Renovacijos srityje yra naujovių

Miestas

Klaipėdos savivaldybė atkreipia gyventojų dėmesį, kad šiemet pasikeitė kai kurios daugiabučių namų renovacijos sąlygos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Šiuo metu valstybės skiriama parama energinį efektyvumą didinančioms priemonėms siekia 30 procentų. Naujovė yra tai, kad tokio pat dydžio kompensacija jau skiriama ir elektros bei apšvietimo tinklų renovavimo darbams. Šilumos punkto modernizacijai parama siekia 40 procentų. Visiškai kompensuojamos projekto administravimo, techninio darbo projekto parengimo bei techninės priežiūros išlaidos. Iš vieno rangovo nebus galima pirkti ir projekto, ir rangos darbų. Laiptines remontuoti, vandens vamzdynus galima keisti iš paskolos, bet be kompensacijų. 3 procentų paskolos palūkanos dabar garantuojamos tik 5 metus, o vėliau jau reikės derėtis su banku. Praktika yra, kad gyventojai paskolą gražina ir per 5-7 metus”, – trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu aiškino Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Pasak jo, buvo kvietimas renovuotis  ir visos respublikos mastu, ne per Savivaldybę.

„Ten namai reitinguojami jau visos respublikos metu. Vertina šilumos suvartojimo kiekį, kiek gyventojų pritaria. Tokias paraiškas reikėjo teikti iki vasario 1-osios, tad jau neužilgo bus aiškūs rezultatai.  Vieni gyventojai labiau pasitiki Savivaldybe, nes atsiranda papildomas prižiūrėtojas, patarėjas. Kiti žiūri, kad tada priskirtas administratorius ima mokestį ir eina patys, vargsta vargus”, – sakė L. Dūda.

Pasak jo, Klaipėdos pavyzdžiai rodo, kad po renovacijos daugiabučiai pasiekia energetinio efektyvumo C klasę ir sunaudoja tik apie 40 proc. ankstenio šilumos kiekio. Sutaupomų lėšų esą užtenka paskoloms grąžinti.

Ji tikina, kad nesėkmingų renovacijos istorijų, kai rangovai bankrutuoja ar pabėga nebaigė darbų nėra daug.

„Yra rinka, jei rangovas bankrutuoja, nieko neįsakysi. Yra griežtinama tvarka, kad prižiūrėtojai ir administratoriai ankstesnėse stadijose pastebėtų jei pradeda kas strigti. Yra tik keletas nesėkmingų istorijų, bet vis tiek renovuoti visi, tik procesas užsitęsia”, – sakė L. Dūda.

INFORMACIJA

Savivaldybės pateikiamais duomenimis, pagal nuo 2013 m. rugsėjo pradėtą vykdyti energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose programą, darbus numatoma atlikti 76 namuose (paskutinių pagal nustatytus kriterijus atrinktų 27 daugiabučių sąrašą praėjusią savaitę patvirtino miesto Taryba). 

Pagal šią programą darbai pirmuosiuose šešiuose namuose buvo baigti 2016 m. Tada atnaujinti daugiabučiaio Švyturio g. 8, Taikos pr. 9, Sportininkų g. 28, Pušyno g. 29A, Nidos g. 40, Taikos pr. 33.

Pernai renovuoti 5 daugiabučiai – Sportininkų g. 8, Sportininkų g. 16, Pušyno g. 29, Taikos pr. 35C ir Sausio 15-osios g. 3.

Teigiama, kad šiuo metu statybos darbai yra vykdomi ir įpusėję 11-oje daugiabučių, netrukus statybininkai turėtų pradėti darbuotis prie Paryžiaus Komunos g. 2, Sportininkų g. 14, M. Mažvydo al. 10 ir  I. Simonaitytės g. 17 namų.

Išskirtiniu renovacijos pavyzdžiu Savivaldybė vadina monolitinį daugiabutį Vingio g. 35, kuriame jai priklauso 96 iš 103 butų. Čia numatyta atlikti ne tik tradicinius darbus, bet ir pakeisti balkonų konstrukcijas, įrengti saulės kolektorių karštam vandeniui ruošti, pakeisti rekuperacinę sistemą. Teigiama, kad po renovacijos namas atitiks A energinio naudingumo klasę.

Teigiama, kad nuo 2013 m. Klaipėda pagal atnaujintų namų skaičių užima trečiąją vietą Lietuvoje: Vilniuje atnaujinti 163, Kaune – 157,  uostamiestyje – 117 namų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Spyglys

Paaiškėjo Arūno Tumos išminties šaltinis*

Klaipėdos miesto tarybos narys, net merą gebantis pastatyti į jam priderančią tarnautojo vietą, Spyglio mylimas Arūnas Tuma pastaruoju metu demonstruoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This