Poetas apie Klaipėdos tiltus

Laiškai iš jūros

Lietuvos jūrų muziejus antrojo karantino metu siūlo lankytojams ir gerbėjams neapleisti jo ir lankytis virtualiai tinklalapyje www.muziejus.lt bei socialinėse „Facebook“, „Instagram“ paskyrose. Čia, o kartu ir interneto dienraštyje „Atvira Klaipėda” nuolat publikuojami įdomūs faktai, skelbiami įvairūs konkursai.

Šį kartą muziejus dalijasi poeto avangardisto, mokytojo, aistringo buriuotojo Salio Šemerio atsiminimų knygos „Apie vėjus burėse, galvoje ir kišenėse“ ištrauka.

Štai ką 1970 m apie Klaipėdos miesto tiltus rašė Salys Šemerys:

„Žinoma, kad 1919 metais Klaipėdoje yra buvę 20 000 gyventojų ir per Dangės upę – du tiltai. Vienas tiltas, netoli teatro, buvo vadinamas „Karoliaus tiltu“ (Carlsbrucke). Tai buvo pakeliamas tiltas. Antrasis tiltas ties kino teatru „Kammer-Lichtspiele“, dabartiniu „Baltijos“ kinu, buvo vadinamas „Biržos tiltu“ (Bursenbrucke). Tai buvo pasukamas tiltas. Jis buvo taip pavadintas dėl to, kad antrame Dangės krante čia pat buvo Biržos rūmai (kur dabar sodelis su fontanu yra).

Vokietijos kariuomenės kariai laisvalaikiu ant Biržos tilto Klaipėdoje 1941 m. birželį. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Kai aš 1927 metais apsigyvenau Klaipėdoje, mieste gyventojų jau buvo dusyk tiek – 40 000, o 1939 m. buvo trissyk tiek – 60 000. O tiltų – vis tik du. Bet dabar, 1970 m., mieste yra jau 150 000 gyventojų, o tiltų – vis tik du. Ir tie patys nei pakeliami, nei pasukami. Po Antrojo pasaulinio karo 50 metrų ilgumo „Biržos“ tiltą Klaipėdoje statė penkerius metus. Sklido net mįslė-anekdotas: „Kur yra ilgiausias tiltas Tarybų Sąjungoje?“ Nagi tiltas Klaipėdoje per Dangės upę. Jį statė penkerius metus! Dabartiniu metu jau treji metai statomas „Karoliaus“ tiltas, ir negalima numatyti, kada jis bus baigtas. Atsižvelgiant į miesto gyventojų skaičiaus padidėjimą ir riedmenų pagausėjimą, atrodo, kad tų dviejų tiltų šiuo metu tikrai nepakanka.

Anais laikais tie tiltai dažnai būdavo pakeliami ar pasukami, nes pro juos upe aukštyn plaukdavo dideli prekiniai garlaiviai į Faneros fabriką (Schalfabrik), dirbtinių trąšų fabriką „Union“, statybos įmonę „Domscheit ir Co“ ir kitur. Čia minėjau du svarbiausius tiltus miesto centre, kurių magistralės jungia pietinę ir šiaurinę miesto dalį. Rytinėje miesto periferijoje yra dar du tiltai. Pirmasis specialiosios paskirties geležinkelio tiltas, antrasis – per Dangės upę ties Faneros fabriku. Jo kelias palei Žemės ūkio technikumą veda į laukus, kaimus ir yra pagausėjusio miesto transporto mažai naudojamas, todėl – antraeilis.“

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This