KKKC II aukšto galerijoje – ikonų paroda

Kultūra

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (Bažnyčių g. 4, II aukšto galerijoje gruodžio 17 d., penktadienį, 17 val. atidaroma Raimondo Navakausko ikonų paroda „Langas“.

Didžiosioms metų šventėms dedikuotoje sakralinio meno parodoje – trylika menininko Raimondo Navakausko ikonų, sukurtų pagal griežtus ikonografinius kanonus.

Ikonos nuo pat Krikščionybės pradžios gerbiamos ir pripažįstamos abiejose didžiosiose Rytų ir Vakarų tradicijose. Tačiau tik Stačiatikių, Ortodoksų bažnyčia išsaugojo ikonų meistrystės tradiciją iki šių laikų. Katalikų bažnyčia niekada neatmetė išskirtinės ikonų svarbos tikėjimui, tačiau istorinės aplinkybės ir liturginio meno samprata susiklostė taip, kad įvykus skilimui tarp Rytų ir Vakarų krikščionių, ikonografinė tradicija ir jos kanonai Vakaruose ilgą laiką buvo pamiršti. Šitaip ikonos vieta buvo užleista pasaulietiniam menui. Susidomėjimas ikonomis Katalikų bažnyčioje atgimė 20 amžiuje, po II Vatikano susirinkimo prasidėjus susitaikymui tarp Rytų ir Vakarų tikinčiųjų.

,,Ikona yra Šventojo Rašto parašymas vaizdu. Tas vaizdas tampa kūnu, jei juo patikima, jei žvilgsniui praslydus persmelkia malda. Langas į Dangų yra ikona. O jei jų daug? Tai jau ir Dievo troba su visų šventųjų vitražu. Adventinės ramybės žiūrintiems ir besimeldžiantiems…” – savo parodą „Langas“ pristato tapytojas R. Navakauskas.

Paroda veiks iki sausio 6 d.

Galeriją galima aplankyti darbo dienomis 9–17 val. (pietų pertrauka 12–13 val.).

INFORMACIJA

Ikona (gr. εiκών – atvaizdas) – sakralinis paveikslas, atsiradęs bizantiškos kultūros aplinkoje, vaizduojantis šventus asmenis, scenas iš jų gyvenimo, biblinius ar liturginius siužetus. Būdinga Rytų krikščionių bažnyčioms, įskaitant stačiatikių ir graikų. Ikona nuo kitų krikščioniška tema nutapytų paveikslų skiriasi tuo, kad atliekama pagal iš kartos į kartą perduotą, dogmomis nužymėtą ikonografinį kanoną. Šis kanonas saugo ikonų atlikimo būdą nuo galimų klaidų ir iškraipymų.

Raimondas Navakauskas (g. 1961 m. Naujojoje Akmenėje) baigė Telšių taikomosios dailės technikumą ir Vilniaus dailės akademiją. Nuo 1978 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje: Danijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, dailininkų pleneruose bei menų festivaliuose Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Danijoje (1990). 2001 m. tapo „International Ar 2000 i Vejle Amt“ (Danija) parodos „Verdenskunst“ laureatu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Meno bibliotekoje - šiuolaikinės ikonografijos paroda

Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos meno skyriaus galerijoje (J. Janonio g. 9) iki šių metų pabaigos eksponuojama ikonografo ...
2020-11-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This