Šakalių statybų istorija: priestatas grius, bet tai dar ne pabaiga?

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje išrinktai Seimo narei Ligitai Girskienei pradėjus domėtis, kodėl nevykdomas teismo sprendimas, kuriuo uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė įpareigota nugriauti naujos statybos pastatą K. Donelaičio gatvėje, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) informavo, kad inicijuos atitinkamas procedūras.

Tuo metu pati I. Šakalienė teigia, jog vykdys teismo sprendimą, bet pabrėžia, jog čia esą ir vėl galės būti vykdomos statybos, o patirtus nuostolius turės atlyginti valstybė. Kartu ji stebisi, kodėl Seimo narė tiek dėmesio skiria būtent šiai istorijai, bet užmiršta kaimynystėje besivystančią viešojo intereso istoriją.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Atliko patikrinimą

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad dėl istoriniame K. Donelaičio g. 12 name visas patalpas įsigijusios I. Šakalienės šeimos ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sudarytų sandorių su žemės sklypais ir pradėtų statybų buvo atliekas tyrimas Generalinėje prokuratūroje.

Į Klaipėdos apygardos teismą bylą perdavę prokurorai prašė pripažinti negaliojančiomis keturias valstybinės žemės sklypo K. Donelaičio g. 12 pirkimo-pardavimo sutartis, panaikinti statybos leidimą bei nugriauti pradėtą statyti vadinamąjį priestatą, o valstybei grąžinti visą žemės sklypą. Prokurorai aiškino, kad žemės sklypas „buvo parduotas ne tokio dydžio”, koks reikalingas namui eksploatuoti, todėl esą valstybės institucijos privalėjo likusią žemės sklypo dalį panaudoti pelningai, t. y. išnuomoti arba parduoti aukcione rinkos kaina.

Pernai rugsėjį Klaipėdos apygardos teismas nusprendė panaikinti tik du sandorius dėl žemės, taip pat sandorius su UAB „Donelaičio namai” akcijomis bei leidimą statyti priestatą. Buvo nurodyta, kad jį per tris mėnesius nuo sprendimo įsigaliojimo turi nugriauti ir statybvietę sutvarkyti I. Šakalienė NŽT lėšomis.

Dėl pirmos instancijos sprendimo buvo pateikti net keturi apeliaciniai skundai – tokia galimybe pasinaudojo ir Generalinė prokuratūra, ir „Donelaičio namai”, ir I. Šakalienė su dukromis, ir NŽT.

Gegužę Apeliacinis teismas pakeitė pirmos instancijos nutartį – iš viso buvo panaikinti trys NŽT įsakymai dėl sklypų pardavimo, o leidimas rekonstruoti statinį pripažintas negaliojančiu visa apimtimi. Pakeista buvo ir sprendimo dalis dėl priestato nugriovimo. Nurodyta, kad šiuos darbus lygiomis dalimis turi finansuoti I. Šakalienė ir NŽT.

Baigiantis nustatytam sprendimo vykdymo terminui su užklausa dėl šios situacijos į Klaipėdos savivaldybę kreipėsi L. Girskienė. Savivalda jos raštą persiuntė VTPSI.

Pastaroji jau informavo, kad pagal įstatymą vykdant tokius teismų sprendimus valstybės naudai dėl padarinių šalinimo valstybei atstovauja būtent ši institucija. Dėl to ji rugsėjo 16 d. atliko patikrinimą, kurio metu konstatavo, jog dviejų aukštų su mansarda priestatas dar nenugriautas.

„Inspekcija organizuos statybos padarinių šalinimą pagal aukščiau minėtą teismo sprendimą”, – rašoma VTPSI atsakyme.

Laukė proceso pabaigos

I. Šakalienė „Atvirai Klaipėdai” teigė, jog VTPSI rūpintis griovimo darbais nereikės, nes ji pati vykdys teismo sprendimą, nors turi ir visai kitokią nuomonę.

„Iki šiol to nedarėme, nes buvo pateiktas kasacinis skundas. Procesas ką tik baigėsi”, – akcentavo moteris.

