„Principingų“ skiepų priešininkų neišjudins jokie argumentai

Nuomonės

Vytautas Valevičius
2021-11-11

Komentarų: 23

Antivakseris – visame pasaulyje yra paplitęs žodis, apimantis mažesniąją visuomenės dalį. Aišku, ji svyruoja nuo 10–15 procentų iki 20-35 skirtingose šalyse. Nors visuomenės susipriešinimas kol kas nemažėja, reiktų aiškintis, kodėl yra tokia dalis visuomenės ir kokios jos kilmės šaknys.

Pradžioje galima atkreipti dėmesį į tą faktą, kad joje yra dvi kraštutinės grupės: įsitikinę ir neigiantys bet kuriuos skiepus bei abejojantys ir keliantys klausimus. Apie pirmos dalies atstovus sunku kalbėti, nes argumentai jų paprastai neveikia. Čia galima rasti tokių žmonių, kurie primena paauglius, kurie gali užsispirti be jokios matomos priežasties.

Vakcinos – ne vaistai, o apsaugos priemonė. Jų efektyvumas yra nuo 66 iki 92 procentų. Tai reiškia, kad jei jūs nusiperkate loterijos bilietą, tai (skiepytiems) laimėjimas galimas 9 atvejams iš dešimt. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klausimai, kylantis dėl skiepijimosi, gali būti vadinami net mitais, todėl pabandykim kai kuriuos peržiūrėti.

Pirmas – „Vakcinos dažnai sukelia šalutinį poveikį, ligas ir net mirtį, taip pat gali sukelti ilgalaikių, mums nežinomų pasekmių“. Atsakymų yra ne vienas. Pirmiausia – vakcina ne vaistas, ji ne gydo, o tik saugo: nuo susirgimo ar greitos mirties. Antra – jos retai būna šimtu procentų duodančios rezultatą, sakykim, vakcinos nuo gripo efektyvumas buvo 20–40 procentų, bet ir tai pliusas, o ne minusas. Trečia, taip, pašalinių efektų jos gali sukelti, tačiau čia jau tenka skaičiuoti, kas duoda daugiau naudos, skiepijimasis ar laidotuvės. Nesiimsiu šios aritmetikos.

Antras – „Daug miršta ir skiepytų“. Jeigu reikia argumentų – tai JAV ar Anglijos statistika liudija, kad neskiepytų mirtingumas dešimtį kartų viršija skiepytų ligonių skaičių.

Trečias – „Kam skiepytis, jei skiepas nuo viruso neapsaugo? Vis tiek gali užsikrėsti ir užkrėsti kitus.“ Čia du klausimai ir trys atsakymai. Vakcinos – ne vaistai, o apsaugos priemonė. Jų efektyvumas yra nuo 66 iki 92 procentų. Tai reiškia, kad jei jūs nusiperkate loterijos bilietą, tai (skiepytiems) laimėjimas galimas 9 atvejams iš dešimt. Ar jums tinka tokia loterija? Antras atsakymas – apie pernešiojimą. Kol kas nelabai daug žinoma apie viruso platinimą. Sakykim, ar naminiai gyvūnai perneša, ar ne šį virusą, kiek išlieka „gyvas“ ant įvairių paviršių, pavyzdžiui, transporte ar ligoninėse. Bet tai visai nereiškia, kad neskiepytas ne tik nesusirgs pats, bet ir „neišras“ naujos viruso mutacijos.

Virusas labiausiai plinta ir kinta nepasiskiepijus.

Trečia – bene svarbiausia žinoma apsaugojimo priemonė yra kaukės ir atstumai. Tai ne skiepas, bet sudėtinės antipandemijos priemonės.

Ketvirtas. „Aš gyvenu sveikai, todėl man geriau persirgti ir turėti gamtinį (natūralų) imunitetą”. Specialisto atsakymas: natūraliai susirgus komplikacijų, sunkios ligos eigos, mirties rizika yra daug daug kartų didesnė, negu po vakcinos. Tam ir buvo sukurta vakcinacija, kad išmokytume organizmą atremti grėsmę, supažindintume jį su konkrečiu sukėlėju, kuris nepavojingas, tačiau pajėgus išmokyti imuninę sistemą vėliau atpažinti grėsmę.

Klausimų yra daugiau, tačiau šie yra dažniausi.

