Du filmai apie klaipėdiečius

Mums rašo

Praėjusiais metais, kada Klaipėda nuo gausumo renginių, skirtų Lietuvos kultūros sostinės vardui garbingai nešti, dvi kartos – jaunimas SMK studentai (projekto autorė Giedrė Vaičekauskienė) ir Pagyvenusių žmonių asociacijos senjorai ( projekto autorė Kristina Buslajeva) su savo komandomis projektų idėjas sudėjo į filmus. Juose – Klaipėdos žmonės, jų veikla, nuomonės ir bendras gyvenimas mieste – uoste, mieste, kur pati gamta ir jūra jau yra veiksnys herojų pasisakymams ir veiksmams. Filmai tą pačią idėją parodė labai skirtingai.

Jaunimas filme „Klaipėdiečiai“ kalbino žinomus mieste žmones, kurie jau seniai gyvena ir kuria mieste, ir atvykusius čia dirbti ir kurti. Jų pasisakymai atsispindi nuomonių įvairumą. Senjorams, kurie čia gyvena jau daugiau kaip 50-60 metų, ne visų pasisakymai patiko. Ypač miesto palyginimas su provincija, negi tik triukšmas apibrėžia, kas yra kas. O jei ramybė, tai jau kaimas.

Klaipėda vis dėlto didelis miestas, šiuolaikiškas, svetingas ir gana ramus. Miestas, kuris, mūsų nuomone, su uosto pasiekimais yra Lietuvos stabilumo pagrindas.

Teatrus ir koncertus lankytų, žinoma, aktyviau, jei emigrantai grįžtų ir galėtų savo darbais kelti ekonomiką, o mums liktų turiningas laisvalaikis, koncertai, teatrai ir kitos pramogos. Lauksime filmo tęsinio.

Senjorų poilsio ir veiklos rezultatus transliuojantis filmas „Dainos ir jūros pašaukti“ siunčia žinią klaipėdiečiams, kad nežiūrint laivyno graudaus likimo, mūsų karta yra jūrinių tradicijų patriotai. Filmas rodo jaunimui, kad reikia išsaugoti papročius ir kūrybą jūrine tematika, gerbti atminimą žymių jūrininkų, apdainuoti uostą, jūrą ir jų žmones, nes buvo laikas, kada kiekviena šeima turėjo nors kokį ryšį su jūreivyste.

Todėl jaunimui norime palikti tokią žinutę, kuri galbūt sudomins juos ir išaugins patriotizmą, paskatins pamilti miestą, likti jame gyventi ir kurti, kaip kuriame mes, džiaugiamės gyvenimu, nesiskiriame su darbais ir daina.

Kristina Buslajeva, Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

„Prabils“ ir naujų maršrutų stotelės

Klaipėdos transportininkai įrašė daugiau kaip 30 naujų stotelių, esančių dešimtyje maršrutų, pavadinimų. Viena kita stotelė mieste, o dauguma – naujuose ...
2023-03-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Neįleiskim į širdį rudens

…O laikas vis tolyn į priekį eina, Sušalę žvaigždės miršta pamažu. O aš savo senstančių, raukšlėtų rankų Vėl naują dainą ...
2022-09-27
Skaityti daugiau

Švietimas

Studentai gimnazistams ir svečiams iš užsienio pristatė „Europiadą“

Klaipėdos „Varpo“ gimnazija priėmė svečius iš Klaipėdos socialinių mokslų kolegijos. Atvykę studentai savanoriai pristatė festivalį „Europiada”. „Europiada“ – didžiausia tautinių ...
2022-05-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This