Kartu pašnekovė sakė, jog visiškai nesistebi, kad Seimo narė L. Girskienė „taip uoliai domisi būtent šita istorija”.

„Ligitai Girskienei tikriausiai žinoma, kad įvykdžius teismo sprendimą ir pakoregavus projektinius dokumentus, pastato dalis toje pačioje vietoje bus pastatyta, o patirtus nuostolius turės atlyginti valstybė. Ir tai jau ne pirma jos ataka mano atžvilgiu. Įdomu, ar Ligita Girskienė kelia klausimą dėl eismo ribojimo miesto gatve, esančia bendru įvažiavimo keliu į mūsų ir kaimyno Igorio Udovickio sklypus? Anksčiau važiavimas šia miesto gatve buvo apribotas ir ženklais, ir užtvaru. Po istorijos paviešinimo žiniasklaidoje užtvaras buvo nukeltas, bet eismą ribojantys ženklai palikti. Mūsų nuomone, būtent tik dėl šio įvažiavimo kelio ir atsirado ši statybų istorija. Ir dar kyla klausimas, ar Ligita Girskienė domisi kaimynų neįvykdytais infrastruktūros sutarties įsipareigojimais, susijusiais su Skulptūrų parko vaikų žaidimo aikštelės įrengimu ir kitais darbais. Mano nuomone, tai yra akivaizdus viešojo intereso gynimo objektas. O kas slypi už tokių ypatingai aktyvių Ligitos Girskienės veiksmų mano atžvilgiu? Juk priesaiką davusi Seimo narė turėtų būti teisinga ir skaidri visų piliečių atžvilgiu. Ir kaip dabar neprisiminsi, kad Igoris Udoviskis kartu su žmona rėmė partiją, kuriai dabar atstovauja Ligita Girskienė?”, – kalbėjo I. Šakalienė.

Jos teigimu, „laikas parodys šios istorijos juodojo scenarijaus režisierių ir kitus veikėjus”.

29 Comments

  1. Kasdien gyvenimas blogės

    Savivaldybės valdininkai, net ir susikompromitavę yra neleičiami. Ką konservatoriai daro ir darys Lietuvą supykdę su kaimynine Baltarusija , kentės ne jie, kentės ir kenčia gyventojai. Grožėkitės uostu, leiskite jį šiems valdantiesiems privatizuoti, sustabdykite visus krovinisu rušiškus, baltarusiškus… Didinkint elektros, naftos kainas iki begalybės ir šokinėkit apie migrantus toliau. Puolate Udovickį nebe laiptinėje, puolate komentaruose pasislėpę tą, kuris dešimtmečius gyvena Lietuvoje, sukuria klaipėdiečiams darbo vietas, remia vargetas, bet garbinate Svetlaną Cichanovskaja, kuri neduoda Lietuvai, NIEKO, blogina santykius su Baltarusija , ir gauna viską, išlaikymą, būstinę , namus dykai….” Kas iir kaip prieš rinkimus politikus remia- tai daroma nepažeidžiant Įstatymo. Gal prisiminkit, kaip konservatoriai kvietėsi tą patį Arvydą Vaitkų būti jų nariu ir kandidatu, ir kaip, gavę atsisakymą, pradėjo puolimą. Baisesnė, juodais darbais ir tautos smaugimu pasižymėję konservatoriai. Beje, kažkaip pamiršome Gėlininkę Šakalienę, bet vilkimės,kad teismai- dar ne valdančiųjų „nuosavybė…

    Reply
    • Būtent

      100 procentų pritariu. Visus koncervų padarytus nuostolius galutiniam rezultate apmokės varganas LT runkelis. Bet runkeliai patys kalti: neini į rinkimus – valdžią uzurpuoja padugnės, su savo siaurais korumpuotais interesais. Ir liūdniausia, kad LT valdžia darosi paveldima.

    • linas

      o tai kuri iš jų konservatorė troli?

    • Rimantas

      Gilios mintys…?

