KRATC viešieji ryšiai: taupo ar gelbėja ilgametį partnerį?

Svarbu, Temos

Nuo balandžio 11-osios uostamiesčio savivaldybės valdomoje UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) projektų vadovu komunikacijai pradėjo darbuotis ilgus metus šiai įmonei viešųjų ryšių paslaugas teikiančios bendrovės „RSV projektai” vadovas ir savininkas Arūnas Liubinavičius.

„Atvirai Klaipėdai” šią informaciją pranešęs asmuo tikina, kad tokia pareigybė KRATC atsirado po to, kai „RSV projektams” nebepavyko laimėti pernai paskelbto konkurso, kuris, beje, buvo nutrauktas. Istoriją, anot jų, „puošia” ir tai, kad „RSV projektai” tebeturi galiojančių sutarčių su KRATC.

Tačiau tiek naujoji KRATC vadovė Roma Budrienė, tiek ir pats A. Liubinavičius tokias įžvalgas vadina sąmokslo teorijomis. R. Budrienė teigia, jog dėl minėtų sutarčių dar pasiaiškins situaciją, o A. Liubinavičius sakė jau gavęs išaiškinimą, jog teisiškai čia nėra jokio pažeidimo.

Tuo metu pilietines antikorupcines iniciatyvas bei jų organizavimą skatinančios organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus ekspertė teigia, kad šioje situacijoje kyla bent keli klausimai.

Ilgalaikiai ryšiai

KRATC viešina 19 nuo 2015 m. kovo su „RSV projektai” sudarytų sutarčių. Portalas rekvizitai.vz.lt skelbiantis viešųjų pirkimų duomenis nuo 2017-ųjų, rašo, kad KRATC yra didžiausias „RSV projektai” viešųjų pirkimų keliu paslaugas perkantis klientas, įsigijęs paslaugų už 330 393 eurus.

Po jos rikiuojasi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija su 275 601 €, kitos jos valdomos įmonės „Klaipėdos energija” (258 888 €), „Klaipėdos vanduo” (125 077 €) ir VšĮ „Klaipėdos šventės” (20 149 €).

Su „Atvira Klaipėda” susisiekęs asmuo pasakojo, kad pernai gruodį KRATC paskelbė viešinimo kampanijos paslaugų pirkimo konkursą (apie tai byloja ir skelbimas Centriniame viešųjų pirkimų portale). Jo metu „RSV projektai” esą jau netapo geriausio pasiūlymo autoriumi ir konkursas buvo nutrauktas – perkančioji organizacija turi tokią teisę. Galiausiai šį balandį A. Liubinavičius buvo įdarbintas KRATC, kad rūpintųsi bedrovės viešaisiais ryšiais.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad viešai skelbiama, jog KRATC vis dar turi tris rašytinius susitarimus su „RSV projektais”: iki šių metų rugpjūčio 19 d. galiojančią 21 780 Eur vertės sutartį dėl informacinės medžiagos ir skelbimų publikavimo dienraštyje „Vakarų ekspresas” ir jo interneto naujienų svetainėje; 9 680 eurų įsipareigojimą iki kitų metų balandžio ruošti edukacines ekologines pamokas ir jas dėstyti bei 71 995 Eur vertės sutartį dėl viešųjų ryšių konsultavimo paslaugų (galiojimas – iki 2024-01-25)

„Liubinavičius pats save kontroliuos, kaip vykdo šias sutartis?” – stebėjosi pašnekovas.

„Finansiškai naudinga”

Nuo praėjusių metų spalio 18 dienos KRATC direktorės pareigas einanti Roma Budrienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad pagrindinis motyvas atsirasti tokiai pareigybei buvo siekis taupyti – nuo balandžio 11-osios, kai A. Liubinavičius buvo įdarbintas puse etato, buvo nutraukta ir minėtoji iki 2024 m. sausio turėjusi galioti sutartis su „RSV projektais” dėl viešųjų ryšių konsultavimo paslaugų.

„Žmonės kalba tai ir mato tai, ką nori matyti – daugiau nei kad yra iš tikro”, – sako Roma Budrienė.

