Senamiesčio prieigose – priklausomybių ligoninė

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos senamiestyje stovintį daugiau nei 100 metų senumo pastatą numatoma išardyti, jo vietoje pastatyti naują ir didesnį. Jame bus gydomi priklausomybių turintys žmonės.

Projektuotojų vizualizacija

Numatoma, jog į rekonstruotą pastatą, esantį Bangų g. 6A, Respublikinio priklausomybių ligų centro Klaipėdos filialas, kuris dabar veikia Taikos pr. 46, galėtų persikraustyti po pusantrų metų.

Numatomas rekonstruoti pastatas stovi 1,1563 ha ploto sklype. 2019 metų gruodį 1174 kv. m ploto šio sklypo dalis valstybinės žemės panaudos sutartimi yra perduota neatlygintinai naudotis Respublikiniam priklausomybių ligų centrui. Sklypas apsodintas medžiais ir krūmais. Didžiausią sklypo plotą užima pastatas ir asfalto danga.

Paviešintuose ligoninės rekonstrukcijos projektiniuose pasiūlymuose (parengė UAB „Urban projects“, projekto vadovas Valentinas Vileikis) nurodoma, jog dabartinis gydymo paskirties pastatas buvo pastatytas 1900 metais. Jis yra apsuptas Klaipėdos Respublikinės ligoninės komplekso gydymo paskirties pastatais.

Dabartinis pastatas, kurį numatoma nugriauti.

Pastate šiuo metu jokia veikla nevykdoma. Nors jis ir yra Klaipėdos senamiesčio paveldo zonoje, pats pastatas į Kultūros vertybių registrą nėra įtrauktas ir neturi vertingųjų savybių.

Nekilnojamo turto registro centrinio duomenų banko išraše nurodoma, jog pastato fizinio nusidėvėjimo procentas siekia 57 proc.

„Kadangi pastatas yra blogos būklės ir neatitinka numatomai jame naudojimo veiklai, tolesnė jo eksploatacija neįmanoma. Priimamas sprendimas ir atsižvelgiant į šiuolaikinius reikalavimus pastatas išardomas ir jo vietoje projektuojamas kitas, naujomis konstrukcijomis. Jo išorinių sienų kontūras atkartos esamo pastato lauko sienas. Kur neįrengiamas rūsys, paliekami ir sustiprinami esami pamatai“ – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Numatoma, jog rekonstruoto pastato plotas padidės nuo 723,96 iki 1576,39 kv. m, o tūris – nuo 2780 iki 9037 kub. m.

Projektuotojų vizualizacija

„Kadangi projektuojamas pastatas yra Nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje, atsižvelgta į vertingųjų savybių pobūdį. Pastato forma, stilistika, bei fasadų apdaila sprendžiama būdingai Klaipėdos senamiesčio architektūrai. Pastatas atrodo 2 aukštų su mansardiniu stogu. Stogo danga – keičiama į ,,classic“ skardos dangą. Fasadų apdailai naudojama fachverko konstrukcijos elementai, tūriniai stoglangiai, ritmiškai išdėstyti langai, fasadinis tinkas. Paliekamas vienas iš esamo pastato elementų – sutapdintas stogas, kur įrengiama terasa, kur numatyta poilsio vieta/zona“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Numatoma, jog rekonstruotame pastate, į kurį iš Taikos pr. persikels Respublikinio priklausomybių ligų centro Klaipėdos filialas, bus įrengtos 44 stacionarios vietos priklausomybių turintiems pacientams.

Ambulatoriniame skyriuje kasmet planuojama aptarnauti iki 1300  paslaugų gavėjų.

Ambulatorinėje dalyje projektuojamas ir atskiras įėjimas su laukiamuoju metadono išdavimui.

Planuojama, jog pastatui po rekonstrukcijos bus suteiktas naujas adresas. Todėl ir įvažiavimas į sklypą planuojamas iš Baltikalnio gatvės.

Projektuotojų vizualizacija

Respublikinio priklausomybių ligų centro projekto vadovė Kristina Bernotaitė teigė, jog pastato rekonstrukciją planuojama pradėti parengus techninį projektą, gavus statybos leidimą ir atlikus viešuosius pirkimus – 2021 m. antrą pusmetį. Statybos darbus preliminariai planuojama atlikti per metus.

Rekonstrukcija bus daroma už ES pinigus. Šio objekto statybai skirta 1,463 mln. eurų.

35 Comments

  1. As

    Dalyvaukime svarstyme

    Reply
  2. Taip

    Komentatoriai būtų patenkinti labiau, jei planuojamas KFC restorano pastatas būtų statomas Bangų 6 A, o jame gydytų priklausomybę turinčius asmenis.

    Reply
  3. Vaida

    Siaubas, pačiame centre 🙁 nesutinku ir manau, kad tokia idtaiga turėtų būti miesto pakraštyje arba užmiestyje.
    Iniciatyva atnaujint ir griaut griuvenas puiki, bet gal geriau švietimui ar kultūrai.

