„Klaipėdos šventės“ švaistė žmogiškuosius resursus?

Miestas, Svarbu

Pagrindinės uostamiesčio renginių organizatorės – viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ – veiklą toliau narplioja politikai. Antradienį Kontrolės komitete nagrinėti įstaigos veiklos audito rezultatai ir ypač daug dėmesio skirta „Klaipėdos švenčių“ santykiams su viešąją įstaiga „Klaipėdos publika“.

Klaipėdos laivų paradas yra vienas renginių, dėl kurių organizavimo kyla klausimai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, vienas iš pastarosios įstaigos steigėjų yra dabar jau buvęs „Klaipėdos švenčių“ vadovas Romandas Žiubrys. Be to, keli „Klaipėdos publikos“ darbuotojai dirbo ir „Klaipėdos šventėse“.

Kontrolieriai išsiaiškino, jog „Klaipėdos šventės“ savo strateginiuose veiklos planuose numatė organizuoti konkrečius reginius, kurių vienas – Klaipėdos laivų paradas. Tačiau faktiškai renginius – Klaipėdos laivų paradą 2018 ir 2019 metais, Gatvės muzikos dieną Klaipėdoje 2018 ir 2019 metais, Kovo 11-osios minėjimą „Nubusk pasikeitęs“ ir socialinę akciją „Laukiantis bilietas“ 2018, 2019 ir 2020 metais organizavo „Klaipėdos publika“, gavusi dalinį finansavimą iš Klaipėdos savivaldybės.

„Klaipėdos šventės“ prie šių renginių žodinių bendradarbiavimo sutarčių pagrindu prisidėjo skirdama žmogiškuosius išteklius, turtą, organizuodama muges bei nepagrįstai dengdama kai kurias išlaidas. Tarnybos nuomone, žodiniai bendradarbiavimo susitarimai yra ydinga praktika, nes neįmanoma atriboti, kada įstaigos vadovas ir kiti darbuotojai organizuodami renginį veikia kaip „Klaipėdos šventės“, o kada kaip „Klaipėdos publika“ atstovai“, – rašoma audito ataskaitoje.

Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys klausė, ar „Klaipėdos švenčių“ žmogiškieji ištekliai padėti „Klaipėdos publikai“ organizuoti renginius tikrai buvo skaidriai skiriami.

„Manyčiau, kad tai galima traktuoti kaip „Klaipėdos švenčių“ žmogiškųjų ir finansinių išteklių panaudojimą kitos privačios viešosios įstaigos veiklai. Ir ar tai yra tik etikos klausimas? Ar tai nėra savivaldos lėšų švaistymas ir pasisavinimas?“, – klausė A. Barbšys.

Auditą atlikusi Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos patarėja Audronė Vaitkevičiūtė tik pakartojo, jog žodiniai susitarimai ydinga praktika.

„Dėl galimo interesų konflikto informaciją esame atidavė Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai. Ji informavo, kad tyrimas yra pradėtas ir laukiame jo rezultatų“, – teigė A. Vaitkevičiūtė.

Komiteto posėdyje dalyvavusi šiuo metu laikinai „Klaipėdos švenčių“ vadovės funkcijas vykdanti Rūta Steponavičienė teigė, jog situacijos komentuoti nenori, nes su šiais reikalais nebuvo susijusi.

„Audito rekomendacijose matau punktą, kad bendradarbiavimą būtina įforminti raštiškai. Ir mes esame įsipareigoję iki sausio 31 dienos išleisti įsakymą, pagal kurį bendradarbiavimas bus įformintas raštiškai, jei toks bus“, – teigė R. Steponavičienė.

Nors ir nustatė pažeidimų bei neatitikimų teisės aktams, kontrolieriai konstatavo, jog viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ veikla efektyvi ir teisėta. Audituojamas laikotarpis buvo pustrečių metų nuo 2018-ųjų pradžios.

Auditoriai aiškinosi, ar „Klaipėdos šventės“ efektyviai planuoja ir įgyvendina renginius, ar skaidriai organizuojami viešieji pirkimai, ar skaidriai išduodami leidimai prekybai/paslaugų teikimui Jūros šventės ir kitų įstaigos organizuojamų švenčių metu, ar „Klaipėdos švenčių“ valdymas organizuojamas siekiant užtikrinti veiklos efektyvumą.

Nustatę įstaigos valdymo trūkumų, auditoriai pateikė 12 rekomendacijų, kaip tobulinti veiklą. Jas „Klaipėdos šventės“ pripažino ir įsipareigojo iki vasaros įgyvendinti.

Su visa audito ataskaita galima susipažinti čia. 

Sausio pradžioje iš „Klaipėdos švenčių“ direktoriaus pareigų pasitraukė ilgametis jos vadovas R. Žiubrys. Jis tvirtino, jog audito rezultatai jo sprendimui įtakos neturėjo, nes taip pasielgti jis ketino jau senokai, tik laukė, kol pasibaigs auditas, kurį esą padėjo atlikti.

8 Comments

  1. Jonas

    Daug metų mano įmonė skirdavo paramą šiai kontorai. Eilinį kartą įsitikinau , kad paramų ir labdarų mūsų UAB šalelėje daryti negalima. Už iškilių pavadinimų stovi nebaudžiami grobstytojai . Norai , prisidėti prie to , kad šventė gautusi graži nuiejo šuniui ant uodegos. Man tapo suprantama kodėl išiejo iš šios kontoros senasis vadovas.

    Reply
    • Anonimas

      Dziaza remti geriau

  2. Cirkas

    Barbšys kvailas kaip bato aulas: negu nesupranta, kad dirbo „šventės” su visais atlyginimais ir mokesčiais, o naudą gavo „publika”? Kas neaišku? Buvo dvigubinama veikla, o išsimokami dvigubi atlyginimai.

    Reply
    • Anonimas

      Seniai reikėjo ir nuolat reikia

  3. Kada baigsis tas uzsiteses festivalis?

    Miesto valdymu to net nepavadinsi, nebent geru baliumi su dziazo muzika ir daug sampaniuko. Kuriame nors is Liepu g. 11 kabinetuku – pageidautina stipriau nei sampaniukas….kas ant ilgiau – fylingas iki paryciu nebe valdiskuose rumuose, iki ponios pritemps burbuliuku. Rinktis jums. Dalyviu neaudituojame.

    Reply
  4. T

    Giminės ir draugai valdo miestą , meras toleruoja, apgailėtini veikėjai.

    Reply
    • Nuomonė

      Toleruoja, matyt, neveltui

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Bėgdamas nuo kontrolierių Andrius Žukas peržengė kritinę ribą*

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas dreba iš baimės ir kviečiamas vengia ateiti į Kontrolės komitetą pasiaiškinti apie mobinguojamiems savivaldybės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šviesų festivalio šiemet nebus

Dabartinės uostamiesčio valdžios užmojis gerokai peržiūrėti miesto kultūros barą atsiliepė ir 2015-aisiais užgimusiai tradicijai – Klaipėdos šviesų festivaliui. Pernai pavasarį ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This