Klaipėdos darželiuose – apie 200 naujų vietų

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos savivaldybė surado galimybių Klaipėdos darželiuose įkurti apie 200 naujų vietų. Tačiau vietos valdiškoje įstaigoje laukiančiųjų eilės gali ir nesutrumpėti, nes griežtinama tvarka gauti kompensacijas už privačius darželius.

Planuojama, jog rekonstruotame darželyje „Svirpliukas” bus galima įsteigti apie 100 naujų vietų darželinukams. Martyno Vainoriaus nuor.

Mokyklą pavers darželiu

Finansų ir ekonomikos komiteto nariams trečiadienį buvo pristatytas planas, kaip 2021-2025 metais bus pertvarkomas Klaipėdos ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų tinklas.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė skaičiavo, jog šiuo metu mieste veikia 57 savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigos ir 16 privačių darželių.

Pertvarkos planą parengė Klaipėdos mero potvarkiu sudaryta darbo grupė. Vienas jai keltų uždavinių buvo sudaryti sąlygas patenkinti darželių poreikį.

Anot L. Prižgintienės, šuo metu vietos darželiuose nėra gavę 260 vaikų.

„Žinoma, didžiausia problema dėl vietų įstaigose yra centrinėje ir šiaurinėje dalyje. Jei tėvams galime pasiūlytų laisvų vietų kituose darželiuose, tėvai jų nesirenka, nes nepatogu vaikus vežti iš šiaurinės dalies į pietinę. Analizavome, kiek vaikų lanko įstaigas nuo 2 metukų. Mūsų duomenys yra labai geri. Klaipėdoje darželio nelanko tik 14,7 proc. dvimečių vaikų ir dėl įvairių priežasčių, o ne tik dėl vietų trūkumo“, – kalbėjo L. Prižgintienė.

Ikimokyklinių ir priešmokyklinių švietimo įstaigų tinklo pertvarka Klaipėdoje vyko ir 2015-2019 metai.

„Tuomet visame mieste papildomai įsteigėme 30 grupių, tai yra labai daug. Šitame etape tokių galimybių jau neturime“, – neslėpė Švietimo skyriaus vedėja.

Pertvarkos plane numatyta, jog iki 2025 metų Klaipėdos įstaigose papildomai atsiras 18 darželinukų grupių ir visos jos bus centrinėje ir šiaurinėje dalyje.

Suplanuota, jog 2021 arba 2022 metais perkėlus Tauralaukio progimnazijos 1–8 klases į naujai pastatytą mokyklą Senvagės gatvėje, bus galima pakeisti „Varpelio“ mokyklos-darželio struktūrą į lopšelio-darželio struktūrą, įsteigiant 4 ikimokyklinio ugdymo grupes.

Pertvarkos plane taip pat numatyta, jog Tauralaukio progimnazijos pastatas bus rekonstruotas į lopšelio-darželio pastatą ir jame atsiras 60–100 ikimokyklinio ugdymo vietų.

Papildomai vietų darželinukams atsiras ir rekonstruotame darželyje „Svirpliukas“. Planuojama, kad po jo rekonstrukcijos 2022 metais šiame darželyje bus galime papildomai įsteigti 80–100 ugdymosi vietų.

Finansų ir ekonomikos komiteto narys Saulius Budinas pasipiktino, jog Tauralaukio mokyklą paversti darželiu planuojama tik 2025 metais.

„Tai yra nesuvokiama. Šiuo metu jau yra beveik paruošta pastato rekonstrukcijos techninė dokumentacija, moksleiviai bus iškelti kitais ar dar kitais metais, tai kodėl pastatas stovės tuščias dar ne vienerius metus? Manau, jį rekonstruoti ir darželinukus priimti galima jau 2023 metais. Darželių grupių reikia kuo greičiau, nes Tauralaukis yra besiplečiantis rajonas“, – kalbėjo S. Budinas, pasiūlęs šioje vietoje pakoreguoti pertvarkos planą.

Jo siūlymui pritarė ir kiti komiteto nariai.

Kompensacijoms – griežtesnė tvarka

Finansų ir ekonomikos komitete trečiadienį taip pat nuspręsta sugriežtinti tvarką, pagal kurią skiriamos 100 eurų per mėnesį kompensacijos į privačius darželius savo vaikus vedantiems tėvams.

Tokia kompensavimo tvarka Klaipėdoje įsigaliojo nuo 2015 metų balandžio ir jos tikslas buvo sumažinti į darželius patekti norinčių vaikų eiles.

Šiuo metu kas mėnesį tokios kompensacijos mokamos už 507 vaikus, tad per metus miesto biudžetui tai kainuoja apie 600 tūkst. eurų.

„Dabar jau matyti, kad tėvai vaikus į privačius darželius veda ne tik todėl, kad negavo vietos savivaldybės įstaigoje, bet ir dėl kitų priežasčių. 2015 metais, kai tvarka įsigaliojo, privačius darželius lankė 368 klaipėdiečių vaikai, o dabar – 507. Šiuo metu Klaipėdos darželiuose yra laisva 171 vieta, bet tėvai jų nesirenka“, – skaičius vardijo Klaipėdos savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė.

Todėl ir peržiūrėta kompensacijų skyrimo tvarka, o jos pakeitimus turės patvirtinti miesto taryba. Esminis pakeitimas tas, kad 100 eurų kompensaciją už privatų darželį norintys gauti tėvai abu, o ne vienas savo gyvenamąją vietą turi būti deklaravęs Klaipėdos mieste. Taip siekiama, jog į Klaipėdos biudžetą patektų kuo daugiau gyventojų pajamų mokesčio, jis neatitektų Klaipėdos rajonui, Palangai ar Kretingai.

Be to, siūloma nustatyti sąlygą, kad 100 eurų mokestis už privatų darželį kompensuojamas, jei vaikas, ne vėliau kaip prieš metus, yra įregistruotas į eilę patekti į Savivaldybės įsteigtas biudžetines švietimo įstaigas, bet į jas nepatenka. Dabar šis terminas yra 6 mėnesiai.

Šie pokyčiai įsigalios nuo kitų mokslo metų pradžios. Skaičiuojama kad per keturis mėnesius pavyks sutaupyti apie 100 tūkst. eurų, nes gerokai sumažės pageidaujančių gauti kompensaciją.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

„Auksinės” mokyklos pabaigtuvės - vis dar migloje

„Rugsėjo 1-ąją tai tikrai bus”, – juokiasi Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas, paklaustas, ar neišsipildys niūrios prognozės, jog naujai statoma mokykla ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurias švietimo įstaigas remontuos šiemet

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, kad uostamiesčio švietimo įstaigų infrastruktūrai gerinti 2024 metais numatoma skirti 11,5 mln. Eur. Be to, šiemet ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This