Pati bendriausia išvada gana paprasta – antivakseriai gerai jaučiasi savo bendruomenėje, juos jungia toks jausmas, kurio jie neturi pavieniui. Kokie jie bebūtų, bet kolektyvizmo jausmas yra jungiantis. Jokie, kad ir labai protingi argumentai nesugebės išjudinti „principingų“ skiepų priešininkų. Tačiau abejojančių grupė dažnai remiasi asmeninėmis patirtimis: šeimos nario ar artimojo susirgimas ar mirtis juos išjudina iš „komforto“ būsenos. Gaila, kad už tai tenka mokėti žmonių mirtimis.

23 Comments

  1. Karolis

    Visi kurie issigando jusu gazdinimu tai jau pasiskiepijo, visi tie kurie tikejo melu ir ziuri LRT irgi pasiskiepijo.
    Likusius turesit nusauti, kad paskiepyti

    Reply
  2. Bubu

    Yra ir kitu saliu kur leidzia ramiau gšventi… ar neprieisim iki sprendimo kad pielitybe ant stalo desim..

    Reply
    • ezys

      Dar neteko girdeti, kad bet viena pasaulio salis importuotu antivakserius 😀

    • Bumbekliui

      O yra šalių (jų daugiau), kurios kaip tik griežtina sąlygas. Ir dėl to niekas nerėkia apsiputojęs, kad teks pilietybės atsisakyti. Gerai, dėkit LT pasą ant stalo, išsiimkite kinietišką. Manote bus lengviau? 🙂 🙂

  3. Artiomas

    Testuojasi neskiepyti. Liga platina paskiepyti. Atseit jie perserga lengviau, galimai, net patys to nežino ir apkrečia kitus paskiepytus. Štai kodėl sergamumas nemažėja. Jis valdžios yra sąmoningai palaikomas.

    Reply
    • Brediatina

      Artiomai, o kaip testas mažina ligos platinimą? Skiepytas ar neskiepytas – visi turi ir rankas plautis, ir kaukes nešioti. Skirtumas tas, kad skiepyti platina mažesnį virusų kiekį, negu neskiepyti.

    • ezys

      Jei su matematika draugaujate, tai paimate visuomenes dali, kuri yra neskiepyta, tada paziurite, kokia dalis ligonines ir morgus uzgrudusiu buvo neskiepyta, skaicius palyginat ir einate skiepytis, jei del kazkokiu priezasciu dar to nepadarete (isimtys zinoma, jei jums to nerekomenduoja daryti jusu gydytojas).

  4. Kodėl nepažymėta, kad tai reklama?

    Vaistiniai preparatai turi būti reklamuojami taip, kad visuomenei būtų aišku, jog tai yra reklama ir kad reklamuojamasis produktas yra vaistinis preparatas (Farmacijos įstatymo 49 straipsnio 3 dalis).

    Reply
  5. Sveikas

    žmogus neprivalo marmaliuotis nei nuo erkinio encef., nei nuo gripo, nei nuo šiuolaikinės korupcinės ligos.

    Reply
    • ezys

      neprivalo zmogus ir kvepuoti 😉

  6. Tomas

    Puikūs šios valdžios sprendimai. Tegu moka iš savo kišenės, o jei išgyvens iš pašalpų tai valio.

    Reply
    • Tomui ,

      Gali ,Tomai
      argumentuoti kame valdančiųjų puikumas ir noras valdyti pandemiją ? O pats nebijai sutikti lengva forma sergančio antivakserio platintojo ? Manai pats neužsikrėsi , nesirgsi , gal ne mirtis aplenks ? Gal paskiepytas ” nemirtingumo ” vakcina ? Man visada kyla klausimas kada kalbama apie biudžeto pinigus , kodėl jų trūksta tik Lietuvos piliečiams kurie moka mokesčius į biudžetą ? Trūksta pensininkams , neįgaliems , vaikams , dirbančiųjų algoms …? O štai migrantų nameliai , maistelis ir visa kita – milijardai liejasi laisvai ? Esate pati blogiausia valdanti dauguma .

    • ezys

      >>>Tomui. Ne Tomas, bet ne nebijau nei sutikti, nei sutikes susirgti, del to ir skiepyjausi, kad bijoti nereiketu 😉 Sis sprendimas tik padidins vakcinacijos masta visuomeneje, del sito galime lazintis. Testavimas, kiek girdejau, imuniteto nesuformuoja 😉 Tik konstatuoja fakta, kad jau sergate ir pakeliui n zmoniu uzkretet, kurie irgi prasitestuos, dalis is ju numirs… na va ir visas pandemijos valdymas.