    Reply
  4. Karolis

    „geras” būdas pademonstruoti „rūpinimasi” narkomanais, pastatyti centrą, prieš tai nugyvenus senąjį neprižiūrint jo. Taip galima nugyventi ką tik norį, net nesugebėta pastatų nudažyti, tikras margutis, bet nevykęs. Dar keistas sumanymas priklausomybių ligų centrą įamžinti į miesto centrą lig amžinybę. Gal atsilieps kas iš savivaldybės kaip projekto autorius ? Juk reikėjo žinoti tuos, kurie gali generuoti tokias „auksines ” įdėjas

    Reply
  5. ..o šalia

    Sūduvį pastatykit. Ir bus Klaipėdos pagrindiniai simboliai:D).Rodantys tikrąjį miesto veidą

    Reply
  6. Q

    Kičas ir eklektika. Kiekvienas aukštas skirtingo stiliaus. Prie fachverko „ypač” dera langai. Nežinia kur vedantis naujasis Klaipėdos stilius. Galbūt būtų paprasčiau išsitraukti iš archyvo kokios buvusios įstaigos pavyzdį ir jį atstatyti.

    Reply
  7. Virginijai

    pastato kvadratūra didesnė uz sklypo?

    Reply
    • TIRLI

      tai pastatas gi ne vienaaukštis

  8. OHO

    Negi miesto valdžia neranda kitos vietos narkomanams gydyti? Nusikaltimų centre neabejotinai padaugės, švirkštai mėtysis ant kiekvieno kampo, o apkvaitę narkomanai gyvens Jono kalnelio ar puikiai suremontuoto Memelio viešbučio prieigose – negi mes tokį miesto centrą norim turėti ir jį rodyti užsieniečiams? Nekalbant apie kažkokią nevykusią senosios Klaipėdos architektūros imitaciją – nebūdingi Klaipėdai su langais sutapatinti stoglangiai, kvaila fachverko imitacija – nes ligoninės teritorijoje nėra ir nebuvo jokio panašaus pastato, manau visiškai nereikalingas papildomas įėjimas iš Baltikalnio gatvės – ir taip šalia yra įvažiavimas į ligoninės teritoriją. Įdomu, ar Kultūros paveldo departamentas derins tokį pastatą, ar leis didinti dvigubai plotą ir trigubai tūrį?

    Reply
    • S

      Gal nereikėtų taip stigmatizuoti priklausomybę turinčių žmonių. Sveikintina, kad siekiama juos labiau socializuoti ir gydyti civilizuotomis sąlygomis. Kiekvieno šeimą gali aplankyti tokia nelaimė.

    • ne oho

      Pagal jus Akropolis, senasis turgus ir šalia esantis rajonas turėtų būti pilnas šviekštų nes tuose rajonose yra dabar priklausmybės ligų filialai. Antra čia ne mietsas ir ne miesto įstaigos stato, pastatai irgi ne meisto

    • Nesuprantama

      kodėl nestatoma nuo Akropolio į pietus o kišama į senamiestį?Loginis mastymas valdžiukams šlubuoja ar patys jau apsirūkę?

    • to nesuprantama

      duokit patalpas kurios priklauso valstybei , statys

    • Irene

      Ne, ne, tik ne alkoholikams ir ne narkomanams, tarybiniais laikais tokius „pritonynus” iš keldavo už miesto ribu(žinau prieštarauti), tačiau įdėtos investicijos į Jono kalno rekonstrukcija, tai ar tik vertos prieigos šių asmenų iš visų pusių traukiančių susileisti ta priklausančią vienintelė dozele…

  9. Daiva

    Kokia beskonybė!

    Reply
    • jo

      Ten šalia tas barakas- tikra gatvės puošmena.

  10. Mara

    Nu nu išvis Klaipėda nusivarys su senamiesčio narkomanais ……matos kaip valdantieji dirba ….

    Reply
    • marai

      O valdantieji prie ko? Ir ką valdantys? Nes projektuojamas jau kurį laiką, „narkomanai”- tik porą mėnesių valdžioj.

  11. Nojus

    Nesuprantu, kam tiek iečių laužome? Ar čia būtinas išskirtinės architektūros statinys? Blogiau už kas yra tikrai nebus, ir kiek čia bekomentuojančių per metus praeina sykių? Senamiesčio prieigos, sunkiai matomos, ir tiek. Va planuojamas ir vis dar išlendantis daugiaaukštis garažas šalia Kultūros fabriko būtų gerokai didesnė vizualinė tarša miestui. Tokioj vietoj, ir dar daugiaaukštį garažą sugalvot reikia…

    Reply
    • Nuomonė

      Dabar kalba ne apie garažą, bet kai reikės, ir jį pakomentuosim. O ietys laužomos būtent dėl to, kad statinys neišskirtinis, bet bandoma tokiu jį padaryti banaliais metodais – imituoti senovę. Ir jeigu jau nuspręsta statyti pastatą, tai šį darbą būtina atlikti kokybiškai ir nesvarbu kokioje senamiesčio vietoje jis bus. Logika paprasta – kainos skirtumas tarp blogai ir gerai atlikto darbo yra nedidelis, sunaudojama beveik tiek pat resursų, o rezultatas akivaizdus ir ilgam.

