Pradės tvarkyti Laikrodžių muziejaus fasadą

Kultūra

Parengtas Laikrodžių muziejaus Klaipėdoje pastato stogo, karnizų ir parapetų tvarkybos bei durų restauravimo darbų projektas. Tikėtina, kad darbai prasidėjau šiemet ir per metus bus baigti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Bus keičiama pastato stogo skarda su paklotu, tvirtinamos medinės stogo konstrukcijos, įrengiamas naujas apšiltinimo sluoksnis su difuzine ir garo plėvelėmis, atliekama stogo vidaus apdaila. Taip pat – remontuojami pastato karnizai ir parapetai,  keičiama lietaus vandens nuvedimo sistema. Restauruojamų vartų karnizas bus remontuojamas, vartų skarda keičiama.

Remonto darbų vykdymo metu veiks visos ekspozicijos, parodos, edukacijos, renginiai. Todėl restauratoriai organizuodami darbus privalės užtikrinti saugų muziejaus darbuotojų ir lankytojų patekimą į muziejaus pastatus bei užtikrinti žmonių saugumą aplinkui pastatą – šalia pastato yra viešojo transporto stotelė.

Šiuo metu kai kurios pavojų keliančios fasado vietos yra uždengtos apsauginiu tinklu. Ir atlikus minėtus darbus liks taip apsaugotų vietų – šiame etape viso fasado atnaujinimo darbai nenumatyti.

Laikrodžių muziejus Klaipėdoje yra Lietuvos nacionalinės dailės muziejaus dalis. Lietuvos nacionalinis dailės muziejus yra ir minėtų darbų užsakovas.

INFORMACIJA

XVIII a. II pusėje Klaipėdos turtingieji miestelėnai, gyvenę dabartinės Liepų g. pradžioje, pradėjo statytis užmiesčio vilas. 1768 m. sklypų savininkų sąrašuose pirmuoju dabartinio Laikrodžių muziejaus sklypo savininku įvardytas finansininkas Hofmanas (Hoffman), kuris XVIII a. pabaigoje sklypą pardavė vienam turtingiausių Klaipėdos patricijų Johanui Simpsonui (Johan Simpson). Ilgą laiką šis sklypas nebuvo užstatytas ir tik apie 1820 m. jame pagal nežinomo anglų architekto projektą J. Simpsonas pastatė nedidelę užmiesčio vilą.

1855 m. namas atiteko naujam šeimininkui – medicinos mokslų daktarui Johanui Augustui Mutrėjui (Johan August Mutray). Šiame name jis gyveno iki mirties – 1872 metų. Kas buvo namo savininku po gydytojo mirties iki 1913 m., duomenų neišliko.

1913 m. namas jau priklausė bankininkui Johanui Hiršbergeriui (Johan Hirschberger). Yra pagrindo manyti, kad jam šeimininkaujant buvo atlikta namo rekonstrukcija. Pastato antrame aukšte J. Hiršbergeris buvo įkūręs banką. Pats iki 1924 m. su šeima gyveno namo pirmame aukšte.

1924–1929 m. adresų knygose kaip šio pastato savininkas nurodomas „fabriko direktorius“ Jozefas Krauzė (Jozef Kraus).

1931 m. namą ir sklypą išpirko Lietuvos valstybė ir čia įkūrė Žemės banką. Banko tikslas buvo padėti lietuviams valstiečiams išsilaisvinti iš trumpalaikių skolų. Šis bankas rėmė ne tik valstiečius, bet ir Klaipėdos krašto žvejus. Tuo laikotarpiu su šiuo adresu siejami du asmenys: banko direktorius Šernas ir vicedirektorius Kybrancas.

1939 m. vokiečiams užėmus Klaipėdą, Žemės bankas buvo uždarytas.

1942 m. adresų knygoje rašoma, kad namas priklausė miesto bendruomenei ir jame buvo kambarys, skirtas jaunimui muzikuoti. Pastate tuo laikotarpiu buvo įregistruotas vienintelis gyventojas – p. Doring.

1945 m., pasibaigus karui, pastate įsikūrė Klaipėdos pionierių ir moksleivių namai.

1984 m. liepos 27 d. Klaipėdoje, restauravus namą, įsikūrusį adresu Liepų g. 12, atidarytas Laikrodžių muziejus. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Sekmadienį - nemokamas muziejų lankymas

Balandžio 28-ąją, paskutinį šio mėnesio sekmadienį, tradiciškai bus galima nemokamai aplankyti Kultūros ministerijai pavaldžius muziejus. Klaipėdoje ministerijai priklauso trys įstaigos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Laikrodžių muziejuje - gėlių magija

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai nuo kovo 21 d. Laikrodžių muziejuje galės išvysti parodą „Florentempus“. Į parodos atidarymą lankytojai kviečiami 17.30 ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Šeštadienį kvies Muziejų naktis

Gegužės 13 d., šeštadienį, Klaipėdos kultūrinės įstaigos ir muziejai kviečia švęsti Europos muziejų naktį. Unikali galimybė aplankyti muziejus, jų erdves ...
2023-05-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This