  7. Nuomonė

    Kas mes darbą dėl mokamo testo, labai suklys ir bus labai skūpus del savo sveikatos,
    jam patarimas, nemokamai pasiskiepyti ir turėti darbą bei neišleistus pinigus testams.

    Reply
    • Aš neskūpas

      aš susimokėjau už skiepą nuo pneumonijos , nuo erkinio encefalito ir ne 50 eurų . Man rūpi mano sveikata . Kodėl šie skiepai nėra nemokami ? Žmonės miršta ir nuo plaučių uždegimo ( covidas dažnai juos ” suvalgo ” ) ir nuo erkės įkandimo . Bet aš už šias vakcinas turiu mokėti , o matai nuo covidinės , kuri abejotino efektyvumo man nemokamai ? Tai gal ačiū . Kodėl pirkote ar ne 14 milijonų dozių ? 3 milijonams tautiečių ? Kiek dozių reikės ? Jau dabar viešai sakoma 4 -5 ? Nuo pneumonijos 1 dozė ” visam gyvenimui ” sakė ?. Aš nei antivakseris nei skūpas , aš galvoju ir noriu rinktis . Tokia plačiai eskaluojama liberalių tezė ?

  8. Zydra

    Blogai ne tai,kad žmogus nori dirbti, bet nenori skiepytis, o tai, kad už jo nenorą reikia valstybei išleisti 19 milijonų testams.Tuo labiau abejoju, ar daug atsiras norinčių eiti į užimtumo tarnybą,nes nors ir antivakseriai, vistiek nori daugiau gauti,nei pašalpą…

    Reply
    • Labai labai zydra ?

      Gal žinote kiek išleido vakcinoms ir kiek dozių jau nupirko ? Testams žinote . Kodėl asmuo PRIVALO skiepytis , jei gali testuotis ? Vakcina nuo užsikrėtimo , platinimo , sergamumo ir net mirties nesaugo , vieša info .Gal padeda lengviau prasirgti , gal ? Pandemija buvo ir iki vakcinų , žmonės sirgo , mirčių buvo , bet ne tokie skaičiai . O nuo kokios mutacijos vakcinos ? Vienžo , galima rašyti be galo . Todėl aš reziumuoju – pandemijos VALDYMUI turi būti naudojamos VISOS galimos priemonės ! VISOS ! Testai viena iš priemonių , o PRIEVARTĄ tik vakcinuotis aš nepalaikau . Aš vakcinuotas , bet prieš bet kokią prievartą , todėl man tiko prezidento siūlyti testai . Man vakcinuotam ramiau žinant , kad antivakseriai testuojasi , o nesišlaisto sirgdami lengva forma .

  9. Na jau na jau

    Viskas kaip ir teisinga , bet antivakseriai ar kiti abejojantys , būdami padorūs žmonės ir nenorėdami platinti viruso , galėjo testuotis . Testavimas vienas iš pandemijos valdymo įrankių . O ką daro seimo valdanti dauguma konservatoriai , liberalai , laisvi ? Išmuša daliai visuomenės galimybę nemokamai testuotis – neplatinti viruso ? Jie nesivakcinuosis , bet dabar ir nesitestuos ? Ir ką ? Kas nuo to laimės ? Manau virusas , nes serga , užkrečia , platina , miršta ir vakcinuoti . Ar savo balsavimu seimo nariai nesukėlė didesnės rizikos paskiepytiems ? Logikos jokios , tik galios žaidimai . Be pagarbos seimo daugumai . Niekada neturėsite mano šeimos balso per jokius rinkimus . Niekada .

    Reply
    • Zydra

      Jūsų vadinami „padorūs” žmonės, testuodavosi ne dėlto,kad neplatintų viruso,o kad galėtų eiti į darbą.Taigi nereikia apeliuoti į jų sąmoningumą ir dabar turės rinktis-atsisveikinti su darbu,ar susimokėti už testą.Aišku yra ir trečias variantas- testuotis, bet tai daro tik padorūs žmonės, o ne save tokiais vadinantys begemotai…

    • Labai zydra ?

      O nuo kada noras dirbti yra žmogaus nepadorumas ? Pasitestavo , sveikas , dirba . Kas blogai ? Kuo gali sveikas žmogus ( be viruso) užkrėsti vakcinuotą ? Kas dabar pasikeis , jei dalis žmonių nedirbs ir taps pašalpiniai ? Jie vistiek nesivakcinuos , o dabar ir nesitestuos ir ką ? Kam bus geriau ? Kaip pagerės pandemijos valdymas ?

