Klaipėdos licėjaus byla: ištartas paskutinis žodis

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Jau metus nagrinėjama vadinamoji Klaipėdos licėjaus byla pasiekė kulminaciją. Antradienį joje paskutinį žodį tarė kaltinamoji – prestižinės uostamiesčio ugdymo įstaigos steigėja, savininkė ir direktorė Regina Kontautienė. Nuosprendį Klaipėdos apygardos teismas skelbs tik spalio pabaigoje.

Regina Kontautienė teismo prašė ją išteisinti. Virginijos Spurytės nuotr.

„Prašau mane išteisinti, nes nusikaltimo nepadariau“, – gavusi teisę pasakyti paskutinį žodį, antradienį Klaipėdos apygardos teisme teištarė Regina Kontautienė.

Teismas nuosprendį šioje byloje skelbs spalio 29 dieną. Tiek laiko reikia, nes byla yra didelės apimties ir sudėtinga.

R. Kontautienė kaltinama tuo, kad būdama valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, siekdama turtinės ir kitokios asmeninės naudos, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi bei apgaule pasisavino ir iššvaistė didelės vertės svetimą turtą, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą ir klastojo dokumentus. Kaltinimai moteriai pateikti pagal septynis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Inga Mačiulienė teismo paprašė R. Kontautienei skirti subendrintą 2 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 2 metams. Prokurorė teismo taip pat paprašė R. Kontautienė skirti 600 MGL (30 tūkst. eurų) dydžio baudą.

Kaltinamajame akte nurodoma, jog R. Kontautienė per 2017 metus galimai pasisavino apie 30 tūkst. eurų jos vadovaujamos įstaigos lėšų. Didžioji dalis šių lėšų yra susijusi su dviem R. Kontautienės butais, kurių vienas yra Klaipėdos centre, o kitas – Juodkrantėje.

Kaltinamajame akte teigiama, jog R. Kontautienė, prisidengdama tarptautinio bakalaureto diplomo programa, įtikino kitą įstaigos dalininkę, jog Klaipėdos licėjaus lėšomis tikslinga suremontuoti ir įrengti abu direktorės butus. Sykiu R. Kontautienė esą turėjo ketinimų tuos butus išnuomoti rinkoje ir taip užsidirbti, gauti asmeninės naudos. Butų remontui ir įrengimui buvo išleista apie 23 tūkst. eurų. Už juos įsigyti televizoriai, šaldytuvai, kaitlentės, gartraukiai, baldai, šviestuvai, namų apyvokos daiktai, remontui reikalingos medžiagos.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad beveik 5 tūkst. eurų vertės virtuvės baldų komplektas, už kurį sumokėta Klaipėdos licėjaus lėšomis, atsidūrė R. Kontautienės brolio bute, taip esą buvo pagerinta jo gerovė.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad dar apie 7 tūkst. eurų Klaipėdos licėjaus lėšų R. Kontautienė išleido įsigyti maisto produktų, kačių kraiko ir ėdalo, kosmetikos priemonių.

Kaltinamajame akte taip pat nurodoma, jog norėdama nuslėpti savo nusikalstamą veiklą R. Kontautienė klastojo dokumentus. Ji esą pati pagamino ir atspausdino ne vieną Klaipėdos licėjaus dalininkų surinkimo, kurie realiai net nevyko, protokolą. Šiuose dokumentuose dalininkai esą aptaria, jog Klaipėdos licėjus dalyvaus tarptautinio bakalaureto diplomo programoje. Tačiau jai bus reikalingas butas, kuriame reikės apgyvendinti į Klaipėdą atvyksiančius dėstytojus ir konsultantus. Kitas butas esą reikalingas motyvuoti įstaigos pedagogus, organizuojant jiems poilsio vietą kurorte.

Protokoluose dalininkės esą sutaria, kad šioms reikmėms galima panaudoti R. Kontautienės butus, juos reikia įrengti ir suremontuoti įstaigos lėšomis, o direktorė leis licėjui jais neatlygintinai naudotis 10 metų – bus pasirašytos panaudos sutartys. Esą nuspręsta, kad vienam butui suremontuoti ir įrengti reikalinga suma negali viršyti 10 tūkst. eurų.

Tačiau galiausiai buvo surašytas ir dalininkų susirinkimo protokolas, kuriame užfiksuota, kad butų panaudos sutartis nutraukiama, o butams remontuotus ir įrengti išleistus Klaipėdos licėjaus pinigus R. Kontautienė turi grąžinti iki 2017 metų pabaigos.

Toks dalininkų susirinkimas neva įvyko ir buvo užprotokoluotas likus vos kelioms savaitėms iki ikiteisminio tyrimo pradžios. Jis pradėtas 2017 metų spalio 17 d. Tądien buvo sulaikyta ir dviem paroms į areštinę uždaryta pati R. Kontautienė.

R. Kontautienė ir ikiteisminio tyrimo metu, ir bylą nagrinėjant teisme savo kaltės nepripažino. Ir ji, ir jos advokatas Giedrius Danėlius teisme laikėsi pozicijos, jog R. Kontautienė nėra valstybės tarnautojui prilyginamas asmuo, ji yra privačios įstaigos, tik nesiekiančios pelno, savininkė ir vadovė. Dar vienas gynybos argumentas tas, jog Klaipėdos licėjus kaip įstaiga nepareiškė jokio ieškinio, vadinasi, jokia žala ugdymo įstaigai nėra padaryta.

„Man patikėto licėjaus turto neiššvaisčiau ir nepasisavinau. Už licėjaus pinigus įsigyti daiktai atsidūrė įstaigoje, pavyzdžiui, televizoriai, o kitas išlaidas padengiau į įstaigos sąskaitą grąžindama pinigus. Neigiu, kad bet kokie daiktai atsidūrė mano name, ar buvo pagerinta mano gerovė“, – teisme tvirtino R. Kontautienė.

2 Comments

  1. Lina

    Sodoma gomora,ar kaip ten?

    Reply
  2. Makiažas ir vokai

    Baldai kaip baldai, gali neatskirti , kur čia savo- kur įmonės. Bet kaip užvldomas valstybinės mokyklos, kaip atsitiko „Saulėtekio” progimnazijoje, kaip žeminami kukliau finansuojami moksleiviai- šiai poniai garbės nedaro. Pamenu, kaip už dyką buvo mokomi mero vaikai, kol tų faktų nepaviešino politikė N. Puteikienė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This