Du zuikiai – vienu šūviu

Mums rašo

Aukštųjų mokyklų studentai ir absolventai yra kviečiami papildomai studijuoti Jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose (JKVM) ir vienu metu įgyti dvi profesijas. Mokymų metu įgyta patirtis, išugdytos lyderio savybės ir praplėstas akiratis suteikia ne tik pranašumą siekiant karjeros, tačiau yra naudinga tiek civiliniame gyvenime, tiek pasirinkus kario kelią.

Trejus metus trunkančiuose kursuose dalyviai įgyja naudingų pedagoginių, psichologijos žinių, išmoksta dirbti komandoje ir jai vadovauti. Per asmeninę patirtį išugdomos lyderio savybės. Įgyjamos pirmosios medicininės pagalbos žinios, kurios neabejotinai pasitarnauja, kuomet ištinka nelaimė artimam žmogui ar tiesiog gatvės praeiviui. Kursų metu išmokstama valdyti ginklą. Be to, žmogus sustiprėja fiziškai, yra supažindinamas, kaip toliau tobulinti kūną, gali naudotis sporto baze. O įgytos topografijos žinios leidžia lengvai orientuotis nepažįstamose vietovėse ir praverčia bet kokioje kelionėje. Taip pat kursų metu susipažįstama su sprogstamaisiais užtaisais, mokomasi karo inžinerijos, taktikos, rikiuotės, dirbti su radijo stotimis, karinio vadovavimo, karo meno istorijos ir kitų tarnybos disciplinų.

Nereikia rašyti diplominio darbo

Vasario-gegužės ir rugsėjo-gruodžio mėnesiais po du savaitgalius per mėnesį mokomasi karybos teorijos, kuri pritaikoma lauko pratybose, trunkančiose vidutiniškai dvi savaites vasaros atostogų metu. Tad mokytis JKVM sudaryta galimybė visiems studijuojantiems.

Sausio ir birželio mėnesiais, kuomet aukštųjų mokyklų studentai laiko sesijas, JKVM kursai nevyksta. Jokių diplominių darbų šiuose mokymuose rašyti nereikia. Galutinis kursų vertinimas susideda iš dviejų savaičių trukmės lauko taktikos pratybų, per kurias vertinami praktiniai dalyvių kariniai bei vadovavimo įgūdžiai. Taip pat trečio kurso pabaigoje vyksta kvalifikacinis egzaminas. Sėkmingai išlaikę šį egzaminą klausytojai gauna rezervo būrio vado kvalifikaciją ir atsargos leitenanto laipsnį.

Tarp šiemet prisiekusių JKVM klausytojų – ir šeši studentai iš Klaipėdos universiteto, Leonardo Skirpsto nuotr.

„Smagiausios akimirkos būna vasaros pratybų metu. Tuomet gali geriau pažinti savo tarnybos draugus. Šiame mokymų etape daugiausia atsakomybės suteikiama patiems kariams, o instruktoriai daugiau atlieka prižiūrėtojų funkciją, tad visos pavestos užduotys ir treniruotės priklauso tik nuo paties kario noro ir galimybių, – pasakoja JKVM dalyvis Paulius Belikis. – JKVM klausytojai labai motyvuoti. Tarkim, gavę paprastą žvalgybos užduotį, paverčiame ją tikra infiltracijos misija už priešo linijos, užmaskuodami savo buvimo pėdsakus. Labai įdomus ir žvalgų sekimas bei sulaikymas. Net nepajunti, kaip pradedi naudoti dar tik prieš kelias dienas įgytas prijudėjimo ir taktikos žinias, „priešo“ karių sulaikymą bei apklausą“.

JKVM laukiami tiek vaikinai, tiek merginos, kurių, beje, pastaraisiais metais kursuose susirenka apylygiai. Taip pat svarbu akcentuoti, kad išankstinis fizinis pasiruošimas tikrai nebūtinas.

„Daug kas galvoja, kad į kariuomenę atėjus reikia jau būti tam fiziškai pasiruošus. Nereikia. Atėję į kariuomenę jaunuoliai pabėgioja, pasportuoja ir per porą-trejetą mėnesių sustiprėja. Normatyvai nėra baisūs. Ir tikrai niekas atėjus nereikalauja, kad jaunuoliai būtų „rembo“ ar „švarcnegeriai“. Nieko panašaus. Su laiku visi sustiprėja ir pasiekia tiek, kiek jie gali pasiekti. Ir sportas jau nebesudaro jokių problemų“, – teigia Lietuvos kariuomenės Klaipėdos regiono karo prievolės ir komplektavimo skyriaus verbuotojas vyresnysis seržantas Andrejus Fedijus.