    • Loreta

      Atsakymas na jau ne: Sutikčiau su jumis, kad brandi demokratinė visuomenė neturėtų versti žmones prievarta vakcinuotis. Akcentuoti reiktų žodį neturėtų. Antra vertas antivakcerininkų isteriškumas, priešprieša, melo ir sąmokslo teorijų sklaida, nepakantumas yra ne kas kita kaip tironija skiepijančiosios visuomenės atžvilgiu. Kartais reiktų tokiems žmonėms užduoti klausimą, kas turėtų atsakysti už kūdikio, naujagimio mirtį, kuris buvo užkrėstas vaikų gydytojo laukiamajame belaukiant standartinės patikros naujagimiams. Laukiamajame buvo jau praauges vaikas, mokyklinukas, sirgęs rimta užkrečiama liga, nuo kurios skiepijama sulaukus pirmų dviejų mėnesių. Mokyklinuko tėvai buvo įsitikinę antivakserininkai. Mokyklinukui buvo suteikta viskokeriopa pagalba. Jis buvo fiziškai stipresnis nei naujagimis, pasveiko. Nuo jo užsikrėtęs naujagimis mirė, nes buvo tik 4 savaičių amžiaus ir turėjo būti skiepijamas vėliau. Kūdikio tėvai padavė mokyklinuko tėvus į teismą. Tai buvo tikras atvejis Vokietijoje. Jis nagrinėjamas teisės studijose. Naujagimio nesugrąžinsi, o tėvams antivakserininkams tenka gyventi su faktu, kad jų bukas užsispyrimas skiepų atžvilgiu pražudė kito nekalto vaiko gyvybę. Aš pažįstamus antivakserininkus, kurie nenori skiepyti savo vaikus prašau pravažiuoti šį scenarijų. Atvirai pasakysiu, nelabai padeda. Ši kategorija žmonių mano, kad gimė su didžiuliu šaukštu proto burnoje.

    • Loretai

      Aš ne antivakseris . Aš už laiko patikrintus skiepus . Vienareikšmiškai vakcina yra pagalba , bet ….visuomenė įvairi , o tam tikrais atvejais , norit turėti daugiau naudos visuomenei , nei žalos , mano nuomone , situacijos valdymui reikia naudoti visus prieinamus instrumentus . Vieniems – vakcina , kitiems – testai , jie vienas iš būdų suvaldyti ligos plitimą . Todėl aš pasipiktinau ir suabejojau seimo valdančiaisiais ir jų noru ” suvaldyti pandemiją ” . Kodėl ” baudžia ” mane vakcinuotą dėl antivakserių ? Dabar aš gyvensiu nuolatinėje baimėje , nes antivakserių nepakeisi , o jie dar ir nesitestuos , bet neišnyks ! Prezidentas buvo teisus vetuodamas . Prezidentas galvojo apie sudėtinę visuomenę ir galimą išeitį iš pandemijos , o ne kaip konservatoriai,
      liberalai , laisvi taikydami prievartą . Arba vakcina , arba kas ? Taip , pinigai , bet ne noras suvaldyti viruso plitimą .

    • ezys

      >>>Loretai. Cia tik roziniam ativakseriu pasaulyje jie visi mes darbus ir nesiskiepys, po kiekvieno sugrieztinimo vakcinacijos mastai dideja, taigi priemones veikia. Visu vis tiek paskiepyti nepavyks, bet reikalinga kritine mase, apsauganti suteikianti visuomenei imuniteta ir „testuodamiesi” jus NIEKADA tos kritines mases nepasieksite, kol visi nevakcinuoti neigys imuniteto naturaliu budu – persirge, su visomis is to isplaukianciomis pasekmemis. Jeigu manote, kad tas mokomas testavimas daromas del pinigu, tai jus saunate totaliai pro sali, tikriausiai po 100 euru uz skiepa senjorui irgi del pinigu mokama, ar ne? 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Savaitgalis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti vos du nauji pirminiai COVID-19 atvejai. Klaipėdoje, kaip ir šeštadienį, naujų susirgimų nefiksuota. Savaitinis naujų susirgimų skaičius ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Nuomonės

Kaip pasirinkti prezidentą?

Artėja Lietuvos respublikos prezidento rinkimai. Aktyvūs žmonės jau senokai svarsto, kas galėtų būti jų pasirinktu. Pirma, senas ar naujas. Jei ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This