Mirė profesorius Vytenis Albertas Zabukas

Miestas

Klaipėdos universitetas (KU) pranešė, kad lapkričio 24-ąją po sunkios ligos mirė habilituotas technologijos mokslų daktaras, Lietuvos politinis bei visuomenės veikėjas, 1996-2000 m. Seimo narys, Klaipėdos universiteto profesorius emeritas Vytenis Albertas Zabukas.

Vytenis Albertas Zabukas gimė 1940 m. rugpjūčio 11 d. Jokūbavoje, Kavarsko valsčiuje. 1945 m. nuo tremties bėgusi Vytenio šeima persikėlė gyventi į Klaipėdą. 1947–1954 m. jaunuolis mokėsi Klaipėdos Kristijono Donelaičio vidurinėje mokykloje, 1958 metais su pagyrimu baigė Klaipėdos žemės ūkio technikumą ir iki 1961 m. dirbo žemės ūkyje. 1966 m. baigė Vilniaus universiteto Chemijos fakultetą ir dvejus metus dirbo Kauno medicinos instituto, „Inkaro“ kombinato inžinieriumi. 1968 m. įstojo į aspirantūrą, Rygoje apgynė technikos mokslų kandidato disertaciją (daktaras) ir 1968–1978 m. dirbo Fizikinių techninių energetikos problemų instituto moksliniu bendradarbiu.

1978 m. Vytenis Albertas Zabukas pradėjo dirbti docentu Kauno politechnikos instituto Klaipėdos fakultete. 1991–1995 ir 2001-2003 metais vadovavo Technologinių procesų katedrai (iki 1993 m. Chemijos ir cheminės technologijos katedra). 1994 m. apgynė technikos mokslų daktaro disertaciją (habilituotas daktaras) ir nuo 2000 metų tęsė akademinę karjerą kaip KU profesorius.

Išrinkus dekanu, nuo 2002-ųjų rugsėjo mėn. Vytenis Albertas Zabukas penkerius metus vadovavo Jūrų technikos fakultetui. Nuo 2013 m. jis – KU profesorius emeritas. Jo, kaip mokslininko, tyrimai siejosi su medžiagų inžinerija, naftos chemija ir technologijomis, aplinkos apsauga. Profesorius paskelbė daugiau kaip 100 mokslinių straipsnių, padarė 12 išradimų.

„Prof. Vytenis Albertas Zabukas buvo nepaprastai empatiškas ir aktyvus universiteto bendruomenės narys. Jis buvo išmintingas, geranoriškas ir rūpestingas, ypatingai gerbiamas kolegų bei studentų. Aktyviai plėtojo bendradarbiavimą su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis bei įmonėmis. Visuomet dalindavosi išmintimi ir naudingais patarimais su jaunaisiais mokslininkais, motyvuodavo juos mokytis ir siekti geresnių rezultatų. Profesorius turėjo platų žvilgsnį į pasaulį ir retą gebėjimą suburti bei suvienyti kolektyvą siekiant bendrų tikslų. KU bendruomenė reiškia nuoširdžią užuojautą velionio šeimai ir artimiesiems”, – rašoma KU parengtame In memoriam.

Velionio šeima informavo, jog atsisveikinimas ir laidotuvės vyks tik artimų šeimos narių rate.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This