Palangai – „Auksinė krivūlė“ už kultūros puoselėjimą, Klaipėdai – už diplomatiją

Regionas

Kultūros ministras Simonas Kairys antradienį Lietuvos savivaldybių asociacijos surengtose iškilmėse „Auksinės krivūlės“ apdovanojimą už kultūros puoselėjimą įteikė Palangos savivaldybei. Nominaciją „Už viešosios diplomatijos puoselėjimą“, kurią įsteigė Užsienio reikalų ministerija, gavo ir Klaipėda.

Lietuvos savivaldybių asociacijos nuotr.

„Šiemet šio apdovanojimo Palanga visų pirma nusipelnė skambiais kultūriniais akcentais pažymėdama Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmetį. Taip pat nuolatiniu dėmesiu savo kultūros įstaigoms, įvairių sričių menininkams, pastangomis puoselėjant kultūros paveldą“, – sakė kultūros ministras.

Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečio minėjimo programą sudarė apie 70 renginių. Šiemet taip pat pažymėtas skulptoriaus Antano Mončio šimtmetis, šalia jo namų-muziejaus atidarytas Antano Mončio skveras. 2021-aisiais Palanga perėmė prezidento Antano Smetonos paminklo, kurį buvo numatyta pastatyti Vilniuje, projektą.

Palangos skulptūrų parke šiemet atidengta Prancūzijoje gyvenančios lietuvių skulptorės Rūtos Jusionytės skulptūra „Angelas“. Skulptūrą miestui padovanojo mecenatas Andrius Pranckevičius. Tuo pat metu „Ramybės“ galerijoje surengta R. Jusionytės paroda. Skulptorė yra pelniusi Prancūzijos dailiųjų menų akademijos premiją, kuri prilyginama prancūzų nacionalinei premijai. Šiemet rugsėjį Palangoje pirmą kartą įvyko ir atviros architektūros festivalis „Pastatai kalba“.

Kultūrinį gyvenimą kurorte pagyvino pernai rekonstruota ir atidaryta Palangos kurhauzo medinė dalis. Jame įsikūrė Palangos teatras, rekonstruota Reprezentacinė salė, antras aukštas skirtas Palangos kultūros ir jaunimo centro kolektyvų repeticijoms, taip pat laikinai įsikūrė Palangos pučiamųjų orkestras.

„Palangos orkestras“ pernai kultūros ministro įsakymu pripažintas profesionaliojo scenos meno įstaiga. Šiemet rengiamas techninis Muzikos ir meno namų projektas, kuriuose savo veiklą vykdys Palangos pučiamųjų orkestras ir Palangos meno kolektyvai. Projektuojama nauja per 200 vietų koncertinė salė.

Palangos savivaldybė kartu su partneriais – Kultūros ministerija, Klaipėdos ir Neringos savivaldybėmis – dalyvauja projekte „Kultūra, kūrybinė ekonomika ir vietos plėtra“, kurį įgyvendina Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija pagal programą ,,Vietos ekonomikos ir užimtumo plėtros programa“. Šios programos tikslas – ištirti kultūros ir kūrybinių industrijų sektorių galimybes, siekiant mažinti socialinius ir ekonominius skirtumus regionuose, skatinti ekonomikos augimą, verslo plėtrą ir inovacijas, kultūros darbuotojų užimtumą ir darbo sąlygų gerinimą, gyventojų gerovės didinimą, kultūros paslaugų prieinamumą regionuose.

„Šiemet tikrai džiaugiamės, kad galėsime įteikti mūsų ministerijos apdovanojimą, skirtą už nuopelnus plėtojant viešąją diplomatiją, miestui, kuris bene pirmasis pralaužė ledus ir dar 1989 metais užmezgė draugiškus ryšius su tolimos Japonijos miestu – tuomet Lietuva, kaip žinote, buvo tik laisvės ir nepriklausomybės siekianti valstybė. Tai miestas, kuris yra vienas svarbiausių mūsų vartų į pasaulį, tai miestas, kuris tikrai plėtoja
gerą, draugišką bendradarbiavimą su daugeliu miestų įvairiuose kontinentuose, na, o šiemet šis Lietuvos miestas tikrai labai sėkmingai atstovavo Lietuvai ir vykdė Europos jaunimo sostinės misiją“, – Klaipėdos savivaldybės pranešime cituojamas užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas.

Svarbiausi šalies savivaldos apdovanojimai – „Auksinės krivūlės“ – įteikti jau 16-ą kartą. Renginyje tradiciškai visų 14 ministerijų, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje bei Lietuvos verslo konfederacijos vadovai apdovanojo atskirose srityse nusipelniusias savivaldybes.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palanga kviečia į gintarines linksmybes

Organizatoriai žada, kad gegužės 10-12 dienomis, kai Palangoje jau 16 kartą vyks „Gintarinis savaitgalis”, turės ką veikti visi – ir ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This