Žada įvesti galimybių pasą

Politika

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės pasitarime be kai kurių numatomų karantino atlaisvinimo priemonių ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pristatė planus šalyje įvesti vadinamąjį galimybių pasą iki tol, kol bus baigta masinė gyventojų vakcinacija.

Toks pasas, pirma, leistų karantino metu pradėti veikti daugeliui verslų, antra, minėtą pasą turintys žmonės galėtų laisviau patekti į daugelį kultūros, sporto ir kitas įstaigas, lankytis kavinėse ir kt.

Pasak A. Armonaitės, galimybių pasui gauti būtinos trys sąlygos. Tai būtinybė būti paskiepytam abiem vakcinos dozėm arba būti persirgus COVID-19 liga ir įgijus imunitetą, arba turėti neigiamą covid greitojo antigeno testo atsakymą.

Šiuo metu, ministrės teigimu, panašų modelį turi Danija, o „Lietuva galėtų būti tarp pirmųjų”.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, šis šalyje veikiantis galimybių pasas būtų laikina priemonė, kol analogiška priemonė – ES žaliasis sertifikatas – bus įvesta visoje Europos Sąjungoje.

Pasitarime buvo pristatytas ir techninis galimybių paso įgyvendinimas bei jo veikimas.

Gyventojas prie savo galimybių paso galės prisijungti per elektroninius valdžios vartus. Eidamas į kokį nors renginį ar kavinę, galimybių pasas telefono ekrane arba būtų parodomas įstaigos kontrolieriui, arba būtų nuskaitomas mobiliajame telefone matomas jo QR kodas. Suabejojus autentiškumu, kontrolierius turėtų teisę pareikalauti ir asmens dokumento.

Patikinta, jog asmens duomenys minėtame pase esą bus apsaugoti, o neturintiems elektroninių prieigų, bus sudaryta galimybė iš e.sveikatos atsispausdinti ir popierinį paso variantą.

Pasitarime pranešta, jog toks galimybių pasas neva galėtų pradėti veikti jau artimiausiu metu.

Tiesa, kol kas kalbama, jog toks pasas iš pradžių veiktų tik Vilniuje ir Kaune, nes suabejota kitų savivaldybių galimybėmis masiškai testuoti visus norinčius įsigyti šį pasą.

Be to, diskutuota, kiek laiko greitasis antigenų testas veiktų ir kaip dažnai paso turėtojas privalėtų testuotis bei ar visi testai būtų atliekami nemokamai.

Trečiadienį galutinis sprendimas dėl galimybių paso įvedimo dar nepriimtas.

3 Comments

  1. Koronė

    Ir vėl Vilnius, Kaunas, o Klaipėdai vėl b!b!s gaunas. Miegam toliau, ponai ir ponios! Sukurti app’są telefonui, įdėti jo apk’ą parsisiuntimui programų saugykloje – tai raketų mokslas, ar ne?

    Reply
  2. -

    gal čia įsivėlusi klaida ar iš tikro privaloma bus prasirgti??

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      čia arba tai, arba tai, viena iš sąlygų 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Turtingiausias tarp kandidatų į prezidentus - Ignas Vėgėlė, neturtingiausias - Dainius Žalimas

Penktadienį, balandžio 12 d., likus 30 dienų iki Respublikos prezidento rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This