Klaipėdos licėjaus direktorei – lygtinė laisvės atėmimo bausmė

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Praėjus daugiau nei trejiems metams nuo tyrimo pradžios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kartu su prokuratūra dėtos didžiulės pastangos įrodyti prestižinės uostamiesčio mokymo įstaigos – Klaipėdos licėjaus – direktorės Reginos Kontautienės kaltę nenuėjo veltui.

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas direktorę pripažino kalta dėl visų jai inkriminuotų nusikalstamų veikų – piktnaudžiavimo tarnyba, svetimo turto pasisavinimo bei iššvaistymo, dokumentų klastojimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir skyrė jai subendrintą 2 metų ir 6 mėn. laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 2 metams.

Išklausyti nuosprendžio nei R. Kontautienė, nei jos advokatas Giedrius Danėlius nepanoro – jie ketvirtadienį teisme nepasirodė.

Regina Kontautienė ir jos advokatas Giedrius Danėlius. Virginijos Spurytės nuotr.

Direktorė, kuri kartu yra ir įstaigos dalininkė bei savininkė, buvo kaltinama už vadovaujamos įstaigos lėšas pirkusi buitinę techniką, įvairius namų apyvokos daiktus, taip pat ir baldus, kurie pateko į pačios vadovės ir jos artimųjų rankas. Be to, už licėjaus lėšas ji esą susiremontavo du savo butus, o broliui nupirko virtuvinį komplektą. Nuteistajai buvo inkriminuota iš viso pasisavinus netoli 30 tūkst. eurų VšĮ lėšų.  

Dėl pareikštų įtarimų pusmetį R. Kontautienė buvo nušalinta nuo pareigų, tačiau ji nuo pat tyrimo pradžios bendradarbiavo su teisėsauga, davė parodymus, nors savo kaltės ir nepripažino.

Tyrimui vadovavęs buvęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Velutis puse lūpų „Atviros Klaipėdos” žurnalistei buvo prasitaręs, jog kai kurie nusikalstamos veikos epizodai esą balansuoja ties civilinių santykių riba. Visgi byla buvo baigta ir su kaltinamuoju aktu perduota teismui, kuris ketvirtadienį direktorės kaltę patvirtino, paskyręs jai valstybės kaltintojo prašytą bausmę.

Skirdamas lyginę laisvės atėmimo bausmę, teismas pažymėjo, jog nuteistoji atlygino viešajai įstaigai padarytą žalą.

Teismo nuomone, kaltinamoji veikė tiesiogine tyčia, o tai, kad ji atlygino padarytus nuostolius, jos baudžiamosios atsakomybės nešalina. Kadangi savo kaltės kaltinamoji nepripažino, tai rodo, jog ji savo veiksmų nevertina kritiškai, nesigaili, pažymėjo teismas.

Sprendimą skųs

Tuo metu nuteistosios advokatas Giedrius Danėlius „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog šį pirmos teismo instancijos sprendimą skųs apeliacine tvarka ir sieks savo ginamosios visiško išteisinimo. Advokato teigimu, ji nepadarė jokios žalos įstaigai.

„Visiems turtiniams nusikaltimams yra privaloma žala, o žalos juridiniam asmeniui niekas nepadarė”, – sakė advokatas.

Jo teigimu, įmonės ūkinė – finansinė veiklos ataskaita buvo atlikta ne už visus metus, o tik nuo sausio 1 d. iki rugsėjo 26 d.

„Aš ir teisme sakiau, kad jeigu kurio nors kalendorinio mėnesio 26 d. atlikus kad ir tos pačios prokuratūros auditą, paaiškėtų, kad ir prokuratūra yra kažką iššvaisčiusi, nes 25 d. yra išmokėjusi avansus, nors žmonės tą dieną nėra išdirbę. Tai kai pasirenki tokį nepaaiškinamą laikotarpį, gauni tokias išvadas. Visada yra tikrinami visi kalendoriniai metai”, – teigė G. Danėlius.

