Pandemija: kai atsakys į klausimus, paplosiu

Nuomonės

Kaip ir dauguma šalies gyventojų, esu labai susirūpinusi mūsų šalyje plintančios koronavirusinės infekcijos skaičiais, juoba kad pačiai su ja teko susidurti tiesiogiai – pandemija pasiglemžė mano a.a. uošvių gyvybes.

Tad su viltimi laukiau konkrečių naujosios valdžios sprendimų, stabdant šios bjaurybės plitimą.

Kodėl pradedama nuo PC uždarymo, jei pranešimų apie tai, kad juose būtų užsikrečiama, net nėra? Palmiros Mart nuotr.

Deja, pirmieji jos žingsniai, švelniai tariant, ne tik nuvylė, bet, viena vertus, prajuokino, o kita vertus – supykdė.

Paaiškėjo, jog vėl, kaip ir Skvernelio – Verygos laikais, visa atsakomybė už pandemijos mastą užkraunama ant gyventojų pečių, Ingridos Šimonytės Vyriausybei demonstruojant kol kas vienintelį sugebėjimą – draudimų didinimą.

Čia galima būtų prisiminti, kaip, būdami opozicijoje, konservatoriai su liberalais pliekė valstiečius už per jų kadenciją taikytus įvairiausius ribojimus, susijusius ne su pandemija, kaltindami anuos nepasitikėjimu savo šalies piliečiais.

Tačiau vos tik užkopę į valdžios olimpą, nespėję net ir kojų apšilti, naujieji valdantieji lipa, deja, ant to paties, pasak Skvernelio, pakazuchinio grėblio.

Ką reiškia tas faktas, jog apie sugriežtintas karantino sąlygas nuspręsta tautai paskelbti sekmadienio pavakarę? Ogi nieko kita, subjektyviu pastebėjimu, kaip tik norą pasidemonstruoti neva naujoji valdžia yra kitokia, dirba ir savaitgaliais, neva imasi spręsti problemas čia ir dabar, nieko nelaukdama. Tiek to, nurašykime tai jaunos valdžios maksimalizmo sričiai…

Juoba kad svarbiausia juk turinys, o ne forma. Tad pasigilinkime į turinį, paskelbtą šventadienio pavakarę.

O jis…kažkur labai ir netgi labai matytas!

Neleisime, drausime, bausime, patys [gyventojai] kalti.

Būtent taip aš perskaičiau į I. Šimonytės greitakalbės lūpas įdėtus naujuosius suvaržymus, užkrautus ant gyventojų pečių.

Štai klausimai, į kuriuos, deja, neradau atsakymų.

Per Kūčias, Kalėdas ir Naujuosius visi sėdim savo narveliuose užsidarę, o kaip kitais savaitgaliais?

Ar tikimybė vienai sveikai šeimai atvykus pas vienišą mamą/ tėtį užkrėsti juos per minėtas šventes yra didesnė, nei atvykus jiems paprastą savaitgalį ar tiesiog bet kurią kitą savaitės dieną? Ir iš kur ims pajėgų šiam nelogiškam sprendimui sukontroliuoti?

Žinia, daugiausia virusas plinta uždarose erdvėse – ligoninėse, slaugos namuose, darbovietėse ir dideliuose giminių susibūrimuose (baliuose), kai artimas kontaktas tarp žmonių būna pakankamai ilgą laiką.

Kodėl pradedama nuo PC uždarymo, jei pranešimų apie tai, kad juose būtų užsikrečiama, net nėra? Tuo metu darželiai dirba, nors juose nuolat  fiksuojami infekcijos protrūkiai.   

Kodėl nepradedama nuo pertvarkos Visuomenės sveikatos centre ir ligoninėse, didinant šių įstaigų pajėgumus, nuo darželių uždarymo, o pradedama nuo vos kvėpuojančio verslo tolimesnio žlugdymo?  