  2. Pažvelkim iš kitos pusės...

    Na, turime mes naivuolių, šventai tikinčių mūsų seimo galvų ir galvelių šventumu, o kartu ir temidės nepalaužiamu teisingumu. Tačiau, iš šios istorijos akivaizdu, kad ko negali pinigai – gali dideli pinigai. Kieno tai pinigai – atsakymai komentaruose pateikti. Blogiausia, kad mūsų valdžios viršūnėlės parsiduoda. Juos remia ne LT verslas, jie parsiduoda už pinigus valstybės, nuo kurios šiuo metu intensyviai atsitveriame aštriomis koncertinomis. Mylime ar nemylime mes tą Šakalienę, ji neturėtų būti diskusijų objektas. Vertėtų pagalvoti kokie milijonai kasdien rieda su užrašais beloruskalij ir kaip jie ciniškai naudojami verčiant atidirbinėti ne tik seimūnėlius, bet akląją LT temidę su visais prokurorais ir statybos inspekcijomis kartu paėmus ir juos paverčia kurčnebyliais…. Džiaukitės, naivuoliai, Šakalienės bėdomis šiandien, kad rytoj būtų dar blogiau… Tokiems oligarchams kaip udovickiai jūsų labai reikia.

    Reply
  3. +-

    Laikas parodys šios istorijos juodojo scenarijaus režisierių (kuris ir taip yra žinomas )ir kitus jam talkinančius veikėjus. Tik gaila kad tie dalykai įvyksta vėliau ir žmonėms nuostolių jau niekas neatlygina. O griauti, tai ne STATYTI , mes tikrai mokame . Ar jums nekeista , kad kažkoks buvęs seimo narys simulčikas ar Silulinas berods iš Šiaulių , atseit gindamas viešą interesą , kažkaip apgynė šalia gyvenančio oligarcho liguistą interesą, kad niekas , tame tarpe ir Šakalienė , pro jo keistoką namų kompleksą nevažinėtų . ŠTAI JUMS IR ATSAKYMAS, KUR ČIA TAS VIEŠAS INTERESAS.
    Temidė pas mus kaip ir turėtų būti akla, bet per užrištas akis gerai mato į kurią pusę nuosprendį palenkti ……………
    Pinigai valdo Pasaulį ir Teisybės čia tikrai nerasta.

    Reply
  4. Ligitai Girskienei

    Labai panaši istorija kai Klasco prie dviejų apleistų pastatų istoriniame Vitės kvartale „prisipaišė” didžiausią sklypą net su dalimi viešos Uosto gatvės. Tašytų akmenų gatvę iškasė, pastatus nugriovė ir niekas nei pypt neišstenėjo. Myzeris tas Šakalienės namelis ir nors gerą būtų susiprojektavusi. Mieste šios tradicijos senos ir jei galima kitiems, tai kodėl negali sau leisti to Šakalienė – anie visi savus „dengia”. Tai ir Klasco nusigvelbė „pasižadėjusi” įrengti šiame kvartale visus tinklus ir gatveles, kad miestas, parduodamas sklypus daugiau uždirbtų ir būtų organizuota kompleksinė kvartalo tvarkymui ir „pagalba” miesto smulkiam ir vidutiniam verslui. Su R.Taraškevičiaus pagalba tikslinės lėšos vietos infrastruktūrai – 10 mln lt. paslaptingai dingo ir Vitės kvartale tebeauga usnys su paliktomis Klasco betono šiukšlėmis. Ne valstybiniame uoste, o šalia uosto -privačiuose Klasco sklypuose, miesto centre dabar stovi laikinos S.Budino&Klasco palapinės ir sandėliai. A kodėl ši istorija tokiai aktyviai Seimo narei nerūpi 🙂 ?

    Reply
    • ****

      O Klaipėda turi tik vieną Seimo narę L.Girskienę ? O konservatoriai Petrošius ir dar žmogus kurio net pavardės nepamenu lyg Pocius ? O liberalas Gentvilas negalėtų pasidomėti Budino&klasco ( jūsų teigimu ) istorija ? Teisingai sakoma ” kas dirba ant to ir kraunama ” . Dirba klaipėdiečiams viena Girskienė ? Ačiū Ligitai . Gaila ji neturi dviejų 2 galvų , 4 kojų ir rankų ir 48 val paroje ir nespėja ” suskaičiuoti sukčių” metų metus gyvenusių iš miesto naudos ?

