Naujovė rinkimuose: balsuoti iš anksto – ne savivaldybėje

Miestas, Svarbu

COVID-19 privertė pakoreguoti planus ir rinkimų organizatorius. Šiemet spalį Seimo rinkimuose balsuoti iš anksto bus galima ne dvi, o keturias dienas. Ir tai padaryti norintys rinkėjai turės atvykti ne į Klaipėdos savivaldybės posėdžių salę, o į Žvejų rūmus.

Iš anksto balsuoti norintys rinkėjai turės atvykti ne į Klaipėdos savivaldybės posėdžių salė, kaip buvo įprasta. Martyno Vainoriaus nuotr.

Įprastomis sąlygomis balsavimas iš anksto vykdavo tik dvi dienas – trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 val. Lietuvoje vis dar galiojant ekstremaliajai situacijai, parlamentarai priėmė įstatymo pataisas, kuriomis įtvirtino, kad šiųmečiuose Seimo rinkimuose išankstinis balsavimas vyks keturias dienas – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio ir balsuoti bus galima ilgiau – nuo 7 iki 20 val. Įstatymo pataisomis taip pat leista išankstinį balsavimą surengti ne savivaldybių patalpose.

Tokia galimybe pasinaudojo ir Klaipėdos savivaldybė.

„Įprastai į išankstinį balsavimą, kuris vykdavo Klaipėdos savivaldybės posėdžių salėje, trečiajame aukšte, susirenka labai daug žmonių. Šiemet būtų tikrai sudėtinga laikytis reikalavimų, pavyzdžiui, saugus atstumas tarp žmonių, atskiri įėjimai. Be to, reikia pripažinti, jog balsuoti iš anksto ypač sudėtinga patekti neįgaliesiems. Todėl ir nuspręsta, kad dėl visų rinkėjų gerovės ir saugumo Seimo rinkimų išankstinis balsavimas vyks ne savivaldybėje. Tokį lūkestį buvo išsakiusi ir Klaipėdoje viešėjusi Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Renkantis naują vietą, akys pirmiausia nukrypo į „Švyturio” areną.

„Buvome susitikę su jos valdytojais, viską apkalbėjome. Tačiau miestui Klaipėdos arenoje organizuoti rinkimus būtų per didelė finansinė našta, nes reikėtų sumokėti nemažą patalpų nuomą, o dabar taip išlaidauti tikrai negalime. Be to, išankstinio balsavimo dienomis arenoje suplanuoti ir keli koncertai“, – kalbėjo A. Dobranskis.

Tarp svarstytų variantų buvo ir Sporto rūmai S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje, tačiau galutinai nuspręsta, jog išankstinis balsavimas vyks Žvejų rūmuose.

„Juos apžiūrėjome kartu su Klaipėdos apygardų rinkimų komisijų pirmininkais, įvertinome sąlygas ir jos pasirodė tinkamos. Gerai tai, jog prie Žvejų rūmų yra didelė aikštelė statyti automobilius, be to, šią vietą patogu pasiekti ir viešuoju transporto. Vertinome ir tai, kad prie įėjimo į Žvejų rūmus taip yra didelė erdvė, kurioje žmonės galės saugiai palaukti, jei patalpose bus per daug rinkėjų“, – aiškino A. Dobranskis.

Paklaustas, kiek miestui kainuos tai, jog išankstinis balsavimas vyks ne Klaipėdos savivaldybės patalpose, A. Dobranskis teigė, jog tokių galutinių skaičiavimų dar nėra.

„Vis dar vertiname, skaičiuojame, ko reikia, kad rinkimai vyktų sklandžiai. Žvejų rūmai yra Klaipėdos savivaldybės biudžetinė įstaiga, tai lengvina situaciją, tačiau, žinoma, šiai įstaigai turėsime kompensuoti patirtas elektros, ryšio išlaidas“, – tvirtino pašnekovas.

Seimo rinkimai šiemet vyks spalio 11 dieną, o išankstinis balsavimas – spalio 5-8 dienomis. Balsuoti iš anksto gali visi rinkėjai, kurie rinkimų dieną neturės galimybių atiduoti savo balso.

Spalio 7-9 dienomis balsavimas vyks specialiuosiuose punktuose: ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose bei bausmių atlikimo vietose. Spalio 9 ir 10 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Šiemet turinčių teisę balsuoti namuose rinkėjų ratas išplėstas dviem papildomomis asmenų grupėmis. Balsuoti namuose suteikta teisė neįgaliuosius namuose slaugantiems asmenims ir rinkėjams, esantiems saviizoliacijoje dėl Covid19. Kaip ir anksčiau, taip ir šių Seimo rinkimų metu, pasinaudoti įstatymo jiems suteikta teise balsuoti namuose galės rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų, dėl ligos nedarbingi žmonės ir neįgalieji.

Antrojo Seimo rinkimų turo išankstinis balsavimas bus organizuojamas spalio 19-22 dienomis.

2 Comments

  1. Amgelė

    Poniai Juditai,turbut labai skauda.Viena iš pirmūjų išlindo ginti koncesininkų-verteivų.Matyt per juos gaunat ir savo pyrago gabalėlį.Ar jums negėda.Norėjau paklausti,o nuo baseino eksplotacijos irgi gaunat saldainiukų.Jūs šlykštumo etalonas.Gėda

    Reply
  2. Judita

    Arenoje kaina už 4 dienas buvo pasiūlyta apie 4 tūks Eur. Tai šildymo, apsaugos ir koncesininko kaštai. Savivaldybė turėjo dar dvi nemokamas nepanaudototas dienas. Tiesiog nesuprantamas savivaldybės administracijos pasirinkimas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Vaidila“ pradėjo kelionę nebūtin

Šiomis dienomis pradėtas griauti buvusio kino teatro „Vaidila“ pastatas – vietoje jo iškils naujas statinys, kuriame įsikurs technikos muziejus. Martyno ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This