Ar naujajai Vyriausybei žinoma, kaip jos kolegos Slovakijoje ne tik sumažino, bet ir pristabdė infekcijos plitimą? Kodėl nepradedama nuo visuotinio testavimo, o pradedama nuo nepagarbos šalies gyventojams, juos laikant nemąstančių avinų banda?

Ar šitie pakazuchiniai sprendimai reiškia, jog naujoji Vyriausybė lauks išganingosios vakcinos, po to in corpore per telikus vakcinuosis ir puls girtis savo gerais darbais, nepamiršdama skirti tūkstantinių baudų tiems, kurie išdrįs suabejoti greituoju būdu sukurptos vakcinos veiksmingumu?

Kai Vyriausybė atsakys į šituos klausimus (turėčiau ir daugiau jų, bet tiek to), jai paplosiu atsistojusi ir net parašysiu pagiriamąjį straipsnį. O  kol kas – atleiskite, neįtikinote…

P. S. Pirmadienį po pietų I. Šimonytė paskelbė kai kuriuos „patikslinimus”,  kurie, deja, įnešė tik dar daugiau sumaišties: paaiškėjo, jog jau miestus užbarikaduos visą karantiną, leis kontaktines paslaugas, trunkančios iki 15 min.(?!), prekybą eglutėmis ir kt. 

23 Comments

  1. Anonimas

    Girdejot, nauja vyriausybe, panele jumis nepatenkinta

    Reply
  2. Aegon G.

    Gerą rytą! gerbiama straipsnio autore, atsidariau tekstą sudomintas antraštės, bet nu nepavyko perskaityti visko iki galo, labai jau daug ašarų po šiomis mintimis, tad keleta pasidalinsiu ir pats:
    1. Šito projekto vizija ir deklaruojamas turinys visiškai nedera su šiuo tekstu: manau per daug čia politikavimo, kritikos be faktų ir t.t. Delfi turinio mintys.
    2. Kaip net teoriškai galima lyginti dviejų valdžių darbo rezultatus, kai pirmieji dirbo 4 metus, o antri vos porą dienų, mm?
    3. Nėra auksinio-tobulo plano kaip išgyventi visą šią situaciją, tad taip reikia nepatogių, nepopuliarių sprendimų, tiesiog nėra kitos išeities, tiesiog pačios informacijai pasižiūrėkit kokias priemones likęs pasaulis taiko. Ir taip, teks tuose narveliuose pabūti dar kurį laiką, tad tikimės, kad juose maloniau būti nei interneto pakampėse.

    O šita frazė tikrai verta metų frazės nominacijos:
    -Kodėl pradedama nuo PC uždarymo, jei pranešimų apie tai, kad juose būtų užsikrečiama, net nėra?-

    Likim sveiki!

    Reply
    • Elena

      Manęs visai nežavi dirbantys tik 2 dienas , anot Jūsų . Nežavi todėl , nes nesugebėjo NET pasimokyti iš buvusio karantino pavasarį . Pavasarį NIEKAS nežinojo ” kas tas virusas ” ir kurioje vietoje reikia jį labiausiai valdyti 🙂 Apsaugos priemonės , dezinfekantai taip pat buvo bėda . Apie medikų apsaugą ir baimes dėl ” medikų perdegimo ” kalbėjo jau ministras Veryga . O tas naujais išrinktų ” argumentas ” – tada buvo 10 , o dabar – 3000 , man iš vis niekinis ir jei atsakysite nuo ko tie 3000 galėjo užsikrėsti , aš paplosiu atsistoju . ? Nerašau kokių buvo pasisakymų , mitingų iš įvairių buvusių opozicinių personų . Nepasimokyti iš buvusiųjų klaidų , mano nuomone nėra ” proto požymis ” . Kritinio mąstymo ir gebėjimo analizuoti reikia visame kame . Propagandą jau atskiriame , todėl man patiko žurnalistės nuomone ir nesvarbu ar aš jai pritariu ar ne . Man patinka mąstantys žmonės , o ne tomai ar radvilės 🙂

