Santechnikai bylinėjasi ir dėl naujosios mokyklos

Svarbu, Švietimas

Teismuose Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos valdymo reikalus sprendusi jos dalininkė UAB „Vakarų santechnika” bylinėjasi ir dėl sprendimų, priimamų po dviejų mokymo įstaigų reorganizacijos sukurtame Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centre (JSRC).

Pirmos instancijos teismas atmetė verslininkų pretenzijas dėl šios įstaigos įstatų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ginčai – nuo seno

„Vakarų santechnikos” direktorius Mindaugas Prialgauskas dienraščiui „Vakarų ekspresas” buvo sakęs, kad jo vadovaujama įmonė Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos dalininke buvo tapusi 2006-aisiais, po to, kai buvo nuspręsta, jog būtų gerai inicijuoti Klaipėdos regione ventiliacijos ir santechnikos montuotojų rengimą. Bendrovė parašė prašymą ir gavo Švietimo ir mokslo ministerijos atsakymą, kad yra priimta dalininke.

2006-aisiais bendrovė spaudoje buvo linksniuojama dėl to, kad nesutiko dalininkais į mokyklą priimti Vakarų laivų gamyklos, „Baltijos” laivų statyklos ir „Klaipėdos laivų remonto”, suinteresuotų jų atstovaujamo sektoriaus specialistų rengimu.

2010-aisiais „Vakarų santechnika“ buvo pradėjusi bylinėjimosi procesą, kurio metu prašė teismą įpareigoti Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos administraciją pateikti jai visą reikalaujamą informaciją, netrukdyti jos atstovui patekti į mokyklos patalpas. Mokykla savo ruožtu buvo pateikusi priešieškinį siekdama, jog būtų pripažinta, kad „Vakarų santechnika“ nėra įstaigos dalininkė. Šis procesas baigėsi verslininkų pergale. 

2019 m. balandį Vyriausybė nusprendė sujungti KLSRM ir Klaipėdos laivininkų mokyklą ir po tokios reorganizacijos sukurti JSRC.

Nepatiko įstatai

2020 m. liepą buvo surengtas visuotinis naujosios įstaigos dalininkų susirinkimas, kurio vienas iš klausimų buvo jos įstatų tvirtinimas. Dėl pastarojo klausimo „Vakarų santechnikos” direktorius nebalsavo, nes iš mišriu būdu vykusio susirinkimo jau buvo išėjęs. 

Nepaisant jo pasišalinimo, susirinkimas buvo tęsiamas vadovaujantis Profesinio mokymo įstatymu,  kuris nurodo, jog priimant tam tikrus sprendimus valstybė ar savivaldybė turi sprendžiamojo balso teisę ir negali būti priimtas kitoks sprendimas, negu tas, už kurį balsuoja valstybė ar savivaldybė. O balsams pasiskirsčius po lygiai, lemiamas yra valstybės balsas. 

Tad susirinkimo metu, kuriame jau dalyvavo tik valstybei atstovavęs Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) darbuotojas, buvo priimti ir įstatai. Jų  47 straipsnyje buvo numatyta, kad visuotiniame dalininkų susirinkime dalininkai turi po vieną balsą, išskyrus ministeriją, turinčią 3 balsus.

Būtent šį įstatų punktą teismui ir apskundė „Vakarų santechnika”. Įmonės teigimu, taip ji buvo visiškai eliminuota iš įstaigos valdymo, nes jos balsas net ir tais klausimais, kuriuose įstatymas reikalauja kvalifikuotos balsų daugumos, jokios įtakos sprendimo priėmimui neturės.

„Vakarų santechnika” ieškinyje pabrėžė, kad iki reorganizacijos ji ir Lietuvos Respublika Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokykloje turėjo po vieną balsą, tad sprendžiant daugelį klausimų, susijusių su įstaigos veikla, nesant bendro sutarimo, sprendimas negalėjo būti priimamas.

Atsakove byloje buvęs JSRC tikino, kad tokia įstatų nuostata užtikrina viešąjį interesą bei visuomeninę naudą priimant sprendimus.

ŠMSM savo ruožtu teigė, kad dėl „Vakarų santechnikos” vilkinimo ir trukdymo priimti sprendimus 2019 m. įstaigų reorganizacija neįvyko, ją teko atidėti į 2020-uosius.  Anot ministerijos, teisės aktai priimant sprendimą dėl reorganizavimo, tvirtinant reorganizavimo sąlygas bei įstatus, sprendžiamojo balso teisę suteikia valstybei. 

Ministerija akcentavo ir tai, kad dalininkų balsų pasiskirstymo proporcija 3 balsai valstybei ir po 1 kitom dalininkėm yra vyraujanti praktika
Lietuvoje – taip yra 14 iš 17 profesinių mokyklų.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Justė Visakavičienė konstatavo, kad sprendimas dėl įstaigų reorganizavimo kartu patvirtinant įstatus visiškai atitiko Viešųjų įstaigų įstatymo nuostatas.

Anot teismo, „Vakarų santechnikos” teiginiai ir argumentai yra laikytini deklaratyviais, neįrodytais ir nepagrįstais, todėl jos skundas atmetamas. Kartu iš „Vakarų santechnikos“ JSDRC buvo priteista 1355 Eur išlaidų teisinei pagalbai apmokėti.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiam Klaipėdos socdemų vadui nepasisekė ir teisme

Su kaimynais dėl mašinos statymo požeminiame vieno Baltijos prospekto daugiabučio namo garaže konfliktuojantis buvęs Socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Prialgauskas teisybės ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos socdemų vadui - kaimynų pretenzijos (atnaujinta)

Viename Baltijos prospekto daugiabutyje gyvenantis klaipėdietis skundžiasi dėl esą piktybiško Lietuvos socialdemokratų partijos Klaipėdos skyriaus pirmininko, antruoju numeriu partijos kandidatų ...
2023-02-09
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Galutinis taškas: Vytautas Grubliauskas - socdemų kandidatas į Klaipėdos merus

Lietuvos socialdemokratų partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Mindaugas Prialgauskas patvirtino, kad antradienio vakarą vykusio Tarybos posėdžio metu priimtas sprendimas, jog dabartinis ...
2022-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This