Teisės akto pakeitimai atveria galimybę nukelti sovietinius paminklus

Politika

Kultūros ministras Simonas Kairys antradienį pasirašė įsakymą, keičiantį kriterijus, kuriais remiantis sovietiniai paminklai kapinėse iki šiol buvo saugomi paveldą reglamentuojančių įstatymų. Anot ministerijos, atnaujintas kriterijų aprašas atveria galimybes šiuos paminklus nukelti. Kartu pažymima, kad savivaldos institucijos, priimdamos atitinkamus sprendimus, turi pirmiausia siekti užtikrinti deramą pagarbą žuvusiems ir jų palaidojimo vietoms bei garantuoti tinkamą šių vietų apsaugą.

Atnaujintame apraše nustatyta, kad sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai, kurie yra nacistinės Vokietijos ar SSRS kariuomenės ar kitų šių valstybių specialiųjų tarnybų, vykdžiusių Lietuvos gyventojų represijas, veiklą ar jų narius propaguojančios skulptūros, atvaizdai, užrašai ar kiti simboliai. Ši nuostata netaikoma neveikiančiose kapinėse, palaikų laidojimo ar užkasimo vietose esantiems kapams ar antkapiams.

„Pakeistas kriterijų aprašas niekaip nepaveiks pačių kapaviečių ar jų antkapių – priešingai nei bando tvirtinti Lietuvai nedraugiškos jėgos, su mirusiaisiais nekovojame ir gerbiame jų amžinojo poilsio vietas, taip pat privalome paisyti ir Ženevos konvencijos įpareigojimų. Tačiau okupantų palikti monumentai, daug metų darkę mūsų miestų ir miestelių viešąsias erdves, nėra suderinami su šiuolaikinės Lietuvos veidu. Šiandien matome, kokius baisumus Kremliaus režimas vykdo už savo laisvę kovojančioje Ukrainoje. O juk paminklai, tebestovintys Lietuvoje, dažnu atveju skirti šlovinti taip pat besielgusiems okupantams”, – pranešime cituojamas S. Kairys.

Kultūros ministro įsakymu pakeitus kriterijus, sovietiniai paminklai vietos bendruomenių ar savivaldos atstovų prašymu gali būti iš naujo svarstomi vertinimo tarybų ekspertų, paminklams panaikinama teisinė apsauga, taip sudarant galimybę juos nukelti.

Į Kultūros vertybių registrą įrašyta 160 Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietų Lietuvoje.

3 Comments

  1. Anonimas

    Kai valdžioje mankurtai belieka viską naikinti, net paminklai užkliūna?

    Reply
    • Anonimui

      Kodėl viską? Tai tik paminklas rusofašistams okupantams, kuriam mūsų mieste tikrai ne vieta.

  2. Klaipėdietė

    Tai – paminklas okupacinei kariuomenei, kurio iš tolo matoma pagrindinė dalis – milžiniškas kardas tiesiog spinduliuoja agresiją ir duoda suprasti: jeigu kas prieš sovietus – prismeigsime jus ir sunaikinsime. Nemanau, kad ir menininkų bendruomenė šitokį paminklą laiko vertingu meno kūriniu.
    Kaip žinome, kasmet gegužės 9 d. prie paminklo ir ten esančios sovietų karių palaidojimo vietos renkasi okupantų palikuonys, o nuo 2014 m. Krymo okupacijos – būtinai su Georgijaus juostelėmis. Šiemet, manau, ateis ir apsirašinėję Z raidėmis.
    Manau, kad to paminklo likimas nebuvo svarstomas pataikaujant rusų tautybės Klaipėdos rinkėjams, o taip pat siekiant koalicijos su prorusiškomis partijomis miesto taryboje.
    Paminklas ir kapas įtraukti į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, pavadinimu ANTROJO PASAULINIO KARO SOVIETŲ SĄJUNGOS KARIŲ PALAIDOJIMO VIETA, vertybės numeris 10740. Tarp šios vertybės vertingųjų savybių nurodyta paminklas, granito plokštės su iškaltomis karių pavardėmis, takų sistema (!), lygus reljefas (!!), karių palaikai (!!!).
    Pagal registro viešai skelbiamus dokumentus, Kultūros paveldo departamentas 2019-02-18 aktu Nr. KPD-KP-2321 iš naujo atliko vertinimą ir dar kartą nustatė minėtą palaidojimo vietą esant nekilnojamąja kultūros vertybe. Na, panašu, kad čia jau ne kompetencijos, bet sąžinės deficito problema, tam tikrų vertybių sistemos išraiška.
    Itin stebina ir piktina tai, kad toje pačioje Skulptūrų parko teritorijoje buvo sunaikintos klaipėdiečių palaidojimo vietos – juk žinome, kad beveik visas parkas įrengtas kapinių vietoje. Bet ką gi – čia senesni reikalai, tačiau parko teritorijoje yra 1923 metų sukilimo dalyvių, paaukojusių savo gyvybes už Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos, palaidojimo vieta. Ant jos stovi kuklus paminklas, be jokios skulptūrinės kompozicijos ir štai ši Lietuvos didvyrių palaidojimo vieta nėra įtraukta į kultūros paveldo registrą.
    Manau, kad tokia “vertybė” – palaidojimo vieta – turi būti nedelsiant išbraukta iš kultūros paveldo registro, militaristinis paminklas – kardas – nugriautas, ir tuomet savivaldybė galėtų priimti sprendimą dėl karių palaikų (jeigu jie ten dar yra) perkėlimo į normalias kapines ar kitą ramesnę atokią vietą. Estija iš Talino centro tokias kapines iškėlė jau prieš 15 metų ir dėl to niekas kariauti nepradėjo. Nepradės ir dabar, nes Rusija šiuo metu turi kitų reikalų.
    Tarp kitko, karių palaikai į šią palaidojimo vietą buvo perkelti iš dabartinės Lietuvininkų aikštės ir kitų vietų1975 metais, tai yra, praėjus 30 metų po karo, taigi, nieko neatsitiks ir dar kartą juos iškėlus.
    Savo šalies gyventojų niekada nelaidojome miestų gatvėse ir aikštėse, nereikėtų ten laikyti ir okupacinės armijos karių kapų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This