Senuosius kariliono varpus norima ištraukti iš sandėlio

Miestas, Svarbu

Senojo Klaipėdos kariliono varpai, kurie savo tarnystę baigė prieš keliolika metų, turėtų būti prikelti naujam gyvenimui. Svarstoma, kad dalis jų galėtų skambėti atstatytame šv. Jono bažnyčios bokšte, o kiti atskirose vietose puošti miestą ar tapti muzikine instaliacija.

Mato Mačiulskio nuotr.

Pagal Peterio Šilingo projektą tuometės Rytų Vokietijos Apoldos liejykloje pagaminti 48 kariliono varpai Klaipėdos centrinio pašto bokšte buvo sumontuoti 1987 metais. Tačiau 2006-aiais juos pakeitė kiti, pagaminti Olandijoje. Naujojo kariliono varpai Klaipėdoje pirmą kartą sugaudė per 2006 metų Kalėdas, o senieji varpai buvo patikėti saugoti Klaipėdos universitetui.

Trys patys didžiausi senojo kariliono varpai puošia miestą. Jie yra pastatyti Turgaus bei Tiltų gatvės ir Karlskronos aikštėje. Dar keli varpai yra padovanoti kitiems miestams ir bažnyčioms. Deja, bet per tuos metus keli saugomi varpai mistiškai buvo pavogti, o jų nepavyko rasti.

Šiuo metu vis dar saugomi yra aštuoni didieji varpai ir per 20 mažesniųjų. Klaipėdos savivaldybėje sudaryta speciali darbo grupė, kuri sprendžia, kaip šiuos varpus reikėtų prikelti naujam gyvenimui, nes ir toliau juos sandėliuoti esą nėra tikslo.

„Manome, kad tris didžiuosius varpus būtų galima sumontuoti atstatyto Šv. Jono bažnyčios bokšte. P. Šilingo tėvas 1931 metais buvo nuliejęs tris varpus, kurie skambėjo tuometėje Šv. Jono bažnyčioje. Kitus didžiuosius varpus būtų galima pastatyti įvairiose miesto vietose, pavyzdžiui, Skulptūrų parke ar jais pažymėti vietas, kuriose kažkada buvo bažnyčios“, – apie darbo grupės, kuri posėdžiavo ir trečiadienį, svarstymus pasakojo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė.

Mažesnius varpus taip pat norima ištraukti iš sandėlio. „Norėtume pasikviesti kariliono meistrus, kurie įvertintų, ar iš tų varpų galima sukurti kokį įrenginį, kuris skleistų ne triukšmą, o patrauklų garsą. Jei varpai tam dar yra tinkami, galbūt būtų galima sukurti kokią muzikinę instaliaciją. Kitais metais švęsime miesto jubiliejų, todėl tokia kompozicija būtų puiki dovana visiems. Darbo grupėje dirba ir dailininkai, ir menininkai, tad tikiuosi, kad rasime geriausius sprendimus. Norisi, kad kiekvienas senasis varpas turėtų savo naują paskirtį ir vietą“, – vylėsi A. Dirgėlienė.

4 Comments

  1. Šizoperdija

    Galetu atviraklaipeda sausio menesio veiklos ataskaitas istraukti is sandelio tuo paciu!!!!

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Džiugu, kad stebit, laukiat. Norėjau šiandien tai padaryti, bet teko tiek daug rašyti kitų publikacijų, kad niekaip jau. Gausit dar pakentėti. Juk nebuvo nė vieno mėnesio, kad nepaskelbčiau.

  2. Anonimas Meškėnas

    Dėl užstatytų sklypų kai kurie dabar padėti varpai ne tikslioje bažnyčios vietoje, o šalia kur tilpo. Įrenkite bent minimalią informaciją, paaiškinančią kodėl tie varpai padėti, bažnyčios istorijas..

    Reply
  3. Dainora

    Viena is ju galima butu ir piliavietei pastatyt.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Konservatoriai ir libai tebevaldo*

Oficialus Klaipėdos miesto savivaldybės interneto puslapis skelbia, kad po šiai dienai konservatorius, Andrius Dobranskis tebevadovauja VŠĮ  „Klaipėdos šventės” valdybai. O ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Sėkmės raktas atgaivinant Klaipėdos senamiestį

Viešumoje netrūksta diskusijų, kaip reikia atgaivinti Klaipėdos senamiestį. Senbuviai ir nauji politikai vis įpareigoja specialistus surasti atitinkamus sprendimus. Rinkimuose tokie ...
2023-09-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This