„Kosminės kruopytės“ ir Ungurio kojos

Nuomonės

Rytas Staselis
2021-02-14

Komentarų: 0

Gal prieš du dešimtmečius mėgėjiškos žvejybos entuziastai Vilniuje pasakojo vieną istoriją-legendą. Esą uolieji mūsų kalbos sergėtojai prisikabino prie vieno užkietėjusio žvejo, kuris verslavo laisvu nuo žvejybos metu savo įkurtoje įmonėje UAB „Pravalas“. Lietuvių kalbos cerberiams šis pavadinimas kėlė alergiją (regis, pagrindinis bendrovės biuras buvo įsikūręs sostinės Pilies gatvės apačioje) ir jie sumanė UAB‘o šeimininkus priversti pakeisti netinkamą žodį pavadinime. To siekė ilgai, metodiškai ir su ugnele, kol reikalas nepasiekė teismo. O ten paaiškėjo, kad bendrovės pavadinimas yra sietinas su ežero Molėtų rajone, kur firmos bosas mėgo žvejoti, pavadinimu. Taigi, ne su rusišku žodžiu провал (liet. galėtume versti žlugimas), o ežero pavadinimu Prãvalas (Vikipedijoje tvirtinama jį turint antrą – Vidugirio – pavadinimą).

Taigi, gausios Vilniaus žvejų mėgėjų bendruomenės nariai begaudydami kilbukus tarsi bambėjo, kad jeigu kalbainiai (šį paniekinantį kalbos prievaizdų apibūdinimą pirmusyk išgirdau kaip tik tuo laiku) būtų šviesesnio proto ir turėję pasiryžimo žvilgtelėti į kokią enciklopediją, tai nebūtų šitaip apsijuokę ir pridarę teisinių rūpesčių UAB „Pravalas” įkūrėjui.

Kada kalbainiai gauna niuksą į šoną, jie bent jau kurį laiką apsiramina mėgindami išmokti patirtas pamokas. Tačiau proto „bokštų” užtenka ir be jų.

VMVT taikiniu už prasminį lietuvių kalbos grynumą tapo ir nedidelė įmonė „Marmaluzi”, savo produktus lydinti sukurtumis pasakėlėmis vaikams. VMVT užkliuvo „kosminės kruopytės“, „kosminiai trapukai“, nes vartotojai esą gali iš tikrųjų pagalvoti, kad kruopytės bei trapukai yra iš kosmoso…

Andai prieš kelias savaites Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) prisikabino prie prekės ženklo „Sviestas sviestuotas”.

Nedidelė įmonė gamina įvairias augalinės kilmės užtepėles. Kadangi užtepėlės – augalinės kilmės, tai, pasak VMVT prievaizdų, vartotojams gali kilti klaidingas įspūdis, kad jose jie gali rasti sviesto, kuris, žinia, paprastai yra gyvulinis. Todėl reikia kažko atsisakyti: produktų linijos pavadinimo, pačių produktų arba išvis – viso verslo.

Antruoju VMVT taikiniu už prasminį lietuvių kalbos grynumą tapo dar viena nedidelė įmonė – „Marmaluzi”. Ji vienintelė Lietuvoje galima maistelį kūdikiams bei mažiesiems. Kadangi nedidelė, tai sumąstė savo kuklią rinkodarą grįsti ne skandalais, milijoniniais projektais ir reklamos užsakymais. „Marmaluzi” savo produktus lydėjo sukurtumis pasakėlėmis vaikams.

VMVT užkliuvo „kosminės kruopytės“, „kosminiai trapukai“, nes vartotojai esą gali iš tikrųjų pagalvoti, kad kruopytės bei trapukai yra iš kosmoso. „Marmaluzi” atstovai sutiko su dalimi VMVT iškeltų pretenzijų ir jas pataisė.

Galima tik spėlioti, kada VMVT patyrė entuziazmo kontroliuoti produktų pavadinimų prasmę didėjimo pagreitį. Gal paskatino pradėtas tyrimas dėl Darbo partijos lyderio Viktoro Uspakich viešai pristatyto stebuklingai nuo COVID-19 apsaugančio gazuoto mineralinio vandens.

Nors nebūtinai. „Marmaluzi“ atstovai tvirtina su tarnybos pareigūnais aptariama tema bendraujantys nemažiau pusmečio. Tai reiškia, istorijos šaknys dygo gerokai prieš stebuklingą p. Uspaskicho vandenį.

Pono Uspaskicho byla vis dar nebaigta. Tačiau jeigu priekabės prie nedidelių lietuviškų įmonių nėra susijusio ar paskatintos panašių precedentų, VMVT gali atrasti savo veiklai praktiškai neribotų arimų. Nes yra „Bočių duona“, degtinė „Gediminas“, alus „Ungurio koja“ ir „Bocmano ūsai“. Būtų ką veikti. Skirtumas tik tas, kad visa tai – kitokio dydžio ūkio subjektų produktai. Plikais dantimis jų nepaimsi.

Kita vertus, esame patyrę, kad kartais VMVT pozicija dėl įvairių priežasčių tampa mažiau principinga nei dėl „kosminių kruopyčių“. Užtenka prisiminti sunkų tarnybos ir jos dabar jau buvusio jos vadovo stenėjimus atradus, kaip manoma, seimūnui Petrui Gražuliui priklausančios įmonės „Judex“ koldūnuose kenksmingų medžiagų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This