„Mums žmogaus, kuris dirbtų su viešaisiais ryšiais, reikia. Aš dirbu jau šešis mėnesius, tad su juo jau praėjome vadinamą bandomąjį laikotarpį. Ne paslaptis, kad formuoju savo komandą. Man viskas tinka, mes gerai sutariame, žiūrime į tą pačią pusę. Jo patirtis – didžiulė, 20 metų yra šiame versle, puikiai žino visą situaciją. Man patinka jo reaktyvumas, viskas yra labai greitai, čia ir dabar. Jis turi nepilną etatą, nes turi ir kitų įsipareigojimų, bet mums to pilnai pakanka. Jis visada gali atsirasti įmonėje 20 minučių bėgyje, jei kyla reikalas”, – kalbėjo R. Budrienė.

Pasak jos, minėtasis gruodį paskelbtas viešinimo kampanijos paslaugų pirkimo konkursas buvo nutrauktas dėl procedūrinių pažeidimų.

„Žmonės kalba tai ir mato tai, ką nori matyti – daugiau nei kad yra iš tikro. Tiesiog gavosi sutapimas. Konkursas nutrauktas dėl procedūrinių dalykų, dokumentacija visa yra, informacija išsiųsta visiems, kam reikia”, – paklausta, ar turi pagrindo kalbos, jog konkursas buvo nutrauktas dėl „RSV projektų” nesėkmės.

Aiškindama aplinkybę, kodėl dar gruodį buvo skelbiamas paslaugų pirkimo konkursas, o dabar jau manoma, kad reikia turėti tuo užsiimantį savo darbuotoją, yra pigiau, R. Budrienė teigė, jog gruodį ji dar buvo „visiškai naujas žmogus”.

„Aš ir dabar dar visko nežinau. Yra daug dalykų, kuriuos žmonės dirbantys čia daug metų žino ir suvokia žymiai geriau. Man reikia laiko. Jei priimami vienokie ar kitokie sprendimai, laikas čia yra labai didelis indikatorius”, – sakė KRATC vadovė.

Kalbėdama apie likusias dvi su „RSV projektais” sudarytas galiojančias sutartis vadovė teigė dar pasižiūrėsianti, kaip elgtis su jomis toliau, nes galbūt dar turi ne visą informaciją.

Deklaruos visus interesus, nors ir neprivalo

A. Liubinavičius teigė, kad sulaukęs tokio pasiūlymo nusprendė juo pasinaudoti, nes turi sukaupęs reikiamos patirties, žino atliekų tvarkymo sistemą, o toks darbas patinka.

Arūnas Liubinavičius teigė, jog jog įvairios sąmokslo teorijos jo nestebina. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Juo labiau, kad nėra užkirsti keliai kitai mano veiklai, spėju dirbti ir su kitais klientais, kurie yra man mieli”, – teigė pašnekovas. 

Paklaustas, kodėl visgi pasirinko iš šalies žiūrint finansiškai nuostolingesnį variantą nutraukti iki 2024 m. sausio turėjusią galioti sutartį ir pasirinkti tik pusę etato darbo vietą, 55-erių A. Liubinavičius teigė jau pagalvojantis ir apie savo kaip senjoro ateitį. 

„Toks stabilus atspirties taškas yra patrauklu. Verslas, kuris mane maitina pastaruosius 18 metų, kol kas sekasi normaliai, bet šiuo neramiu laiku reklama ir viešieji ryšiai yra penkta koja. Ir jei verslui reikia taupyti, pirmiausiai atsisakoma šių paslaugų. Esu išgyvenęs jau ne vieną krizę ir žinau, kaip krenta apyvartos, kaip keičiasi tokių paslaugų poreikis. Tai buvo racionalus sprendimas, kuris man tiko. Apsvarsčiau savaitę ir pateikiau pasiūlymą nutraukti sutartį šalių susitarimu”, – aiškino A. Liubinavičius. 

Paklaustas, kiek pagrindo turi versija, kad įsidarbino KRATC, nes nepavyko laimėti minėtojo konkurso, pašnekovas teigė, jog įvairios sąmokslo teorijos jo nestebina.