  3. Radvilė

    Jūs gal tiesiog savo nuomonę neadekvačią pasilikite sau. Savo subjektyvios nuomonės reiškimas, neparemtas jokiais faktais, o tik apmąstymais lygus 0 ir tik žibalas tų žmonių nuomonei, kurie skaito tik antraštes ir gyvena nuomonių pasaulyje. Kaltinant naująją vyriausybę visiškai išsiduodat esanti eilinė Karbiauskio palikuonė, kuri dar išgyvena kiekvieną krizę ir kuria dramas. Nusiraminkite, tai praeis. Prezidentas taip pat pritarė šiems griežtesniems draudimams, nes atrodo dar iki visiško supratimo, daugeliui žmonių, tarp jų greičiausiai ir jums, nepavyksta priimti adekvačių sprendimų, kurie saugotų ne tik juos pačius, bet ir nepakenktų aplinkiniams. Mažų mažiausiai su tokia arogancija („netgi paplosite”) esate eilinė karbauskinė, nes einate prieš naująją vyriausybę, Prezidento pritarimą draudimams ir priešintės su visais, kurie jums nepritaria ir nesvarbu ar jūs teisi ar ne, juk svarbiausia – viską priešingai. Unfollow atviraklaipeda po tokių žurnalisto NUOMONĖS paremtu straipsniu

    Reply
    • Na

      Patyčios liejasi laisvai – konservatorių bruožas. Gaila.

    • Elena

      Tai jau tikrai …patyčios atviros …Pasakyti , kad esu nustebusi , nieko nepasakyti ….Klaiku kada skaitai ir suvoki kokie atėjo į valdančiąją daugumą … padugnių išrinkti …Nei gėdos nei moralės ..

  4. .....

    Skatinti mąstyti . Aš taip suprantu nuomonę . Nekiršinti , nekritikuoti , o padėti VISIEMS kartu kovoti su virusu , manau reikėjo dar pavasarį . Kokios buvo Krivicko , Puteikio ir Tautininkų peticijos prieš Verygą pasekmės ? Surinko virš 20 300 parašų !!!!! Kiek žmonių dėl neatsakingumo galėjo mirti ar buvo apkrėsti ? Todėl kaltinti ” valstiečius ” labai nepadoru , seimo opoziciniai ir norintys į seimą atvirai menkino vyriausybės rekomendacijas . Pagrindinis leitmotyvas ” priemonės perteklinės ” . Deja ….

    Reply
  5. Abejonė

    Dažnai Jūsų įžvalgoms pritariu, tik ne šį kartą. Pirma – nebekiršinkime visuomenės ir nebenuteikinėkime prieš valdžią ir jos sprendimus. Jei ir toliau visi interpretuosime, kaip kam patinka, rezultato jokio nebus. Antra – neklaidinkite.

    „Per Kūčias, Kalėdas ir Naujuosius visi sėdim savo narveliuose užsidarę, o kaip kitais savaitgaliais?
    Ar tikimybė vienai sveikai šeimai atvykus pas vienišą mamą/ tėtį užkrėsti juos per minėtas šventes yra didesnė, nei atvykus jiems paprastą savaitgalį ar tiesiog bet kurią kitą savaitės dieną? Ir iš kur ims pajėgų šiam nelogiškam sprendimui sukontroliuoti?”

    Taigi draudžiami dviejų namų ūkių susitikimai ir kontaktai visą laikotarpį, o ne tik šventinį savaitgąlį.