Žinios padeda ir civiliniame gyvenime

Visi kalbinti JKVM dalyviai vienareikšmiškai teigia, kad šie mokymai pakeitė į gerą ir jų civilinį gyvenimą. „Pavyzdžiui, kai tapau automobilio avarijos liudininku, įgauta per paskaitas ir pirmosios medicinos pagalbos užsiėmimus patirtis leido nepasimesti situacijoje ir padėti nukentėjusiajam nusiraminti ir suteikti jam pagalbą iki tol, kol atvyks medikai“, – savo ryškiausiu prisiminimu dalijasi P. Belikis.

Mokymų dalyvis Ignas Gaižiūnas vardija kitus tarnybos privalumus.

„Mokymuose patobulėjo mano gebėjimas atidžiau klausytis kitų žmonių bei dirbti komandoje. Atsirado nuolatinė budrumo būsena, kuomet beveik niekas neužklumpa netikėtai. Dabar yra daug lengviau susidoroti su stresinėmis situacijomis. Taip pat teko susipažinti su labai įvairiais kartu dalyvaujančiais JKVM žmonėmis, kurie turi labai skirtingas žinias, skirtingas patirtis ir skirtingą pasaulio suvokimą. Tai yra nuostabi galimybė išmokti ne tik karo dalykų ir išgyvenimo įgūdžių, bet ir mokytis iš savo tarnybos draugų, plėsti akiratį ir suvokimo ribas”, – mokymuose  įgyta naudinga patirtimi dalijasi Ignas.

Jaunuoliams, kurie dar svarsto, I.Gaižiūnas siūlo pažvelgti į šiandieninę politinę situaciją ir atsakyti sau į klausimą: „O kas, jeigu…?“

Užskaitoma privalomoji karinė tarnyba

JKVM metu visiems dalyviams suteikiamas privalomąją pradinę karo tarnybą atliekančių karių statusas ir tokiam statusui numatytos socialinės garantijos bei aprūpinimas: dalyviai aprūpinami karine apranga ir amunicija, mokama nustatyto dydžio maitinimo išlaidų kompensacija (arba aprūpinama maistu), numatytos išmokos buitinėms išlaidoms ir kt.

Pirmais mokymų metais dalyviai rengiami būti eiliniais kariais, antraisiais – skyriaus vadais (seržantais), trečiaisiais – būrio vadais (karininkais). Po šių tris metus trunkančių kursų yra užskaitoma privalomoji pradinė karo tarnyba. Jaunuoliai, pabaigę šiuos mokymus nebebus kviečiami 9 mėnesiams į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

Pabaigus šiuos mokymus galima pasirinkti profesinę karo tarnybą. Tai darbas prestižinėje tarnyboje su visomis socialinėmis garantijomis, konkurencingu darbo užmokesčiu (po šių kursų pradėjus karo tarnybą jau pirmais metais iškart gaunamas apie 700 eurų darbo užmokestis per mėnesį, atskaičius mokesčius), taip pat suteikiamos galimybės mokytis, tobulinti įgūdžius mokymuose Lietuvoje ir užsienyje, kilti karjeros laipsniais. Kariuomenėje karjera planuojama individualiai. Dauguma karinių specialybių yra analogiškos civilinėms: IT specialistai, medikai, teisininkai, mechanikai, vairuotojai ir kt.

Kita alternatyva pabaigus – pasirinkti kario savanorio tarnybą. Čia užsiėmimai vyksta 1-2 per mėnesį savaitgaliais, už kuriuos dalyviams mokamas atlygis pagal karinį laipsnį arba pagal jų vidutinį darbo užmokestį. Šią tarnybą gali atlikti visi norintieji, neatsitraukiant nuo savo įprastų darbų.

Daugiau informacijos apie JKVM rasite čia arba telefonu 8-800-12340.

                                                                                                                                               Rita Skirpstaitė, KU žunalistikos ir JKVM studentė

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

KU studentai prisiekė ginti Tėvynę

Šiais metais Lietuvos valstybei prisiekė jau penktoji Lietuvos karo akademijos ir Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono Jaunesniųjų karininkų vadų ...
2018-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This