Kaip Klaipėda pasiruošė nacionaliniam karantinui?

Koronavirusas, Svarbu

Vidurdienį surengtos spaudos konferencijos metu Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas informavo, kad paskutiniai užsikrėtimo koronavirusu skaičiai „skamba daugiau nei grėsmingai” – Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijoje per parą fiksuoti nauji 226 teigiami atvejai. Tai – daugiausia per visą istoriją, kiek tiriama.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktoriaus Raimondo Grigaliūno, uostamiestyje yra 97 nauji atvejai.

„Sunku neišvardinti sritis, kur nėra susirgusiųjų”, – sakė R. Grigaliūnas, akcentavęs, kad grėsmę keliančių židinių gydymo įstaigose nėra, yra tik pavieniai atvejai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pranešta, kad trijose ikimokyklinėse įstaigose – Sendvaryje, „Žuvėdroje” ir „Saulutėje” – bus stabdoma veikla. Konkretūs ribojimai dar bus suderinti su visuomenės sveikatos specialistais.

„Ne visi švietimo įstaigų vadovai laikėsi nurodymų dėl seminarų, susitikimų, tai irgi prisidėjo prie dabartinės situacijos”, – sakė V. Grubliauskas.

Pasak mero, visos Klaipėdos pagrindinio ugdymo (5-12 klasių) įstaigos savivaldybės sprendimu karantino metu dirbs nuotoliniu būdu.

„Geriausias atsakymas kodėl taip, yra statistika ir dinamika bei jos lyginimas su nacionaliniu kontekstu. Jei liktume prie minimalių ribojimų, manau, kad statistika po dviejų ar trijų savaičių gali tik didėti. Ugdymo ir globos įstaigos yra didžiausios rizikos zonos”, – sakė V. Grubliauskas.

„Šitie sprendimai yra neišvengiami, situacija Klaipėdoje yra labai rimta, esame jau ne raudonoje, o rubininėje zonoje. Ne valdžia suvaldys šį virusą, o mes visi patys”, – antrino Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Popamokinė veikla mieste stabdoma, nebent tik ją įmanoma vykdyti nuotoliniu būdu. Antrokų mokymas plaukti irgi stabdomas.

„Didžiausią neviltį varo „Klaipėdos viltis”, – teigė meras.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot jo, visi trisdešimt šios įstaigos globotinių yra užsikrėtę koronavirusu, o sudėjus darbuotojus sergančiųjų skaičius siekia jau 50.

G. Neniškis teigė, kad dėl šios įstaigos bus sudaryta speciali darbo grupė. Ji rūpinsis ir socialinių darbuotojų rezervu.

Savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėja Rožė Perminienė akcentavo, kad skirtingai nei pirmojo karantino metu pirminės sveikatos priežiūros paslaugos nėra stabdomos. Tačiau gydytojai galės nuspręsti, gal užtenka nuotolinės konsultacijos.

Anot G. Neniškio, kaip laikomasi ribojimų viešajame transporte (važiuoti galima tik sėdinti ir laikantis metro atstumo) kontroliuos įvairios institucijos, o pirminė grandis bus vairuotojas, kuris galės neįleisti keleivių.

„Tikimės ir keleivių sąmoningumo, kad matydami, jog nebėra leistinų vietų ir patys nelips”, – sakė G. Neniškis.

Jis akcentavo, kad dabartinė teisinė situacija neleidžia savivaldybei spręsti dėl tokių reikalavimų kaip pirmojo karantino metu, kai buvo įvestas privalomas laiptinių dezinfekavimas.

„Mes esame pasirinkę pačias griežčiausias leistinas priemones”, – sakė direktorius, vadovaujantis ir Savivaldybės ekstremalių situacijų komisijai.

Su visoje šalyje nuo šeštadienio trims savaitėms įsigaliosiančiais ribojimais galima susipažinti čia.

Per trečiadienį Lietuvoje vėl užfiksuotas sergamumo koronvirusine infekcija šuolis – patvirtinti 999 nauji jos atvejai. 299 iš jų registruoti Vilniaus, 180 – Klaipėdos, 138 – Kauno, 118 – Šiaulių, 94 – Telšių, 91 – Panevėžio apskrityse. Dar 49 atvejai registruoti Tauragės, 14 Marijampolės, po 8 – Alytaus ir Utenos apskrityse.

8 Comments

  1. Anonimas

    Laukiame kol spec mokyklose visi uzsikres kodėl ten dar vyksta pamokos.baikite žaisti žmonių gyvybemis

    Reply
  2. Tiesa ta

    Meras nepraneša, kad pats izoliuojasi? Ko nutyli? Dar sąmojingą vaizduoja. JŪS TEN SAVIVALDYBĖJE NEDAROTE NIEKO.

    Reply
  3. Laima

    Pagrindinės rizikos zonos ugdymo įstaigos, bet jos vistiek ir toliau dirbs…Kur čia logika???

    Reply
    • staklės į nuotolinį netelpa

      Todėl , kad tėvai dirba. Ne visi gali gamybos stakles į nuotolinį išsinešti. Seneliai dirba, nes iki pensijų dar toli. O jei tėvai sėdės su vaikais, reikės mokėti. O jūs dirbti bijote ar tiesiog nenorite? Vaikus ugdyti nuotoliniame – tik imituoti darbą. Ne visi kaip savivaldybėje gali.

  4. Tatjana

    Pasak mero, visos Klaipėdos pagrindinio ugdymo įstaigos savivaldybės sprendimu karantino metu dirbs nuotoliniu būdu.- ar teisingai suprantu, tai reiškia kad 1-4 kl t.p eina į nuotolinį ugdymą?

    Reply
    • Giedre

      Pagrindinis ugdymas nuo 5klasės, 1-4 klasės – pradinis. O pradinis vyks įprastu būdu.

  5. Pilietis

    Reiketu pradeti kontruoliuoti viesaji transporta. Jei kavines ir barus dar bandoma kontoliuoti, tai viesasis transportas paliktas likimo valiai. Keleiviai apie 80 proc nedevi arba netaisiklingai devi kaukes.

    Reply
    • Giedre

      Žmonės net patys duoda kitiems keleiviams pastabas dėl netinkamai dėvimų kaukių, tai jie tik paklauso nosį aukštyn iškėlę, kad neaiškink man čia ir viskas. Vairuotojai irgi važiuoja su iškištom nosim, net matydami, kad šalia policija važiuoja nesislepia 🙂
      Blogiausia bus, kad vairuotojai neįleidinės į autobusus keleivių, jeigu bus užimtos visos sėdimos vietos, kaip tada nusigauti į darbus. Geriau jau tada didesnę kontrolę vykdytų dėl teisingų kaukių dėvėjimo viešajame transporte.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This