    Reply
    • Moteris su spuogu ant kaktos

      Tai juk su Vairorium kartu sėdi ir kas patinka tą rašo. nuteikinėja visus prieš visus

    • Palmira Martinkienė

      Tikrai ne – ką tik Šimonytė paskelbė „pataisymus”: tikrins tik prieš šventes. 🙂 Plius paliko daug abstrakčių dalykų, kurie, deja, tik patvirtino mano spėjimus, dėl ko labai apgailestauju. Tačiau kiršinti visuomenės nė minties nebuvo… Kritinis mąstymas, mano suvokimu, nėra kiršinimas, o žurnalistai, giedantys ditirambus valdžiai, vadinami propagandistais. Džiaugiuosi, kad portale tokių nėra 🙂

    • Manyčiau,kad...

      Baikit juokus,reikia kuo daugiau bendrauti ,ypač per šventes,negalima pamiršti savo tėvų,nepalikite jų vienų,gera porcija teigiamų šiltų emocijų tik sustiprins imunitetą,svarbiausia kaip visada neperšalti ir atsisakyti saldumynų- jie muša imunitetą,apkabinti tėvelius su meile,nereikia bijoti,būkit protingi, juk nežinom kiek dar liko gyvenimo pragyventi,nėra geresnių vaistų kaip artimo meilės,dėmesys,šiltas žodis.Žinau,kokios sulauks reakcijos mano šis laiškelis,bet tai visai nesvarbu,nepraraskime žmogiškumo ,nu nebūkime asilų banda…AČIŪ už dėmesį.

  6. ....

    Greit išgaravo saldūs priešrinkiminiai lozungai : nereikia žmonių bauginti , gąsdinti , drausti . Reikia komunikuoti , leisti patiems žmonėms įrodyti , kad jie supratingi ….Sveiki , atvykę į ” kreivų veidrodžių ” karalystę 🙂

    Reply
  7. Jons

    Piguva kokia tais, o ne žurnalisto vertas straipsnis.

    Reply
  8. O aš supratau

    ką rašo žurnalistė . Panašiai klausiau ir aš . Nesupratau , kodėl pirmo karantino metu visos rekomendacijos buvo perteklinės , anot ” kritikų ” iš buvusių seimo opozicinių , o dabar tinkamos ? Pakentėti siūlo ir medijos , nors pavasarį taip pat ” kritikavo ” ? Mano nuomone , jei pavasarį būtume surėmę pečius ir visi laikėsi rekomendacijų , šiandiena būtų linksmesnė ir verslui , ir žmonėms .

    Reply
    • Tomas

      Pavasarį dėl labai griežtų ribojimų, kai Skevernelio Vyriausybė nežinojo kaip elgtis ir neturėjo resursų (apsaugos priemonių testų ir t.t.), ir buvo suvaldyta situacija, uždarant mokyklas, darželius ir prekybos centrus. O tada situacija nebuvo tokia grėsminga. Dabar, kas vyko nuo rugsėjo mėnesio, nebuvo nieko panašaus į situacijos valdymą, todėl rezultatas 100 kartų blogesnis. Negi sunku atsiversti susirgimų ir mirčių statistiką ir paanalizuoti. Taip pat autorės minimas faktas, kad nėra fiksuojama susirgimų prekybos centruose yra melas. Maxima atvirai pranešinėja apie savo darbuotojų susirgimus, o kiti centrai linkę slėpti tą informaciją. Negi žmonės ligas parsineša iš ligoninių, slaugos namų, į kuriuos sveikų žmonių neįleidžia?

    • Tomui , rašote apie rugsėjį

      Štai ką SPALĮ kalba Armonaitė . 2020-10-15 . ” Anaiptol , aš manau , kad Vilniaus savivaldybė daro daug darbo , kurį turėtų daryti kitos instituticijos ” , – sakė A. Armonaitė . Ji NEPRITARIA siūlymams , plintant virusui riboti pasilinksminimo vietų darbo laiką . ” Kai yra atvejis arba daug atvejų vienoje kavinėje , tai nereiškia , kad per visą valstybę reikia kirsti botagu . Yra gerųjų praktikų užsienyje , kai pavyzdžiui , į naktinius klubus , barus vyksta žmonių registracija …Ar tikrai reikia trumpinti darbo laiką ir tokiu būdu mažinti darbo vietas …? ” P.S. KUR LOGIKA ar nors gėda ? Registracija buvo įvesta , kiek buvo pašaipų ” valstiečiams ” , nors čia kalbėjo Armonaitė ? Praėjo 2 mėnesiai ir LAISVĖ kirto karantino botagu ?

