COVID-19 statistika: Kretingoje apie pusė laikomų sergančiais gali būti jau pasveikę

Koronavirusas, Svarbu

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius pirmadienio vakarą pranešė, kad sekant Širvintų rajono merės Živilė Pinskuvienė pavyzdžiu, buvo įdėmiai peržiūrėti oficialūs sergančiųjų koronavirusu sąrašai, pateikiami Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacinėje sistemoje, ir fiksuoti galimi gausūs neatitikimai. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Sistemoje nurodoma, kad šiuo metu Kretingos rajone serga beveik 450 asmenų. Tačiau tik kiek daugiau nei 230 koronavirusas patvirtintas šiemet, t. y. nuo sausio 1 dienos. Likusiems gi koronavirusas patvirtintas dar praėjusių metų gruodį, lapkritį ar net spalį. Manau, kad kaip ir Jūs, taip ir aš netikiu, kad visi jie serga iki šiol. Tad šiandien pirmiausiai susisiekėme su rajono gydymo įstaigomis, kad šeimos gydytojai dar kartą sužiūrėtų, ar visi jų pasveikę pacientai yra suvesti į sistemą. Tačiau labiau gilinantis į šią situaciją, ką šiandien man patvirtino ir Ž. Pinskuvienė, aiškėja, kad problema slypi ir giliau, nei tik šeimos gydytojų nesudėtose varnelėse grafoje „pasveiko“. Realu, kad tikslių sergančiųjų skaičių iki šiol nežinome ir dėl iki šiol tarpusavyje vis dar „nesusikalbančių“ skirtingų institucijų skirtingų sistemų. O didžiausias krūvis išsiaiškinant šį sergančiųjų skaičiaus detektyvą ir vėl teks mūsų medikams”, – savo paskyroje „Facebook” tinkle rašo A. Kalnius. 

Jis primena, kad dėl dalies karantino palengvinimų Vyriausybė spręs atsižvelgdama į situaciją kiekvienoje Savivaldybėje. O vienas iš kriterijų – ne bendras sergančiųjų skaičius, bet susirgusiųjų skaičius Savivaldybėje per paskutiniąsias 14 dienų. Pagal šį kriterijų Kretingos rajonas šiandien užima 27-28 vietas.

„Tad jau paprašiau specialistų itin įdėmiai peržiūrėti paskutinių 2 savaičių susirgusiųjų sąrašus”, – teigia Kretingos rajono meras. 

Tuo metu Ž. Pinskuvienė pirmadienį vakare rašė išsiaiškinusi, jog tuo atveju, jei COVID-19 testas parodė teigiamą atsakymą, bet žmogus nesusisiekė su savo šeimos gydytoju ir apie tai nepranešė, faktas apie  pasveikimą taip pat nebus patvirtintas .

„Tą svarbią „varnelę“ uždėti teisę turi tik šeimos gydytojas. Ir visai nesvarbu, kad galbūt jautėtės pakankamai gerai, kad sulaukęs NVSC nurodymų, izoliavotės, o išbuvęs paskirtą saviizoliacijos laiką pasveikote ir gyvenote toliau. Juk ir sirgusių besimptome forma buvo ne vienas. O kur nutrūksta seka? Patvirtinimas dėl COVID-19 ligos yra matomas E-Sveikatos sistemoje, apie šį faktą NVSC gauna duomenis. O šeimos gydytojas, jei žmogus pats nepasiskambino ir nepasakė, kad serga, tai pamato tik tuo atveju, jei pats patikrina paciento sveikatos kortelę. Mano nuomone, ypač pandemijos metu, kai šeimos gydytojai ir taip dirba padidintu krūviu, toks sistemos absurdiškas veikimas yra tiesiog nesuvokiamas. Ar gali medikas, pas kurį yra prisirašę nuo 1000 iki 2000 pacientų, nuolat tikrinti visas jų korteles, ieškodamas, kuris galbūt susirgo, o kurį jau reikia patvirtinti kaip pasveikusį? Turint omeny, kiek valstybė investavo į sveikatos įstaigų sistemų tobulinimą, kiek projektų skambiais pavadinimais buvo įgyvendinta, tai tiesiog sunkiai suvokiama. Ar taip sudėtinga susieti sistemas ir automatiniais pranešimais informuoti atsakingus specialistus?”, – rašo Ž. Pinskuvienė. 

Anot jos, kol sistemų „varnelės” skraidžioja kažkur debesyse, sergančius skaičiuojame šimtais ir tūkstančiais, o šalies ekonomika praranda milijonus dėl užblokuoto smulkiojo verslo ir paslaugų sektoriaus”.

3 Comments

  1. Gyventojas

    Afera didžiuju kapitalistu pradeda lysti is maiso…

    Reply
  2. Jonas

    Daroma,kad sužlugdyti smulkujį versla.Švedija užsidarė sienas, kad mažiau matytu europos sajunga visi dirba be kaukių ir viskas veikia,.Paiimkit Baltarusija tris kartus daugiau gyventojų mirčių per parą iki dešimt,tiesiog reikia įjungti loginį mąstymą.

    Reply
  3. Ma nau kad strašilkos sukurti

    Tai tyčia darė tarnaudomi Bilui Geitsui ir kt
    Iš Bruselio lietuviu naikintojams

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Nulinius COVID-19 rodiklius jau turi ir Klaipėdos bei Kretingos rajonai

Pirmadienį šalyje patvirtinti 33 nauji COVID-19 atvejai (šeši žmonės užsikrėtė antrą kartą, du – trečią), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitgalis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti vos du nauji pirminiai COVID-19 atvejai. Klaipėdoje, kaip ir šeštadienį, naujų susirgimų nefiksuota. Savaitinis naujų susirgimų skaičius ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This