Ąžuolų giraitėje – pušų šalinimo metas

Miestas, Svarbu

Šiemet sutvarkytoje Ąžuolų giraitėje, kurioje neprigijo apie 100 pernai rudenį sodintų kalnapušių, bus atsodintos ne tik pušys, bet ir beržai ir maumedžiai.

Ąžuolų giraitėje šiomis dienomis darbininkai jau pradėjo šalinti parudavusias, neprigijusias kalnapušes, o tuo metu Klaipėdos savivaldybės atstovai ir projektuotojai tarėsi, kokius naujus želdinius tose vietose, kur neprigijo medžiai, reikia pasodinti.

Darbininkai šiomis dienomis Ąžuolų giraitėje jau pradėjo šalinti neprigijusias kalnapušes. Virginijos Spurytės nuotr.

Kalnapušės buvo pasodintos netoli Kauno g. 9, 13, esančių daugiabučių namų, netoli tvenkinio bei greta stadiono. Taip siekta suformuoti kalnapušių juostą, kad ji parką ir jo lankytojus apsaugotų nuo vėjo.

Tačiau visa kalnapušių juosta dabar ne žaliuoja, o ruduoja. Akivaizdu, kad naujieji medžiai neprigijo.

Ąžuolų giraitėje buvo pasodinta 112 kalnapušių. Konstatuota, kad 95 medžiai tikrai neprigijo ir juos reikia pašalinti, o 17 medelių dar bus palikta, nes jie rodo gyvybės ženklus. Tačiau Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė teigė, kad jei ir tos 17 kalnapušių neįsitvirtins, jos taip pat bus pakeistos naujais medžiais.

Viena realiausių priežasčių, kodėl neprigijo pasodintos kalnapušės, yra ta, kad sodinti medeliai buvo per dideli.

„Todėl dabar projektuotojai siūlo atsodinti mažesnes pušis ir jas sodinti tik tose vietose, kur joms yra tinkamas dirvožemis. Tad iš naujo pasodinta bus ne tik pušų, bet ir beržų bei maumedžių“, – teigė I. Kubilienė.

Pušis numatoma atsodinti palei Kauno gatvės daugiabučius, o greta tvenkinio ir stadiono numatoma sodinti beržus ir maumedžius.

Šios parudavusios pušys prie stadiono bus pakeistos beržais ir maumedžiais. Virginijos Spurytės nuotr.

Ąžuolų giraitėje neprigijo ne tik kalnapušės, bet ir dar keli naujai pasodinti medeliai. Rangovai turės persodinti ir kelis krūmus, nes dabar jie pasodinti mažesni nei numatyta projekte. Krūmus numatoma persodinti dar šį mėnesį,  naujus medžius planuojama sodinti kitų metų pavasarį, nes tai yra tinkamiausias laikas.

I. Kubilienė patikino, kad medžių persodinimas miesto biudžetui papildomai nekainuos, nes Ąžuolų giraitės sutvarkymo rangovai tai turės padaryti savo lėšomis, nes šiam projektui yra suteikę garantiją.

Ąžuolų giraitės sutvarkymo darbai buvo patikėti konkursą laimėjusiai bendrovei „Kavesta“.

Ąžuolų giraitėje, kaip ir buvo numatyta jos sutvarkymo projekte, buvo pasodinta 363 nauji medžiai, iš kurių 13 japoninių magnolijų, 11 sidabrinių klevų, 16 europinių maumedžių, 6 juodieji šilkmedžiai, 24 paprastieji ąžuolai bei kiti.

8,5 ha ploto Ąžuolų giraitės sutvarkymas ir pritaikymas kokybiškesniam klaipėdiečių poilsiui kainavo apie 2,6 mln. eurų.

„Šį mėnesį rangovai dar kartą viską aptvarkys, išravės ir objektą galutinai perduos Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriui“, – teigė I. Kubilienė.

7 Comments

  1. Vilija Malakauskienė

    Puikiai suprantame, kad mažų medžių mažos kainos, todėl rangovas nori patirti kuo mažesnias išlaidas atsodinimui. Mažas pušis sodindamas ir darbuotojams sutaupysi, o ką bekalbėti apie transportavimo, duobių kasimo… išlaidas. Sodino vos ne žiemą, lapkričio pabaigoje ar gruodžio pirmomis dienomis, atitinkamai turėjo būti šaknys dengiamos. Ar girdėjot, kad žmonės sau sodintųsi ir tokiu procentu neprigytų augalai? Projekte turėtų būti numatyti reikalavimai sodinamiems medžiams, tad atsodinti galioja tie patys reikalavimai. Kai kalbama kiek atsodinti, tai čia be komentarų- visi pagal planą sodinti privalo būti atsodinti

    Reply
  2. Dalia

    Žinote, aš savo valdose esu pasodinus 15 pušų ir tik 2 neprigijo.Jei samdo nemokančius ar nenorinčius prižiūrėti, tai lai nekaltina pušų.

    Reply
  3. Nudžiuvo 80 % medžių prie Klaipėdos baseino ir niekas neatsodino iki šiol

    Geda savivaldai

    Reply
  4. DV

    Manau,kad už nepriežiūrą turėtų būti baudžiami,atsakingi asmenys.Nes tai jau pinigų švaistymas gaunasi.

    Reply
    • ezys

      tie kas sodino uz savo pinigus ir atsodins, kur jus cia matote svaistyma?

  5. Alfa

    Mieste daug neprigijusiu medelių ir niekam jie nerūpi

    Reply
    • ezys

      keistokai atrodo jusu komentaras po straipsniu, kuriame rasoma apie neprigijusiu medeliu atsodinima, nemanote? 😉
      Bet siaip is tiesu yra pvz. Pempininku aiskteje

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Išsirinko laikinus šaligatvių, aikščių ir skverų valytojus

Klaipėdos savivaldybė sudarė dvi trumpalaikes sutartis su dėl bendro naudojimo teritorijų (šaligatvių, autobusų sustojimo aikštelių, aikščių, skverų ir kt.) sanitarinio ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This