  9. Tomas

    Suprantu, kad tai žurnalistės nuomonė, suprantu, kad sunku išlikti objektyviam, bet…
    Kodėl specialiai stengiamasi savo nuomone kiršinti vienus su kitais, ignoruoti akivaizdžius faktus ir būti šališkai?
    Kodėl neanalizuojama, koks skaičius susirgimų buvo pavasarį (apie 10 per dieną) ir dabar (2000-3000), aiškinant, kad dabar daroma (draudimai, baudos ir gąsdinimai) tas pats, kas pavasarį Skvernelio Vyriausybės?
    Atsakymas: Šimonytės Vyriausybė paveldėjo Skvernelio neveiklumo pandeminę bombą, kuri bet kuriuo metu gali sprogti pačiu nemaloniausiu būdu. Taip pat situacija parodė, kad daugelis gyventojų specialiai elgiasi neatsakingai ir nusikalstamai, o pareigūnai nepajėgūs to sukontroliuoti dėl resursų trūkumo. Masinis uždarymas š savaitėm – tai nėra sugadinti gyvenimai, mirtys ar karas – tiesiog nusiraminkit ir mėgaukitės kalėdų dvasia, kaip mūsų protėviai – be prekybos centrų, karštligiško judesio ir panikos. Gyvenimas jums suteikia progą grįžti namo ir apmąstyti save ir būtį.

    Reply
    • Trūksta žodžių

      ir logikos . Kas nuolat kritikavo ir aimanavo apie perteklines Verygos priemones ? Ar ne tie patys konservatoriai su liberaliais ? Centristai su Tautininkais peticijas rašė ir kaip aiškėja tik dėl rinkimų ? Gal taip buvo kiršinama visuomenė ir menkinamas pasitikėjimas siūlomomis rekomendacijomis ? Gėdos turėkite , prisiminkite koks buvo nuolatinis opozicijos ir medijų politinis fonas ? Aš pamenu – viską ką daro ” valstiečiai ” yra blogai

    • Tomas anonimui

      Nenorite diskutuoti faktais, tai diskutuokite patys su savimi ir nereikia gėdinti nieko. Viskas ką parašėte apie opoziciją yra netiesa. Nes neprisimenate dėl ko buvo kritikuojamas Veryga ir kiti.

  10. Anonimas

    Kokią čia nesąmonę ištransliavote…

    Reply
  11. Neitikinote zurnaliste

    Neveltui man niekada nepatinko si zurnaliste…visada vertina asmeniskai, pavirsutiniskai ir subjektyviai, kaip ir siuo atveju, vien emociniai asmeniniai kliedesiai. Ka ji bendrai suvokia apie pandemijos valdyma? O gal ji epidemiologe? Ne. Greiciau „politologe”…Tai zmoniu ismananciu siose srityse nuomone jai nereikalinga, ji zino geriau…

    Reply
    • Palinkejimas

      Atsakau nors ir ne žurnalistas ir epidiomologas – jei esi tamsta nematantis durnius, niekas nepadės. Nepamiršk užsidaryti visų langų, kad neprasiskverbtu virusas.

    • Taip,taip

      Šaknys čia daug giliau pakastos,išaiškės viskas,jau labai greitai…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Turtingiausias tarp kandidatų į prezidentus - Ignas Vėgėlė, neturtingiausias - Dainius Žalimas

Penktadienį, balandžio 12 d., likus 30 dienų iki Respublikos prezidento rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This