Miesto ligoninė pagaliau sulauks renovacijos

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) pastatai turėtų būti modernizuoti per artimiausius dvejus metus. Taip Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narius patikino investicinį projektą rengiantys konsultantai.

Jau vasarą numatoma skelbti pastatų modernizavimo ir eksploatavimo paslaugos pirkimą, tačiau dar ieškoma finansavimo šaltinių.

Renovacijos sulauks trys KUL korpusai. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog miesto taryba dar pernai liepą pritarė, kad Klaipėdos savivaldybės administracija pateiktų paraišką Europos energijos efektyvumo fondui (EEEF) dėl techninės pagalbos skyrimo KUL pastatų modernizavimui reikalingai dokumentacijai parengti.

Teigta, jog techninė pagalba yra ne tik visos dokumentacijos (energetinis auditas, investicinis projektas, viešojo pirkimo dokumentai) parengimas, bet ir įvairios konsultacijos. Numatoma, jog tokia parama yra ne didesnė nei 200 tūkst. eurų.

EEEF skelbtą konkursą teikti tokią pagalbą laimėjo advokatų kontora „Glimstedt“, kuri į pagalbą pasitelkė ir kitus partnerius.

„Glimstedt“ teisininkas Feliksas Miliutis Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariams antradienį pasakojo, jog EEEF įpareigojo teikti pagalbą dėl trijų KUL korpusų modernizavimo. Šiuo metu yra baigiami atlikti tikslūs numatomų modernizuoti pastatų energetiniai auditai. Lygiagrečiai rengiamas investicinis projektas, po jo bus rengiami pirkimo dokumentai ir vykdomas pats pirkimas.

Anot F. Miliučio, tai nebus paprastas rangos darbų pirkimas. Nuspręsta, jog bus perkamas modernizavimo ir eksploatavimo paslaugų teikimas KUL pastatuose, užtikrinant energijos sutaupymą. Šios paslaugos apims modernizavimo priemonių suprojektavimą ir įdiegimą, šildymo ir karštos vandens sistemų prižiūrėtojo funkcijų atlikimą, statinio techninio prižiūrėtojo funkcijų atlikimą ir kt.

„Šitas būdas nuo tradicinės rangos skiriasi tuo, kad kasmet rangovas turės užtikrinti, jog modernizuoti pastatai nesuvartotų daugiau energijos nei numatyta. Jei energijos bus suvartojama daugiau, skirtumą rangovas turės sumokėti“, – aiškino F. Miliutis.

Jo teigimu, kol kas numatoma, jog su rangovu pasirašytos sutarties trukmė gali būti 8-12 metų. „Jei finansinės galimybės leis, laikotarpį trumpinsime. Jei turime galimybių atsiskaityti greičiau, tai kam patirti papildomų sąnaudų“, – kalbėjo teisininkas.

Jis tvirtino, jog viešasis pirkimas turėtų būti paskelbtas iki vasaros pabaigos. Pastatus renovuoti esą būtų galima per dvejus metus.

Konsultantai kol kas vertina, kokie gali būti šio projekto finansavimo šaltiniai. Viena aišku, kad už jį mokės pati KUL, nes planuojama, jog po modernizavimo bus suvartojama 50 proc. mažiau energijos, tad sutaupytas lėšas galima skirti susimokėti už renovaciją.

F. Miliutis tvirtino, jog kol kas neaiški Valstybinės ligonių kasos pozicija, ar tokį projektą galima finansuoti jos lėšomis.

„Pastatai, kurie buvo savivaldybės balanse, tarybos sprendimu yra perduoti ligoninės balansui. Būtų logiška, kad amortizacija būtų dengiama iš Ligonių kasos lėšų. Dabar susirašinėjame su Ligonių kasa, kurios pozicija yra tokia: „Mes nežinome“’, – teigė teisininkas.

Todėl anot jo, siūlytinas sprendimas yra toks, jog kol neaiški Valstybinės ligonių kasos pozicija, projektą finansuoja Klaipėdos savivaldybė.

4 Comments

  1. Gintaras

    Visų pirma privalu sujungti Universiteto ir Jūrininkų ligonines, kaip ir kažkada buvo numatyta medicininio aptarnavimo reformoje ir nebuvo padaryta del visiskos miesto merijos neveikloa, taip bus sutaupyti didžiuliai pinigai. Visi žino, kad tos renovacijos tai konkretus pinigų plovimas.

    Reply
  2. Fui

    O kada renovuos infekcinė ligoninę? Ten pro pamatus vėjai senai pučia, durys vos ne griūna lauk. Kiemo pusėj sienos kiauros. Bet ar kam rūpi. Gulėjo vaikas, tai palatoi 14° šilumos rudenį, jau nekalbu kai lauke šaltis. Tada iš vis nustiptu gali net po dviejų adijalu. Žiurkės po pamatais girdisi kaip laksto. Seniausi ja reikėjo renovuoti, arba griauti zemen. Nes tas statinys gėda daro savo įšvaizda ir vidumi. Apleistas baisiausei. Bet dudorius nemato, o vyr. gydytojui nerūpi, jam rūpi tik pinigai, o ne jo ligoniai.

    Reply
  3. St. Darbų vadovas

    Rangovas iš kart gali ruoštis bankroto procedurai. BUTINAI numatykite samatoje postatybinio draudimo sumą. Ir po bankroto tegul reikalauja pinigų iš advokatų kontoros. Ir gudriai lapei uodega prispaudzia…

    Reply
  4. Kaminkretys

    Nusigyvenom. Statyba, konkursus lydinčius dokumentus iš kart ruoš advokatai. Siulau projektuotojams st. rangovams iš kart,, eit į konkursą,, kartu su kita advokatų kontora ir didžiausią dalį pelno iš kart numatyti samatose.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Universiteto ligoninei talkina tarptautinis ekspertas

Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) ieško sprendimų, kaip trumpinti eiles ne tik gydytojų konsultacijoms, bet ir operacijoms. Siekdama maksimaliai išnaudoti operacines ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This