Savivaldybė investuos į mokymą anglų kalba

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos miesto Tarybos kolegija antradienį uždegė žalią šviesą procesui, kuris turėtų panaikinti vieną iš investuotojų minimų minusų – iki šiol mieste nėra mokyklos, kurioje vaikai būtų mokami pagal akredituotas tarptautines programas anglų kalba. Tokios, beje, veikia ne tik Vilniuje ir Kaune, bet ir Šiauliuose bei Tauragėje.

Politikai nusprendė, kad tokia veikla užsiimtų viešuosius konkursus laimėjusios privačios įstaigos, kurioms kurį laiką būtų skiriamas dalinis finansavimas. Savivaldybės mokyklų variantas atmestas dėl patirties, patalpų stokos bei mokytojų anglų kalbos žinių.

Savivaldybė konkursus laimėjusioms mokykloms skirs 143 840 Eur, kurių reikėtų parengiamajam, dvejus metus truksiančiam etapui. Alan Abernethy (dobbins.afrc.af.mil) nuotr.

Siūlė du variantus

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė teigė, kad Lietuvoje šiuo metu yra 10 mokyklų, teikiančių tarptautines programas. 7 iš jų yra nevalstybinės, o savivaldybėms priklauso Šiaulių Didždvario gimnazija, Vilniaus licėjus ir Tauragės „Versmės” gimnazija. Pastarosios teikia tik vidurinio ugdymo programas, o nevalstybinės įstaigos – pagal poreikį visiems įvairaus amžiaus moksleiviams. Visose jose mokoma anglų kalba, vienoje, esančioje Vilniuje – prancūzų.

„Mūsų savivaldybės mokyklos nėra pasirengusios vykdyti tokių programų – trūktų patalpų, patirties, mokytojų pasirengimas mokyti anglų kalba irgi būtų kliūtis, todėl siūlome pritarti pirmajam variantui, kai skelbiamas konkursas”, – sakė V. Kazakauskienė.

Pasak jos, buvo išsinagrinėta rinka ir konstatuojama, kad Klaipėdoje labiausiai pasirengusi pradiniam ugdymui yra „Universa Via” mokykla, o viduriam – Klaipėdos licėjus. Dėl pagrindinio ugdymo dar neaišku, bet tikimasi, kad  užaugus vaikams būtų patenkinta ir atsirasianti paklausa. Taip pat specialistė minėjo, kad „šviežiai” leidimą gavo ir Karalienės Mortos mokykla, kuri turi filialą Klaipėdoje, bet minėtasis leidimas kol kas išduotas tokią veiklą vykdyti tik sostinėje.

„Pernai buvo vykdyta verslininkų apklausa dėl tokių programų poreikio, tačiau skaičiai kol kas nėra tokie, kokie galėtų būti atsiradus programoms. Dažnas atsakymas buvo, kad kol nėra mokyklos, mes negalime pritraukti specialistų. Čia vienas iš tų klausimų, kur kas pirmiau – ar višta, ar kiaušinis. Kol kas pagal apklausas būtų iki 10  moksleivių pagal skirtingas programas”, – sakė V. Kazakauskienė.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas antrindamas teigė, jog investuotojai ne kartą yra aiškiai pasakę, kad yra poreikis ugdymo programoms anglų kalba.

„Šiuo aspektu atsilikdavome nuo Vilniaus, Kauno ir net Šiaulių. Toks sprendimas bus geras ženklas investuotojams”, – teigė meras.

Politikams pasiteiravus, kodėl konkurse negali dalyvauti ir Savivaldybės mokyklos, jei turėtų norą, Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė teigė, jos teisininkai išaiškino, jog biudžetinės įstaigos negali to daryti pagal teisės aktus.

Kolegija bendru sutarimu pritarė Savivaldybės administracijos siūlymui skelbti konkursą tokioms programos įgyvendinti.

Kas toliau?

Aiškinamajame rašte rašoma, kad tarptautinių programų įgyvendinimą sudaro 2 etapai: parengiamasis (2018–2019 metai) ir įgyvendinimo (2019–2020 metai). Lėšų poreikis prognozuojamas pagal Internaciol Baccalaureate Organization (Tarptautinio bakalaureato organizacijos), kurios pagrindinė būstinė Europos Sąjungos šalims yra Hagoje (Nyderlandų Karalystė), nustatytus įkainius.

Įstaigai tapus kandidate, reikia mokėti metinį mokestį, mokytojams bei vadovui privaloma dalyvauti profesinio vystymosi kursuose. Tad skaičiuojama, kad parengiamuoju etapu tam per 2 metus reikėtų 143 840 Eur. Dar apie 430 tūkst. eurų reikėtų ugdymo priemonėms įsigyti, specialiems kabinetams, laboratorijų įrengimams ir kitoms išlaidoms. Jas turėtų padengti pačios konkursą laimėjusios įstaigos, o Savivaldybė skirtų finansavimą pirmajai daliai.

Tarptautines programas įgyvendinanti nevalstybinė mokykla, esant poreikiui, galėtų nustatyti mokestį, kurį mokėtų mokinių tėvai (Vilniaus miesto tarptautinėse mokyklose šis mokestis yra nuo 400 iki 700 Eur). Manoma, kad dalį ar visą mokestį galėtų dengti verslo įmonės ar organizacijos, kurių darbuotojų vaikai mokytųsi mokykloje.

Reklama: anglų kalbos kursai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This