Klaipėdai – 1950 vakcinų nuo koronaviruso

Fotoreportažai, Koronavirusas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šeštadienio vidurdienį informavo, kad 9750 „BioNTech & Pfizer“ vakcinos dozių į Lietuvą atvyko naktį į gruodžio 26-ąją, 3.15 val.  Ji su apsauga nuo sienos buvo pristatyta į Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlius ir patalpinta į ultra žemos temperatūros šaldiklius, nupirktus specialiai šioms vakcinoms, kurios turi būti laikomos -75 laipsnių temperatūroje.

Policijos nuotr.

Pasak jo, šeštadienį rytą dar kartą su didžiųjų miestų ligoninių vadovais buvo aptartas pasirengimas skiepijimui – pasitikrinta, kad niekas nesikeičia ir jis prasidės sekmadienio rytą, 8 val.

Jurgita Grebenkovienė, sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė teigė, kad dvi transporto priemonės, lydimos apsaugos, jau pajudėjo iš Vilniaus į Kauną ir Klaipėdą bei Šiaulius ir Panevėžį. Pasak jos, vakcinos buvo dalinamos proporcingai, atsižvelgiant į gyventojų ir medikų skaičių. Klaipėdos universitetinei ligoninei (KUL) skirta 1950 vakcinų.

Į gydymo įstaigas vakcinos transportuojamos naudojant šaldymo įrangą, kuri užtikrina „šalčio grandinės“ palaikymą ir temperatūrinio režimo atsekamumą viso transportavimo metu. 

KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Virgilijus Vanagas prieš porą dienų „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad pirmiausia bus skiepijami šios gydymo įstaigos darbuotojai. Respublikinės Klaipėdos ligoninės, kurioje irgi gydomi COVID-19 sergantys pacientai, medikai bus skiepijami iš tos pačios vakcinos partijos, bet tik šiek tiek vėliau, artimiausiomis dienomis.

Siekiant įgauti imunitetą yra būtini du skiepijimai – antras pro trijų savaičių. 

„Kol kas neplanuojama atgabentų vakcinų palikti antram skiepijimo kartui”, – sakė vyr. gydytojo pavaduotojas.

Pasak J. Grebenkovienės, taip bus elgiamasi ir kituose miestuose.

Planuojama, kad antroji vakcinos siunta Lietuvą pasieks gruodžio 29-ąją. Numatoma, kad jų bus šiek tiek daugiau nei pirmojoje siuntoje. Trečia siunta turėtų šalį pasiekti sausio pradžioje.

Po spaudos konferencijos Sveikatos apsaugos ministerija patikslino, kad Europos Komisija nusprendė pirmąją vakcinų siuntą simboliškai padalyti šalims po lygiai. Antroji vakcinos siunta bus paskirstyta remiantis vadinamuoju pro rata principu, t. y. atsižvelgiant į šalies gyventojų skaičių.

J. Grebenkovienė teigė, kad sprendimas Lietuvoje pirmiausiai skiepyti medikus buvo priimtas remiantis Ekspertų tarybos sprendimu, nes jie laikomi didžiausios rizikos grupe. 

Pasak kanclerės, visus medikus tikimasi paskiepyti per pirmą 2021-ųjų ketvirtį, o vėliau bus pradėtas rizikos grupėms priskiriamų gyventojų skiepijimas – bus skiepijami palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojai ir pacientai bei socialinių įstaigų darbuotojai ir gyventojai, vaistinių darbuotojai, vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys, gretutinėmis ligomis sergantys asmenys, policininkai, gaisrininkai, muitinės, sienos apsaugos sistemoje dirbantys asmenys, kariškiai, švietimo įstaigų, energetikos, maisto pramonės darbuotojai ir pan. Vakcinai pasiekus visas prioritetines grupes skiepytis bus kviečiami visi norintieji. 

Atliekant klinikinius tyrimus visame pasaulyje „BioNTech & Pfizer“ vakcina pasirodė esanti 95 proc. veiksminga. Savanoriams buvo suleidžiamos dvi dozės darant trijų savaičių pertrauką – minėtasis veiksmingumas pasiekiamas praėjus savaitei po antrosios dozės.

Iš viso iš šio gamintojo Lietuva įsigis daugiau nei 1,8 mln. vakcinos dozių.

Lietuva yra sudariusi sutartis su šešiais vakcinų gamintojais ir iš jų ketina įsigyti daugiau nei 7 mln. vakcinos dozių. Jų turėtų užtekti paskiepyti bent 70 proc. šalies gyventojų. Pasak specialistų, tokia paskiepytų gyventojų dalis užtikrintų kolektyvinį imunitetą nuo koronaviruso.

8 Comments

  1. Dar tikiu kad tuos vakcinos geros,bet eksperimentines

    Juos kainuoja nuo 6.80 iki 9.00€
    Bet Asta Zeneka vakcina štampuoja Indijoje. Laboratojijos akcininkas B.Gitsas. kaina vakcinos 1.60€. Abėjotina bus vakcina

    Reply
  2. Klp

    Troliai nersis iš kailio, menkindami vakcinos svarbą ir naudą, bet, kaip sako rytiečių išmintis- šunys loja, o karavanas eina

    Reply
  3. A

    Idomu nuo ko skiepai? Nuo to ko nera? Nuo likvidavimo pensininkus?

    Reply
  4. Lina

    Darželio auklėtojos,nuo 2018 m.pervardintos mokytojomis,karantine nuo gegužės gyvai dirbančios vėl už ribos? Ačiū.Taip visiems reikia darželių,o ten dirbantys- zombiai.

    Reply
    • Klaipėda

      Džiaukitės,gyvenkime kaip gyvenome,vaikai jau senai covidą padarė nekenksmingu.

    • ezys

      Tai darzelio aukletojos turi didesne rizika uzsikresti, nei medikai, kurie dirba su Covid ligoniais? Na bet ir susireiksminimas kai kuriu zmoniu…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This