Girulių draustinis – vėl aistrų sūkuryje

Miestas, Svarbu

Klaipėdos politikai vėl susikibo dėl Girulių draustinio, o jo steigimo pradžia atidėta neribotam laikui, nes esą tokios procedūros trukdytų patvirtinti naująjį Klaipėdos miesto bendrąjį planą.

Nors ir netyla aistros dėl Girulių draustinio steigimo, pripažįstama, kad tokia saugoma teritorija neužkirstų kelio suplanuotai geležinkelio plėtrai.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog spalio pabaigoje miesto tarybos buvo prašoma apsispręsti, ar reikia pradėti Girulių draustinio steigimo procedūrą. Tačiau jau tuomet suabejota, ar tokia procedūra neturės poveikio jau beveik finišo tiesiojoje esančiam Klaipėdos bendrajam planui. Todėl politikai balsavo už tai, kad klausimas būtų atidėtas.

Tačiau naujų aplinkybių nepaaiškėjo, todėl Liberalų sąjūdžio frakcijos miesto taryboje vadovas Saulius Budinas praėjusią savaitę paprašė, kad Klaipėdos meras Girulių draustinio steigimo klausimą įtrauktų į šio mėnesio Klaipėdos miesto tarybos posėdžio darbotvarkę. Meras jį įrašė tarp papildomų klausimų, todėl politikai turėjo apsispręsti, ar šį klausimą ketvirtadienio posėdyje svarstyti, ar palikti už brūkšnio.

„Klausimą prieš mėnesį atidėjome, nes norėjome aiškiai žinoti, ar svarstomi sprendimai netrukdytų svarstomo bendrojo plano procedūrai. Prašome labai konkretaus atsakymo“, – savo prašymą ketvirtadienį miesto tarybos posėdyje išsakė politikas Rimantas Taraškevičius.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis aiškino, jog Girulių draustinio klausimą ir vėl reikėtų atidėti.

„Administracijos pozicija tokia ir mes visą laiką sakėme, kad nesame priešai ir diskusiją dėl Girulių draustinio tikrai turėtų vykti, tačiau užbaikime bendrojo plano procedūrą. Visuose dabartiniuose mūsų dokumentuose, studijose, analizėse numatyta, kad šita teritorija yra rekreacinė. Jei mes pradėsime blaškytis, tai rizikos, kad plano patvirtinimas gali nusikelti, yra labai didelės. Mūsų prašymas yra palaukti, kol priimsime bendrąjį planą ir tada pradėti diskusiją dėl draustinio“, – aiškino G. Neniškis.

Jis tvirtino, kad visos institucijos bendrąjį planą jau yra suderinusios, o šiuo metu jis yra pateiktas tikrinimui Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos priežiūros inspekcijai.

„Ji paprašė visų dokumentų popierinių versijų, tai šitą dokumentaciją, praktiškai visą furgoną nuvežėme. Tikrinimo procedūra yra 20 dienų, bet terminas gali būti pratęstas. Tikimės, kad jei ne gruodį, tai sausį ateisime į miesto tarybą tvirtinti bendrojo plano. Bet viskas dabar priklauso nuo Statybų inspekcijos“, – kalbėjo G. Neniškis.

Miesto tarybos narė Nina Puteikienė tvirtino, kad darbai prie naujojo bendrojo plano tikrai dar užtruks, todėl galima svarstyti ir Girulių draustinio klausimus.

„Dabar veikia dabartinis bendrasis planas ir mes turime į jį orientuotis. Antras dalykas tas, kad skundų autoriai jau gavo atsakymus dėl naujojo bendrojo plano. Viešinimo procedūra buvo pažeista ir darbai prie naujojo bendrojo plano bus tęsiami, todėl drąsiai galime svarstyti ir Girulių draustinio steigimo klausimus“, – teigė N. Puteikienė.

S. Budinas dėstė, jog Girulių steigimo klausimas tikrai negali turėti įtakos naujajam bendrajam planui.

„Kalba eina apie inicijavimą ir steigimo pradžią. Tai yra pati procedūros pradžia ir ji nesusijusi su bendruoju planu. Tokių inicijavimo procedūrų kiekvieną savaitę verslas pradeda tikrai ne po vieną“, – tvirtino S. Budinas.

Miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus priminė, jog 2011 metais Klaipėdos miesto taryba priėmė sprendimą, kuriuo buvo patvirtintas Pauosčio kelyno plėtros specialusis planas, o jame numatyta, jog turi būti išskirta 40 hektarų Girulių miško.

„Tai būtų logiška pirmiausia panaikinti tokį sprendimą, o paskui jau spręsti dėl Girulių draustinio įkūrimo“, – siūlė A. Vaitkus.

Tačiau politikai nusprendė, jog Girulių draustinio steigimo klausimas bent artimiausiu metu miesto taryboje nebus svarstomas. 10 politikų balsavo už tai, kad klausimas būtų įtrauktas į darbotvarkę, 5 pasisakė prieš, tačiau net 15 politikų balsuodami susilaikė.

„Atvira Klaipėda“ primena, jog Girulių draustinio steigimo iniciatyva tarp politikų gimė dar vasarą, kai Vyriausybė nutarė, jog turi būti pradėta nagrinėti galimybė Giruliuose plėsti Pauosčio kelyną, o dėl to reikėtų iškirsti keliasdešimt hektarų miško.