  5. Nuomonė

    Pasakysiu metaforiškai: iš prišiktų kelnių šūdais drabstomasi.

    Reply
  6. Faktas

    Tai ne tik Girskiene pagal Udovickio dudele soka, A. Vaitkus taip pat ir dar toks ale visuomenininkas M. Andrijanovas.

    Reply
    • Faktui

      pateikite faktus , nes dabar tik pletkai …feee…

    • Na jau na jau

      o gal pagal mano dūdelę šoka 🙂 kokie primityvai tie pletkininkai ….

  7. Godūs, neįveikiami pagaliukai

    Atvirai Klaipėdai ir skaitytojams noriu priminti, kad Irena Šakalienė niekada neužkliuvo Klaipėdos politikams, savivaldybės tarnautojams, merui ir jo patarėjui, buvusiam, STT pareigūnui. Ir tik vienas praeitos kadencijos seimo narys, šiaulietis Valerijus Simulik nesustodamas mynė Generalinės prpkuratūros slenksčius, kol į garsiąją Miesto gėlininkę pagaliau buvo atkreptas teisėsaugos dėmesys. Net teismai, jų sprendimai Irenai Šakalienei – ne autoritetas, Dabar , kai Girskienė ir AK vėl grįžta prie sprendimo vykdymo, ponia Irena imasi klasikinės gynybos- pirštais rodo į Igorį Udovickį, puola principingą ir dorą seimo narę. Juk geriausia gynyba- tai puuolimas. Verslininkas Udovisckis , į kurio guvybę kažkada kėsinosi garsūs ir turtingi lietuiai, NIEKO netetsėtai neprivatizavo!. Jis sklypą nusipirko. Taigi, ne apie „Igorį daina, o apie gėlyčių Irutę su dukromis( toks Šakalys Neringoje gal „ne prie ko”?) ir Įstatymus mindantį sklypų privatizavimą. Pagarba Ligitai Girskeinei, visi kiti Klaipėdos seimo nariai- nulių nuliai, ką komsntaruose ir išskiria žmones.

    Reply
    • Elena

      Ir aš taip manau . Pasijuokiau iš Šakalienės . O tu varge , pajudino ir ši ” apsiverkė iš įžūlumo ” ? Kalta seimo narė , o ne ponia ? Kalti ir kiti , bet ne ponia ? Kas vyksta savivaldybėje ? Skandalingai pagarsėjo Šakalienė , skandalingai pagarsėjo Anužis , bet ” nieko tokio ” savivaldybės ” galvoms ” ? Dūsta Klaipėda , dūsta …Ligitai Girskienei pagarba , ačiū .

    • Ir ką ?

      Vertini pagal save ? Kas paremia tą ir liaupsini ? Menkysta …

  8. Virgis

    Atvažiavo pernai CIVINITY atsiųsti darbininkai,nurežė kieme augusias alyvas,paskambinus į kontorą sužinoti kodėl, atsakė,kad darbininkai apsiriko, ,, pavasarį atsodinsim”.Skambinu pavasarį,klausiu,, kur alyvos,nes tuoj vasara prasidės”,atsakymas:,, duokite projektą,be jo niekaip”.O kur projektas,kad reikia nupjauti? Gal kas nors žinote,kam reikia šakalį pažįsti,kad atsodintų be projekto,nes matau kai kam labai puikiai sekasi…

    Reply
  9. jo jo

    Teisingai ir klausia , o kaip ten su vaikų žaidimo aikštele. Turėtu L.Girskienė informuoti miestiečius . Turėtų jai rūpėti vaikučių gerovė.Skulpturų parkas labai mėgiamas šeimų su mažais vaikais.Tai kur ta aikštelė? Pono namas jau kiek metų kaip pastatytas…

    Reply
    • Taigi

      Girskiene tikrai kažkodėl nesidomi Udovickio užtverta gatve, ten neįmanoma pravažiuoti, nes dieną-naktį kelią užtvėrusi saugos tarnyba su automobiliu, be to, kaip su ta vaikų aikštele? Ar Girskienei rūpi tik Šakalienė? Kyla klausimas-KODĖL?

