajėgų ir jį pavers muziejumi, direktorė Olga Žalienė teigė, kad švartavimo vietai Dangės krantinėje negali nepritarti, nes patys ją ir pasiūlė.

„Kai mums buvo kategoriškai neleista „Sūduvio“ švartuoti krantinėje prie „Meridiano“, patys pasiūlėme vietą prie Pilies tilto. Tai yra kompromisinis variantas. Jei būtume bet kokiomis sąlygomis siekę bandyti gauti vietą prie „Meridiano“, užtruktume gerokai ilgiau, o tada laivas išplauktų į supjaustymą. Todėl ir nusileidome, pasiūlėme kompromisinį variantą, kuris, atrodo, visiems tinka“, – teigė O. Žalienė.

Ji priminė, jog diskusijos dėl vietos „Sūduviui“ verda jau nuo praėjusių metų rudens. O Karinių jūrų pajėgų atstovai viešai buvo išsakę poziciją, kad nurašyto laivo ilgai išlaikyti negali. „Kol Krašto apsaugos ministerija dar pozityviai žiūri į šitą reikalą, tol laiko užtenka. Bet nežinia, kada baigsis jų kantrybė. Todėl laukiame savivaldybės galutinio sprendimo dėl vietos. Mes juk negalime be raštiško sprendimo paimti ir pastatyti laivą ten, kur norime. Tai – ne mūsų kiemas, o laivas yra valstybės nuosavybė, tad jis turi legaliai stovėti“, – pabrėžė O. Žalienė.

Ji teigė, jog Lietuvos jūrų muziejus yra pasirengęs savo lėšomis parengti techninį projektą bei muziejumi tapsiančiam laivui pritaikyti pačią krantinę. „Bet ir vėl – kol nėra sprendimo, nieko negalime daryti. Jei pasirengsime techninį projektą, o bus apsigalvota dėl vietos, juk pinigai bus išmesti į balą. Todėl ir laukiame sprendimo, o tada rengsime techninį projektą. Tai yra greitai padaromas dalykas“, – tvirtino direktorė.

Kai tik savivaldybė oficialiai apsispręs dėl vietos „Sūduviui“, Karinės jūrų pajėgos organizuos laivo iškėlimą į doką, parengs jį eksponavimui.

„Viską su visais esame suderinę, tik nuo praėjusių metų lapkričio laukiame Klaipėdos savivaldybės sprendimo, kokią vietą skirs „Sūduviui. Labai tikimės, kad oficialus sprendimas bus jau greitai“, – vylėsi O. Žalienė.

11 Comments

  1. Alina Velykienė

    Jei miesto tarybai reikės balsuoti, palaikymo šiai vietai nebus.

    Reply
  2. klp

    ant tų daugiabučių stogo gal dar ir užrašą uždėsite: „Tarybinė Klaipėda” ??? Bus pilnas sovieticus paketas. Mieste yra daugiau problemų, nei spręsti ir niekaip nenuspręsti kur turi būti atitarnavęs laivas. Kam ta karo propaganda???

    Reply
  3. Mgm

    Nepuošia tokie laivai miesto. Fu

    Reply
  4. Olgai, tankisto dukrai

    Pzdc, asilų kontora. Siulau ir Karlskornos aikštės pavadinimą pakeisti į Kaliningrado arba Pchenjano (Š.Korėja).

    Reply
  5. Giedrius

    Visiška nesamonė, centre statyti karini laivą. Tegu prie jūrų muziejaus visų muziejinių laivų stato. Visiškai nepuoš miesto centro.

    Reply
  6. Andrejus

    Tarnavau aš ten.. Šiukšlynas

    Reply
  7. Ro

    Dar viena šiukšlynas vidury miesto. Iki pilno komplekto dar reik surūdijusios geldos.

    Reply
  8. RINKIMAI 2020

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj, REGATOS vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”, rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį…

    Reply
  9. Puodas

    Šiaip tai, išminčiai, jis yra medinis.

    Reply
  10. Tomas

    Tik to ir betrūko apleistai Klaipėdai , metalo laužas krantinėje, pinigų nėra, stovės surudyjes, bet pensininkė Olga rėkia, kad mums atsiet jo reikia. Tai tegu ir stato šalia jūrų muziejaus.

    Reply
  11. Oi

    Jei tą karinį laivą prišvartuos toje krantinėje, tai bus didžiausia klaipėdiečių klaida šiame šimtmetyje !
    Kam reikia to metalo laužo ? Nebent Olgai? Jos tautiečiai mėgsta karinius laivus, oi kaip mėgsta !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This