Per šalčius degino mazutą

Verslas

Klaipėdos energetikai teigia, jog praėjusią savaitę Lietuvą užklupusią pirmąją rimtesnę šalčio bangą pavyko atlaikyti e be nuostolių. Vienas nepriklausomas šilumos gamintojas dėl gedimo sustabdė veiklą, kiti dirbo mažesniais pajėgumais nei buvo numatyta. Tad Klaipėdos miesto savivaldybės kontroliuojama bendrovė „Klaipėdos energija“ šilumai gaminti pasitelkė rezervinius katilus ir panaudojo sukauptą rezervinį kurą – mazutą, kuris šiuo metu pigesnis už gamtines dujas.

Šilutės plente esančioje pagrindinėje AB „Klaipėdos energija“ katilinėje buvo užkurti trijų rūšių kurą naudojantys katilai. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Didesnis šaltis mums reiškia didesnius slėgius trasose, aukštesnę ruošiamo termofikacinio vandens temperatūrą. Dirbant maksimaliu režimu mažiausias techninis nesklandumas gali įtakoti šilumos gamybos sutrikimus ir tuomet jau turim situaciją, kai reikia čia ir dabar spręsti iškilusią problemą“, – pranešime cituojamas Marius Prelgauskis, AB „Klaipėdos energija“ technikos direktorius.

Pasak energetiko, kai lauke šalta, visi sektoriai naudoja daugiau elektros energijos, tad galimi jos tiekimo sutrikimai, dėl ko išsijungia svyravimams jautri valdymo automatika. Arba, jei nukrenta dujų slėgis, stoja šilumą gaminantys katilai. Šįkart, skirtingai nei pernykštę žiemą, tokių avarinių situacijų nebuvo.

Klaipėdoje šilumą miestui gamina ne tik savivaldybės kontroliuojama AB „Klaipėdos energija“, bet ir 5 nepriklausomi gamintojai. Tačiau praėjusią savaitę, kai uostamiestyje kelias paras lauke spaudė 11-17 laipsnių šaltis, dalis jų miestui šilumos netiekė.

„Senamiesčio ir šiaurinėje miesto dalyje turime tris nepriklausomus gamintojus, bet jų katilinių pajėgumai gana maži. Kai oro temperatūra ženkliai nukrenta, nepriklausomi gamintojai negali patenkinti išaugusio šilumos energijos poreikio. Tuomet mes užkuriame savo rezervinius katilus“, – aiškino M. Prelgauskis.

Būtent todėl praėjusią savaitę baltas garas kilo ir iš Danės gatvėje esančios katilinės kamino – dujas deginantis katilas gamino šilumą šiaurinei miesto daliai.

Šilutės plente esančioje pagrindinėje AB „Klaipėdos energija“ katilinėje buvo užkurti trijų rūšių kurą naudojantys katilai.

„Pagrindinis mūsų kuras yra biokuras. Šioje katilinėje turime keturis biokuro katilus, kurie praėjusią savaitę dirbo visu pajėgumu. Per didžiausius šalčius užkuriame ir mūsų galingiausią 100 MW galios gamtines dujas deginantį katilą. O šįkart pasinaudojome ir rezerviniu mazutą deginančiu katilu“, – pasakojo bendrovės technikos direktorius.

Mazuto rezervus bendrovė turi sukaupusi dar iš tų laikų, kai Lietuva neturėjo dujų tiekimo alternatyvos per jūrinį terminalą ir privalėjo laikyti tokį mazuto kiekį, kad galėtų mėnesį apšildyti Klaipėdą, jei vamzdynu iš Rusijos nutrūktų gamtinių dujų tiekimas. Dabar šis rezervas pravertė taupant vartotojų išlaidas šilumai.

„Iki praėjusių metų mazutas buvo brangesnis už gamtines dujas, tad naudoti jį šildymui buvo ekonomiškai nenaudinga. O šiemet gamtinių dujų kaina pašoko į neregėtas aukštumas, todėl, siekiant taupyti klientų išlaidas šildymo paslaugai, per didžiuosius šalčius deginome mažiau dujų ir dalį šilumos gaminome iš mazuto“, – sakė M. Prelgauskis.

Mazutas šiuo metu yra beveik dvigubai pigesnis už gamtines dujas, kurios per metus pabrango net 240 procentų. Pernai lapkritį deginamų gamtinių dujų kaina buvo 47 eurai už megavatvalandę (Eur/MWh), o šiemet lapkritį jų kaina pasiekė 112 Eur/MWh.

Anot bendrovės, saugant klaipėdiečių sveikatą ir tuo pačiu užtikrinant, kad nebūtų viršijami nustatyti taršos reikalavimai, mazutas yra deginamas tame pačiame katile kartu su gamtinėmis dujomis. Tuomet esą visiškai sudega mazute esantys teršalai, realiu laiku yra stebimi ir kontroliuojami išmetamų teršalų kiekiai.

„Klaipėdos energija” pagal turimą leidimą per metus gali sudeginti 3166 t mazuto, šiemet jo sudegino 2558 t.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šiluma sugrįžta

Nors ketvirtadienį dirvos paviršiuje vietomis šalyje fiksuota net iki 5–7 laipsnių šalčio, artimiausiomis dienomis tokių temperatūrų jau nebeturėtų būti, o ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This