Pandemijos pamokas aptarė konferencijoje

Sveikata

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas surengė tarptautinę mokslinę konferenciją „Visuomenės sveikatos ir gyvenimo architektonikos pokyčiai ir iššūkiai pandemijos metu”.

Klaipėdoje nuo COVID-19 jau mirė 400 žmonių, esmingai pasikeitė visi asmens ir miesto gyvenimo aspektai. Konferencija – vienas pirmųjų šalyje bandymų visapusiškai apžvelgti per pastaruosius dvejus metus šalyje ir mieste susiformavusią naują realybę (dalis pranešėjų dalyvavo nuotoliniu būdu).

„Pranešimai neabejotinai bus įdomūs ne tik mūsų fakulteto specialistams, tačiau ir kitiems universiteto kolegoms“, – konferencijos reikšmę universitetui pabrėžė dekanas prof. dr. Saulius Raugelė. Konferencijoje dalyvavo ir žinomas sveikatos politikas Vytenis Andriukaitis (kairėje).

Profesorius Vytautas Kasiulevičius, patyręs šeimos medikas, akcentavo, kad pandemija nesibaigė: nei susirgimų, nei mirčių skaičius neduoda
pagrindo nusiraminimui.

„Sutariama, kad pandemija valdoma, jeigu teigiamų rezultatų nuošimtis testuojant yra iki 5%. Dabar Lietuvoje teigiamų rezultatų procentas yra net 45%”, – neraminantį rodiklį priminė profesorius.

Tarp neišmoktų pandemijos pamokų V. Kasiulevičius nurodė nepakankamą dėmesį patalpų vėdinimui. Pasak jo, kadangi naujosios viruso atmainos užkrečiamumas artėja prie tymų R0 reikšmės, būtina kuo skubiau viešosiose patalpose įrengti CO2 indikatorius ir su jais susietas aktyvaus vėdinimo sistemas. Šį pavasarį-vasarą, mano profesorius, sergamumą priimtinose ribose galbūt palaikys saulė (ultravioletiniai spinduliai) ir šiluma, dėl kurios daugiau laiko bus praleidžiama atvirame ore, tačiau rudenį galima vėl laukti susirgimų bangos pakilimo. Taip pat šiandienos kontekste, pasak V. Kasiulevičiaus, didesnį dėmesį privalu skirti ir medicinos IT sistemų saugai.

Su solidaria rimtimi konferencijos dalyviai išklausė Rusijos agresijos niokojamos Ukrainos atstovės, Mykolajivo universiteto dr. doc. Olgos Kuvaldinos pranešimą.

Po plenarinių pranešimų dar apie 100 pranešimų buvo skaitoma 7 sekcijose pagal mokslinių interesų kryptis.

„Normaliai mokslo raidai labai svarbu, kad gretimose srityse dirbantys tyrėjai tokiose konferencijose galėtų vieni kitiems pristatyti savo darbus, pasitikrinti pagal kolegas aktualų tyrimų lauko kontekstą. Pranešimai neabejotinai bus įdomūs ne tik mūsų fakulteto specialistams, tačiau ir kitiems universiteto kolegoms“, – konferencijos reikšmę pabrėžė dekanas prof. dr. Saulius Raugelė.

Jo teigimu, konferencijos medžiaga bus paskelbta ir prieinama kitiems tyrėjams ir visuomenei.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This