Įsteigti Girulių botaninį-zoologinį draustinį Klaipėdos savivaldybei rekomendavo ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

14 Comments

  1. Girulių miškas

    paslėptas tarp visokių vingrybių. Miesto bendrasis planas buvo rengiamas ir parengtas vertinant visus galiojančius planavimo dokumentus. Vadinasi ir aukštesnio lygmens uosto BP ir taip buvo akcentuojama ir neslepiama – mes kitaip negalime. Bijojo miestas net savo valią pareikšti. Tad tuo pačiu palaimintas išorinis uostas Melnragėje ir Girulių miško kirtimas. Geležinkeliečiai jau oficialiai pasakė – nieko nekeis. Vadinasi kuo greičiau miesto BP bus patvirtintas, tuo greičiau ” „miestas oficialiai pasakys” Vyriausybei – Taip, mes sutinkame, kad taip būtų! Tas pat tai liečia ir apie mišką. Žaidimai tie balsavimai su pusiau veikiančia sistema. Tokia planavimo dokumentų logika. Vienintelis realus teisėtas būdas toks koks miesto BP dabar yra jo kuo ilgiau netvirtinti ir kovoti, kad tokia uosto plėtra išnyktų ir iš LR BP tada ir uosto BP tampa neteisėtu ir naikintinu. Beje, kol kas, uosto BP toks ir yra. Tik Šimonytė su Nausėda šių skylių nelopys tai tik Klaipėdos problema. Čia nėra kam , dauguma už kažką susilaiko.

    Reply
  2. Susilaikymas- DORYBĖ

    geras mūsų meras. Vieną iš svarbiausią miestui klausimų į darbotvarkę įkiša papildomu klausimu. Liuks mera turim. O miesto taryba aplamai KIETA , vietoje to kad pati imtusi iniciatyvos ir duotų atkirtį Vilniaus kliedesiams „leidžia ” visokias apklausas organizuoti ir galiausiai 50 procentų šutvės susilaiko -PEŠKITĖS, o jie žiūrės ir gal padiskutuos.

    Reply
  3. Atvirai Klaipėdai

    Prašome ne anoniminės informacijos, o su tarybos narių pavardėmis, kas nebalsavo už draustinio steigimą. Norime žinoti didvyrius.

    Reply
    • visi 6

      tarybos konservatoriai, meras su jais žinoma, nes jau jų yra gi dabar.

    • akadministratorius

      Tarybos posėdžiai šiuo metu vyksta nuotoliniu būdu ir nėra galimybės matyti, kas ir kaip balsavo. Ši informacija pasirodo tik gerokai vėliau. Jei nepamiršime – papildysime.

  4. velniop

    konservatorius

    Reply
  5. Elena

    O aš palaikyčiau pono Vaitkaus siūlymą . Logiška seka turėtų būti , o ne skuboti sprendimai vienas po kito ir kurių nereikės laikytis , nes po nosim pakiš kitą ? Man logiškas ir administracijos direktoriaus siūlymas . Gana neršti , nes jau tiek priimta sprendimų , kad patys susipainiojo . Logikos reikėtų liberalams . Apie Puteikienę net svarstyti nesinori .

    Reply
    • Anonimas

      Miela Elena, o Jūs ar suprantat, apie ką rašot? Kad Vaitkus Jums patinka – tegu, bet apie saugomų teritorijų steigimą, apie teritorijų planavimą? Tiek, kiek Vaitkus? Ar mažiau?

    • Elena anonimui

      Man Vaitkus patinka tiek kiek patinka liberalai , konservatoriai , žalieji ar Puteikienė 🙂 Kur logika ? Jei nėra atšaukiamas 2011 tarybos ” padovanojimas „, o
      2019 m priimami kiti ” draustiniai ” arba kaip sako administracijos direktorius : planas derinamas kaip rekreacinė zona , o neršti pradėję tarybos nariai siūlo draustinį ?

    • elenai

      ar Jums neatrodo, kad tuo pačiu vienu sprendimu galima atšaukti specialiojo plano patvirtinimą ir pritarti (dar tik) Girulių draustinio steigimo sprendimui. Tai tas pats susijęs su konkrečia šia teritorija klausimas? 🙂 O Puteikienė dėl BP visiškai teisi. Jis adaptuotas( būtent taip visada buvo teigiama) prie numatyto „aukštesnio lygmens plavimo dok.” išorinio uosto ir pauosčio plėtrai. Pauosčio stoties plėtra netrukdys „rekreacinių ” teritorijų plėtrai, o draustinis labai trukdys 🙂 :). Susivokit ką jie ten peza. Bėda, kad politikai dar tik polemizuoja apie kažkokius „svarstymus” , o ne steigimą kai Vaitkus jau pjūklus galanda, o konservuoti kaveckininkai su mero šutve atkišę delnus laukia trupinių čia ir kitose vietose.

  6. 15 šiu nariu

    Yra grubliausko ir taraškivičiai šavkos.
    Otkatus už iškirtima gavo. Nepasuks atgal ir otkatu negražins

    Reply
    • Anonimas

      o tai kur tada Taraškevičiui betoną pilti jei išorinio uosto nebus ir miškai augs? Negi eis MONOLITAS parkų tvarkyti?

  7. V.K.

    Na va kaip bandoma nutęsti Girulių miško išsaugojimo planus… Kur mero pozicija? Beje kai kurie Tarybos nariai bijo atvirai stoti prieš Girulių draustinio kūrimą, tai „susilaiko”?
    Šiai laukčiau Gintaro R. komentaro. Man jo įžvalgos patinka:)

    Reply
  8. Nuomonė

    15susilaikusių tarybos narių galima įvardinti BESTUBURIAiS.
    Išsaugoti Girulių mišką būtina.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This