Klaipėdos verslas: santykiai su Baltarusija turi didžiulį poveikį

Verslas

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai atliko įmonių apklausą dėl verslo santykių, prekybos sunkumų su Baltarusija ir Kinija.

Apklausoje dalyvavo įmonės iš įvairių verslo sektorių: medienos apdirbimo, naftos ir jos produktų krovos, logistikos, krovinių gabenimo, prekių sandėliavimo, logistikos ir muitinės tarpininkavimo, krovos paslaugų. Apklausos rezultatai parodė, jog daugiau kaip 87 proc. respondentų plėtoja verslo ryšius su Baltarusija. Esant dabartinei geopolitinei situacijai atsakiusieji paminėjo, jog susiduria su išaugusiomis logistikos kainomis, sumažėjo klientų srautas, yra varžomas prekių judėjimas Lietuvos link ir iš jos per Baltarusiją. Esančios problemos turi didelį poveikį verslui.

Įmonių nuomone, jei užsidarytų žaliavų importo iš Baltarusijos galimybė, įmonėms grėstų bankrotas, bus prarastas krovinių srautas per Klaipėdos uostą. Baltarusijai pradėjus vežti krovinius per Sankt Peterburgą, kitus Rusijos uostus, sumažės klientų bei bus neišnaudojama krovos infrastruktūra, negaunamos pajamos, sumažės investicijos. Nurodomas neigiamas poveikis metinei respondentų apyvartai – nuo 500 tūkst. iki 3 mln. eurų ir daugiau.

12 procentų respondentų plėtoja verslo ryšius su Kinija – importuoja, eksportuoja, turi verslą Kinijoje, atstovauja Kinijos įmonėms Lietuvoje arba turi verslą pačioje Kinijoje. Teigiama, kad dėl Kinijos-Lietuvos santykių krizės bus keičiama strategija dėl verslo plėtojimo Klaipėdos uoste ir bendrai Lietuvoje, siekiant mažinti veiklos apimtis. Prasidėję ribojimai iš Kinijos pusės: diskriminacinė krovinių gabenimo kainodaros politika Klaipėdos uosto atžvilgiu sumažins gabenimo apimtis bei įmonių apyvartą. Dėl to poveikis kai kuriose įmonėse sieks daugiau kaip 3 mln. eurų.

„Nepaisant susiklosčiusių aplinkybių, įmonės ieško alternatyvų, naujų klientų, diversifikuoja paslaugas. Tačiau nuo verslo veiksmų Lietuvos užsienio politika nepriklauso – galimas darbuotojų atleidimas bei kaštų mažinimas”, – rašoma „Rūmų žiniose”.

Anot rūmų, gauti rezultatai bus pristatyti centrinės valdžios institucijoms.

4 Comments

  1. Klaipedietis

    Visa bėda kai įmonės prisiriša prie vienos šalies krovinių ir tik su viena šalim vysto biznį…va tada ir prasideda problema…lygiai tas pats kai krizė pakirto Rusijos rinką ir šimtai įmonių bankrutavo nes nesugebėjo arba nenorėjo dirbti su įvairių šalių partneriais…

    Reply
  2. LANTZBERGINIAMS ANN VERSLO PROBLEMŲ NUSISPJAUT.

    .

    Reply
    • Petkinas

      Nėra to blogo,kas neišeitų į gera…

    • Klaipedietis

      aha, Landzbergis kolhozų šiferį pavogė….

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

Turizmo verslui - galimybė gauti ES paramą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su partneriais iš Italijos, Danijos, Portugalijos ir Slovėnijos dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This