Klaipėdietė žurnalistė pasakos apie švyturių žmones

Svarbu, Veidai

Jau rytoj, šeštadienį, Lietuvos ryto televizijoje pasirodys nauja ciklo „Švyturių žmonės” laida. Iš viso žiūrovai išvys 8 laidas, skirtas išskirtinėms istorinėms-kultūrinėms Palangos asmenybėms.

Pirmojoje laidoje bus pasakojama apie škotą Džeimsą Simpsoną, kurio sprendimas lėmė, kad latviams priklausęs Palangos pajūris prieš šimtmetį buvo grąžintas Lietuvai.

Šios, kaip ir kitų būsimų 7 laidų viena iš kūrėjų klaipėdietė žurnalistė Dovilė Ringis teigia negalinti atsidžiaugti po 10 metų pertraukos vėl grįžusi prie savo didžiosios meilės – televizijos, nuo kurios ir prasidėjo jos žurnalistinis kelias.

„Dar studijuodama žurnalistiką Klaipėdos universitete pradėjau dirbti tuo metu dar gyvavusios Vakarų Lietuvos televizijos žinių tarnyboje, kur mano vadovė Ilona Kabošytė išmokė nemažai televizinės virtuvės „receptų”. Buvau tarp pirmosios KU žurnalistų laidos, studijuojant gavome tikrai labai daug vertingų teorinių žinių, tačiau trūko praktinių įgūdžių, tad dirbdama žiniose jų įgijau su kaupu. Visada patiko televizija savo dinamiškumu ir kūrybinėmis galimybėmis, todėl visą patirtį tiesiog ryte rijau. Netrukus tapau Žinių tarnybos vadove, vėliau perėjau į tuomet gyvavusios Baltijos TV Žinių tarnybą, tapau šios TV korespondente Klaipėdoje”, – savo kūrybinio kelio pradžią prisimena Dovilė.

Tačiau po beveik po 10 metų darbo televizijoje naujovių troškulį pajutusi jauna žurnalistė visgi pasuko į kitą – ryšių su visuomene sritį. Iš pradžių ji kartu su partneriu Andriumi Sutniku darbavosi vienoje viešųjų ryšių agentūroje, o pastaruosius septynerius metus visa šalies žiniasklaida Dovilę pažino kaip dalykišką, visada tiksliai ir operatyviai informaciją pateikiančią Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovę spaudai.

Bet D. Ringis nelinkusi atvirauti, dėl kokių priežasčių šiemet staiga pasitraukė iš šių pareigų.

„Nors nesu propaguojanti katalikė, tačiau tikiu, kad kažkas sėdi viršuje ir žaidžia mūsų likimais, stumdydamas šachmatų figūrėles. Pajutau, kad darbinėje srityje esu pribrendusi pokyčiams. Netikėtai gavau pasiūlymą prisidėti kuriant laidą „Švyturių žmonės”. Kadangi televizija – mano didžioji gyvenimo meilė, nedvejodama sutikau, priėmiau tai kaip „kūrybinę stažuotę”, padėsiančią vėl prisiminti per 10 metų pamirštus įgūdžius ir pamažu galbūt vėl grįžti į televiziją”, – sako ji.

Žurnalistė prisipažįsta, jog kartu su kūrybiniu laidų autoriumi Algirdu Žvinakevičiumi, režisiere Laima Skabickiene ir operatoriumi Tautrimu Rupulevičiumi šią vasarą kurdama laidų ciklą apie išskirtines, neretai nepelnytai primirštas asmenybes, kurių gyvenimas ir veikla vienaip ar kitaip susiję su Palanga, ji ne tik patyrė didžiulį kūrybinį džiaugsmą, bet ir pati praturtėjo, sužinojusi nemažai naujų, iki šiol negirdėtų faktų iš savo herojų gyvenimo bei Palangos istorijos.

Visa tai ir sugulė į 8 laidų ciklą „Švyturių žmonės”. Jame be diplomato Džeimso Simpsono dar bus pasakojama apie pirmąjį Palangos burmistrą, maištingąjį aušrininką Joną Šliūpą, kraštotyrininkę Emiliją Adiklienę, lito tėvu vadinamą bankininką Vladą Jurgutį, tautodailininką, Palangos užgavėnių švenčių puoselėtoją Albertą Žulkų, daugybę kurorto vilų pastačiusį Igną Vilką, architektą Albiną Čepį ir knygnešių rėmėją Liudą Vaineikį.

„Iš tikro galima būtų sukurti ir daugiau laidų apie išskirtines Palangos asmenybes, palikusias kultūrinį pėdsaką kurorte, tačiau galbūt tai bus galima padaryti tolesniuose cikluose, kuriuose matau didelę prasmę, nes neretai šios asmenybės yra per mažai įamžintos ir plačiosios visuomenės nepelnytai primirštos. Tikiu, kad ateityje būtų galima sukurti analogiškus laidų ciklus ir apie Klaipėdos, Mažosios Lietuvos asmenybes, nes jos – tikrai išskirtinės”, – sako D. Ringis, kviesdama žiūrovus prie TV ekranų jau šį šeštadienį, 17 val.

Už pagalbą, kuriant laidas, D. Ringis dėkoja Palangos viešosios bibliotekos Kraštotyros skaityklos darbuotojoms Bronislavai Spevakovienei bei Sigutei Bendikienei ir bibliotekos vadovui Kęstučiui Rudžiui.

Dokumentinių laidų ciklas „Švyturių žmonės” finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.

1 Comment

  1. Zydra

    Puiki žurnalistė ir puikios temos . Laukiam nesulaukiam rezultato parodymo….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Narkotikus nepilnamečiams platino Palangoje

Klaipėdos kriminalistai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių (psichotropinių) medžiagų platinimo nepilnamečiams Palangoje. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2023 m. gegužės mėn. ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This