  10. Liūdna

    Tokie kaip Šakalienė ir Udovickis baigia Klaipėdą visai išdarkyti savo ego besivaikydami. O tam labiausiai talkina bestuburė savivaldybė, kuri šoka pagal dūdelę tampoma… Labai tikiuos, kad tokia graži Klaipėda sugebės išsivaduoti ir apsivalyti nuo visų Šakalienių, Udovickių, Grubliauskų…

    Reply
  11. Vardenis

    Šakalienė, klausia, kodėl taip jos bizniu domisi seimo narė, atsakymas pačioje pirmoje straipsnio eilutėje „Klaipėdoje išrinktai Seimo narei Ligitai Girskienei” – jei seimos narys išrinktas Klaipėdoje, tai turi ir atstovauti klaipėdiečių interesus ir domėtis tuo kas čia vyksta:)

    Reply
  12. T

    Gėdos neturėjimas tai šios savivaldybės daugelio darbuotojų veidas. Apgailėtinas mero elgesys, tik dar labiau gilina šias problemas.

    Reply
    • Vardenis

      Pritariu jums

    • Nesvarbu

      Negalima nepritarti. Bet ko norėti jš šito….tiek to, nesakysiu

  13. Hugo Šojus

    Tiek betvarkės Klaipėdoje su tomis statybomis. Bet čia yra taip todėl, kad savivaldybėje sėdi savanaudžiai, toliau savo interesų nematantys ir neturintys absoliučiai jokių gilesnių vertybių, kas liečia istorinį Klaipėdos miestą ir paveldą, žmonės. Klaipėdos miesto žmonės turi būti reiklesni ir parodyti daugiau charakterio. Klaipėdiečiai susiimkime per rinkimus! Ar bus iš ko rinktk?!

    Reply
  14. Irute

    Reikėjo laiku perleisti turimą objektą įtakingam kaimynui ir problemos nebūtų.Jam ir sklypas būtų tinkamo dydžio. Sklypas juk paveldo zonoje ir negali būti dalomas,.Tada jokio judesio šalia, jau ir dabar daromi žygiai ta linkme.Lauksime istorijos tęsinio.

    Reply
  15. Bevardis

    Tokių agresyvių, įžūlių savivaldybės tarnautojų kaip ši ponia Šakalienė yra ne vienas. Bet, jau jos drąsa ginti savo savanaudiškus darbus būnat miesto ūkio tvarkytoja yra nežmoniškas, bjaurus, amoralus. Kodėl, dar sykį kodėl , leidžiama dirbti tokiai, miestui daugiau žalos darančiai, tarnautojai? Daugybė jos neatliktų darbų galima būtų įvardinti ..
    Ji ginasi niekindama seimo narę L.Girskienę visai kvailais kaltinimais. Tai ką, geriau jai tokie seimūnai iaip Petrošius, A.Pocius klaipėdiečių išrinktų, kurie ničnieko nedaro rinkėjų naudai? Baisu….

    Reply
  16. Vita

    Ne – stiklainiams Klaipėdoje! Manau, reiktų ir Šakalienės nugriauti ir Igoriuko namelį. Tokie pastatai šalia skulptūrų parko yra miesto tragedija, beskonybė ir absoliučiai patyčios iš miesto istorijos ir gyventojų. Kas jiems duoda leidimus tokius pastatus statyti istoriniame centre? Gerb. Šakalienė galite kaltinti Girskienę, tačiau ateis eilė ir Igorio namui, nes ten irgi kažkas įtartino. Kam ta apsauga 7/24, jei yra kameros? Kodėl Igoris nesijaučia saugus, pasistatęs savo namą parko ramybėje? Tad nugriaukite tai ką nelegaliai pastatėte ir nedelsiant bent stogą uždėkite istoriniam pastatui! Nei gėdos, nei sarmatos!

    Reply
    • Rimantas

      Atsargiai, Šakalienė dirba apie 20 metų savaldyboje, turi daug klapčiukų… Arba- arba. Ir prie jos MERAS ???

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This