Kodėl žmonija kariauja?

Mums rašo

dr. Vytautas Jokubauskas
2022-04-18

Komentarų: 0

Tikriausiai ne vienas iš mūsų gyvendami XXI a. užsiduodame klausimą – o kodėl žmonija kariauja?

Susidūrus su karo fenomenu atsiranda daugiau klausimų, bet tik atsakius į klausimą, kodėl žmonės kariauja, dera pereiti prie kitų klausimų: kaip jie kariauja, kas kariauja, ko pagalba kariauja bei koks karo poveikis žmonių bendruomenėms, kultūroms ir civilizacijoms?

Karas barbariška veikla ir visuotinai pasmerkta. Civilizuotų valstybių ir žmonių laikoma nepriimtina. Daugybę kartų jau praeityje, o matomai ir ateityje išsakys poziciją „karui ne“, arba „daugiau niekada“. Taip buvo sakyta po Pirmo pasaulinio, o tada vos po poros dešimtmečių prasidėjo Antras pasaulinis karas. Po jo sakyta niekada, niekada toms baisybėms ir štai XX a. pabaigoje įvyko genocidai – Ruandoje ir Bosnijoje, jau nekalbant apie permanentiškai vykstančius karus.

Apibendrintai priežastis viena – kodėl gi žmonės ryžtasis sankcionuotai, organizuotai ir kolektyviai taikyti ginkluotą smurtą arba jėgą prieš kitus žmones, kurie atsako irgi sankcionuotai, organizuotai bei kolektyviai – pasipriešina jėga. Ta priežastis paprasta – kova dėl ribotų išteklių, kurių poreikiai beribiai. Pati išteklių sąvoka labai plati, nuo materialių dalykų iki simbolinių aspektų.

Karas kraštutinė priemonė kovoje dėl išteklių, visais atvejais karo menas byloja, kad taikant netiesioginių veiksmų strategiją siekiama tikslų be karinių veiksmų. Bet būna, kad nepavyksta, karo menas – subtilus dalykas. Tada nutyla politikai, diplomatai, užgęsta šviesos ir prabyla artilerijos kanonados. Liūdna.

Plačiau klausykite įraše YouTube kanale „Karybos istorikas“:

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kitokie karai

Daugelis žmonių gyvena istorija, senais prisiminimais. Todėl kai kalbame apie dabarties karus nepagydoma liga yra du dalykai: matytų filmų ir ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Be kategorijos, Svarbu, Veidai

Ukrainietė: „Niekas nėra garantuotas, kad karas neateis į jūsų namus"

24 metų Margarita Abdolimova iš okupuoto Chersono į Klaipėdą atvyko prieš metus, jau laukdamasi naujagimio. Kartu su ja atvyko vyras ...
2023-12-31
Skaityti daugiau

Švietimas

Tarptautinėje konferencijoje - lyderystės ir karybos pamokos kariams

Klaipėdos universitete prasidėjo tarptautinė istorikų konferencija „Kovos už laisvę rytų Baltijos regione po Pirmojo pasaulinio karo“. Lietuvos kariuomenės ir Klaipėdos universiteto ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This