Dengtą futbolo maniežą nori pastatyti greičiau

Sportas, Svarbu

Nors vos prieš porą mėnesių miesto valdininkai ir sporto aistruoliai džiaugėsi po rekonstrukcijos uostamiestyje atidaryta Futbolo mokykla Paryžiaus Komunos gatvėje, paaiškėjo, jog ji negali patenkinti visų šios sporto šakos propaguotojų poreikių.

Todėl Klaipėdos savivaldybės administracija yra numačiusi ir siekia įgyvendinti dar vieną su sporto vystymu susijusį projektą – Baltijos pr., šalia „Baltijos” gimnazijos, pastatyti dengtą futbolo maniežą. Anksčiau planuotam statyti pripučiam maniežui nepritarė miesto futbolo bendruomenė.

Vieta maniežui numatyta Baltijos pr., šalia „Baltijos” gimnazijos. Oro grupės nuotr.

Siekiant, kad dengto maniežo statyba neužtruktų, norima jo projektuotoją parinkti ne įprastu tokiais atvejais architektūrinio konkurso būdu, o perkant projektavimo paslaugą. Esą pagreitinus parengiamąsias procedūras, maniežas mieste atsirastų metais anksčiau – planuojama, kad tai užtruktų vos pora metų ir maniežas uostamiestyje galėtų pradėti veikti jau 2024 -aisiais.

Dėl to pirmadienį į Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto narius kreipėsi savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas.

Jo teigimu, šiuo metu jau veikiančią Futbolo mokyklą lanko 770 vaikų ir jaunuolių, o mieste futbolu užsiiminėja beveik antra tiek žmonių – per 1200.

Jų poreikiams užtikrinti ir numatyta stacionaraus maniežo statyba.

Kita ne mažiau svarbi priežastis šiam procesui paskubinti yra tai, jog maniežo pastatymą iš tikslinių europinių lėšų finansuotų Vyriausybė. Planuojama, jog tam reiktų 3 mln. eurų.

„Yra planuojama apie 10 tokių objektų Lietuvos mastu ir Klaipėda galėtų pretenduoti į lėšas. Planuojama, kad kasmet Lietuvai būtų skiriama apie 2 mln. eurų”, – sakė R. Zulcas.

Prieš balsavimą tarp komiteto narių kilo nesutarimų ir net priekaištų administracijai dėl esą skubotai stumiamo neparengto projekto.

Judita Simonavičiūtė išreiškė abejonę, ar užteks pinigų iš ministerijos lėšų maniežui pastatyti, priminusi, jog taip buvo žadama ir Futbolo mokyklos atveju, bet paaiškėjo, jog savivaldybė turėjo pakloti nemažai biudžeto lėšų.

„Ar kitos sporto šakos be futbolo nebeegzistuoja Klaipėdos mieste? (…) Tokiems objektams atsirasti minimum nuo idėjos reikia apie 10 metų. Nė vieno objekto Klaipėdos mieste neatsirado greičiau. Įvertinant tai, kad mes jau turim pakankamai sportinių objektų suplanuotų ir tai, kad žmogiškųjų resursų trūkumas Klaipėdos miesto administracijoje yra milžiniškas, todėl tie objektai, kurie suplanuoti, nevykdomi, tai šitoj vietoj bandoma įlįsti pro rakto skylę ir futbolą padaryti išskirtiniu”, – teigė ji, siūliusi visas procedūras daryti pagal planą, neskubant.

Vidmantas Dambrauskas prisipažino nežinantis, ką jam daryti ir už ką balsuoti.

„Jei šitam maniežui būtų skiriamos ministerijos lėšos, tai aš prabalsuočiau už, bet kas man gali garantuoti, kad nebus kitaip?” – retoriškai klausė jis.

Pasak Alinos Velykienės, „šis objektas iškrito iš lempos”.

„Savivaldybė negali iš jėgos pozicijos nusimatyti sau kitokių sąlygų teritorijų planavimo, o skelbti architektūrinį konkursą taip, kaip privaloma daryti”, – teigė ji, pridūrusi, jog jei tokį objektą statytų privatus investuotojas, jis privalėtų tokį konkursą skelbti. Esą be architektūrinio konkurso bus pastatyta „didžiulė dėžė”.

Elida Mantulova teigė, jog „estai turi daug baisių dėžių” ir tuos objektus stato be jokių architektūrinių konkursų, užtat „kiekvienam kaime turi po baseiną”. Jos teigimu, lengvų konstrukcijų objektui su aiškiais parametrais architektūrinis konkursas nebūtinas, jis tik pabrangintų projektą.

Pasak Viktoro Senčilos, maniežas „miestui labai reikalingas ir reikėtų šia galimybe pasinaudoti”.

Jam pritarė ir Andrius Petraitis, priminęs, jog mieste nėra nė vieno privataus verslo pinigais pastatyto futbolo objekto, tad esą reikia tik džiaugtis, kad savivaldybės administracija imasi tokios iniciatyvos.

Dar kiek pasiginčiję, balsų dauguma komiteto nariai visgi pritarė pasiūlytam projektui – prieš balsavo tik J. Simonavičiūtė ir A. Velykienė.

Tačiau tam dar turės pritarti miesto taryba.

INFORMACIJA

Planuojama, jog dengtas futbolo maniežas turėtų 1500 vietų ir atitiktų minimalius LFF A lygos varžybų reikalavimus, aikštės dydis siektų 105 m x 68 m.

Naujuoju maniežu galėtų naudotis ne tik uostamiesčio futbolo klubai, varžybose dalyvaujančios komandos, bet ir šalia esančių Pempininkų rajono mokyklų mokiniai ar kiti pietinės miesto dalies futbolo mėgėjai. Maniežą prižiūrėtų Klaipėdos sporto bazių valdymo centras.

1 Comment

  1. Valio

    Tegyvuoja futbolas, nors lietuviai nemoka jo žaisti, bet gal išmoks ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This