9 Comments

  1. Emigrantas

    Jo, prisiminkit, kiek bobutė už kaimyno viištą gavo, o čia? Tikrai gaila, kad nesame koks iranas ar irakas, būtų gatvės teismas, o tada…

    Reply
  2. Se

    Bausmė orinė, t.y. iš esmės be pasekmių, išskyrus reputacinę. Tai blogas signalas visų valdiškų įstaigų vadovams, jog galima nebijoti vogti, nes pirmą kartą teismas baus tik simboliškai. Veiksminga bausmė tiek šiai personai, tiek panašiems į ją būtų piniginės baudos skyrimas ir uždraudimas kažkuriam laikui dirbti atitinkamą darbą ar eiti pareigas.

    Reply
  3. To: Virgis

    Pats negrįšti ir nediskutuoji? 😀 Skaityt nemoki, kliesesiu kliedi… Ir tarp kitko, tau atsakė visai ne Tomas, po kurio komentaru savo vėmalus rašinėjai… Sėkmės gyvenime, tik primenu, kad gyveni teisinėj valstybėj, tai teisėj reiktų bent “basic” nusimanyt…

    Reply
  4. "Saulėtekio" progimnazijos užgrobimas

    Koktu… Kai ši ponia šventė savo gimtadienį- kaip CK sovietinio boso Leonido Brežnevo laikais, plūdo visa ‘elitinė” valdžios grietinėlė sveikinti sukaktuvininkės. Pamokos nebevyko, privataus licėjaus vaikai atvesti į puotos salę deklamavo Poniutei eiles… Visiškas sovietizmas. Ir pono merai gausus būrys vaikelių mokėsi čia u-ždyką. bet pasidžiaukime bent dalele teisybės: Ponia Kontautienė nuo šiol bus vienoje grafoje su žodžiu „TEISTA”.

    Reply
  5. Tomas

    Čia daugelių UAB akcininkų problema, kai gyvena ne iš dividendų, o savinasi įmonės lėšas. Gėda, tokie neturėtų vadovauti!

    Reply
    • Virgis

      Teismas nerado prie ko prikibti tai sugalvojo lygtinę bausmę, kad nebūtų veltui išvaistyti mokesčių mokėtojų pinigai skirti šiam tyrimui vykdyti, visgi visi tyrėjai algas mokėjosi tris metus. Valio pareigūnams 😀

    • To: Virgis

      Tau yra akivaizdžios problemos su teksto suvokimu. Dar katrą skaityk antrą pastraipą:

      „Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas direktorę pripažino kalta dėl visų jai inkriminuotų nusikalstamų veikų – piktnaudžiavimo tarnyba, svetimo turto pasisavinimo bei iššvaistymo, dokumentų klastojimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir skyrė jai subendrintą 2 metų ir 6 mėn. laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 2 metams. ”

      Ir jei bent kiek gaudytumeisi teismų sistemoj, lygtines bausmes skiria ne dėl to, kad „nebuvo prie ko prikibt”, o dėl to, kad perpildyti kalėjimai. Tai tokiems, kur pirmą kartą teisti, nusikaltimas ne smurtinis ar yra kitų socialinių aplinkybių skiria tas lygtines bausmes. Bet, jei ponia per tuos metus darys kitus nusikaltimus, ta bausmė bus pakeistą į „stacionarą”.

      Aišku gali dar aukštesnės instancijos teismas ištiesint, bet kol kas ponia užsidirbo teistumą į savo biografiją ir tiek.

    • Virgis

      Šiaip tavo nuomone man neįdomi, keista kai grįžta žmogus diskutuoti po straipsniu, ryškiai interesantas būsi, tas pats iš tų kurie 3 metus tyrinėja irgi ,,gerai nusimanydami tyrimo eigą”, ir gauna algas iš mūsų sumokėtų mokesčių. Kaip gaila kad jie taip švaistomi.

    • 2 Virgis

      Tu gal lopas ? Ja nuteise uz padaryta nusikaltima. Gavo ligtynai. Dabar klaipedos licejaus direktore – nusikaltele, tai teismas patvirtino. Kas tau dar neaisku ?
      Ka teveliai – smagu moketi po 400 euru per menesi ? 🙂 Direktore jusu pinigelius naudojo pagal paskirti 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This