  12. Anonimas

    Oho, kokia sanatorija narkūšams prasimato!

    Reply
    • pajamos

      Pavydi?

    • :))))

      Labai laiku . Naujai išrinkti labai sparčiai ” dirba ” dėl narkotikų legalizavimo …Koks verslumas ir proveržio numatymas :)))

    • Dėdė

      Jūr irgi esat nakomanai, jei alkoholį vartojat, jei rūkot, jei kavą geriat.. Visur priklausomybės..
      Kad ir nieko negeriat, nevartojat, tai Jums labiausiai ir reikia pagalbos. Galėsit nueit, gal ką naujo sužinosit, pasikeis mąstymas, būsit labiau imlūs geriems dalykams, o ne „stumti” ant žmonių. Visi lygūs ir kartu visi skirtingi. Tad geriau pasižiūrėkit į savo daržą prieš kritikuojant kitus žmones, kai nežinot, kas iš tikrųjų yra Jiems nutikę.

      Taika!

  13. beveik

    4 kartus didesnis nei buvo, vietoj esamų 2 aukštų – 3; ar tikrai taip senamiestyje galima ?

    Reply
    • senamiestis

      O kodėl ne senamiestis visais laikais buvo perstatomas ir auštinamas. Svarbu tik, kad negriautu vertingų pastatų, o visokias budelias pirmyn tegul griauna.

  14. Proveržis

    citata – „…pastato forma, stilistika, bei fasadų apdaila sprendžiama būdingai Klaipėdos senamiesčio architektūrai….”. komentaras – fachverkas buvo senojo Mėmelio sandėlių ( pigiausio tipo pastato) pagrindinė konstrukcija ( ne imitacija) tai vien dėl to su būdingumu miestui neturi nieko bendro. Viešieji miesto pastatai ( mokyklos, ligoninės buvo prabangios – vaikų, miesto ligoninės, pedagoginis, paštas ir t.t.). Tačiau gryna tiesa – tokios apgailėtinos „pseudoarchimitacijos” tikrai atspindi jau būdingą miestui kultūros ir jos supratimo, miesto valdininkų, „specialistų” lygį.

    Reply
  15. kamuolys

    Automobilių stovėjimo aikštelė bus įrengta vietoje krepšinio???

    Reply
    • asas

      ten ir taip vien tik masinos dabar stovi jei ka , bendrabucio gyventojai laiko

    • Fiodor

      Klausyk, kam pijokams automobilių stovėjimo aikštelė? Teises tai jau pragėrė. Aišku reikėtų kelių vietų, o dabar visur ko ne pusė sklypo paliekama mašinoms. Kažkokios dykros visame mieste, kaip Maskvoje.

    • pajamos

      Gerai gyvenam jei net pačias mažiausias pajamas uždirbantys sugeba įpirkti ir išlaikyti automobilį.

  16. S

    Man tie berėmiai kvadratiniai langai – baisūs. Primena miegamųjų rajonų namų langus.

    Reply
    • Nuomonė

      Pritariu S. Projekto autorius neturi žalio supratimo apie Klaipėdai būdingą architektūrą. Galvoja pribraižys fachverką imituojančias linijas ir bus gerai. Galiu pasakyti, kad atrodys baisiai. MInėti kvadratiniai langai, skardinis stogas ir fachverkas neturi nieko bendro. Pastato fasadas tarsi sulipdytas iš skirtingiems laikotarpiams būdingų elementų. Be to imituotas fachverkas atrodo tarsi butaforinė dekoracija – apgaulė. Ar verta tokį elementą naudoti naujam statiniui? Dar kritikos vertas sprendimas – įėjimas su rampa. Statomas naujas pastatas ir negali suprojektuoti taip, kad įėjimas būtų viename lygyje – be laiptelių ir rampų.

    • svarbu taupyti

      Valstybinis projektas, ko norėt. Juk svarbu išrinkti juo pigiausią, nes kitaip buduliai verks dėl „taškomų milionų”. Gerai , kad bent bandys imituoti fachverką.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Narkotikus nepilnamečiams platino Palangoje

Klaipėdos kriminalistai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių (psichotropinių) medžiagų platinimo nepilnamečiams Palangoje. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2023 m. gegužės mėn. ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Kriminalistai sulaikė asmenį, įtariamą platinus itin pavojingus narkotikus

Klaipėdos pareigūnai su įkalčiais sulaikė dar vieną asmenį, įtariamą dideliais kiekiais platinusį narkotines medžiagas. Pareigūnams tęsiant anksčiau pradėtą tyrimą, buvo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This