„Mano žiniomis, konkursą nutraukti reikėjo dėl darbuotojų nekompetencijos. Ir tai jau ne pirmas konkursas, su kuriuo taip jau yra nutikę”, – sakė A. Liubinavičius. 

Aiškindamas situaciją, kad KRATC vis dar turi dvi galiojančias paslaugų sutartis su jo bendrove, pašnekovas teigė, jog dėl to jau konsultavosi ir gavo išaiškinimą, kad nėra jokio intereso konflikto, nes šių sutarčių vykdymą prižiūri kiti KRATC darbuotojai.

„Aš teikiu paslaugas ir pagal individualią veiklą, pavyzdžiui, įvairioms savivaldybėms. Nors man neprivaloma pildyti viešųjų ir privačių interesų deklaraciją, bet man rekomendavo tai padaryti, ir aš greičiausiai tai padarysiu per 30 dienų, nes matau, kad yra susidomėjimas tokia tema”, – teigė A. Liubinavičius. 

KOMENTARAS 

Ingrida Kalinauskienė,  „Transparency International“ Lietuvos skyriaus programų vadovė

Vertinant stirna.info svetainėje pateikiamus viešinimo ir informavimo paslaugų pirkimų duomenis, matyti, jog UAB „RSV projektai“ aktyviai veikia šioje srityje ir dažnai laimi KRATC konkursus. Pavyzdžiui, per pastaruosius ketverius metus įmonės laimėtos sutartys sudarė apie du trečdalius (260 tūkst. eurų) visos KRATC viešinimo ir informavimo paslaugų pirkimų sumos. 

Šioje situacijoje kyla bent keli klausimai. Pavyzdžiui, kokių priemonių KRATC imasi ir kaip užkerta kelią interesų konfliktų rizikoms, kai darbuotojas tuo pat metu yra ir įmonės „RSV projektai“, kuri aktyviai veikia minimoje srityje, savininkas. Taip pat, kokius tikslus KRATC kelia ir pagal kokius rodiklius vertina, kaip veiksmingai panaudojamos viešinimui skirtos lėšos. Šiuo metu iš viešai pateikiamos informacijos KRATC interneto svetainėje nėra aišku, kokių priemonių imamasi, siekiant suvaldyti su korupcija susijusias rizikas įmonės veikloje. Tai ypač svarbu, žinant, jog antikorupciniu požiūriu viešinimo bei informavimo paslaugų pirkimai – vieni rizikingiausių. 

10 Comments

  1. Laimės kūdikiai

    Nieko nauja, Giminės, vaikai, vaikų vaikai, marčios… Apie Daujotienės intelegemžnciją ir kompatenciją nejuokinkit voverių, o štai Liubinavičiaus s”talento” neturi niekas… Kas galėtų paneigti, kad toks genialus su humoru i, landumu Arūnas neatsirukuoja, nepadėkoja savo verslo partneriams.? Kas? Užuojauta, kovojantiems su korupcija. Viskas tik lozungai, o lūnas, korupcijos liūnas dar glitnesnis ir dvokaintis. O jau tie talentingieji vaikai ir vaikaičiai, kurie kaip savanoriai lenda dėl mūsų dirbti į savaivaldybę ir jos įmones. Na, tokie savotoški kamikadzės, tik dėl klaipėdiečių vargti ten eina…. Ir visai ne dėl to, kad jų šeimoje buvo nuolat kalama, kokią profesiją rinkti:” Savivvaldybėje dirbti- tai be vargo sočiai gyventi”.

    Reply
  2. Kada

    KRATC’as pradės normaliai aptarnauti miestiečius? Kodėl stambesnes atliekas reikia vežti per visą miestą samdytu transportu kai ši paslauga turi įeiti į šiukšlių ir atliekų tvarkytojo funkciją?Sustatyt spalvotus stendus apie baudas prie kiekvienų konteinerių pajėgiame, o va vieną kart per savaitę ar bent per mėnesį, surinkt tas stambiagabaritines iš visų teritorijų, nu niekap neišeina?Jeigu nesusitvarkote su tokia paslauga – atiduokite tiems kas susitvarkys. KRATC’as turi būti skirtas žmonių aptarnavimui , o ne atiduodantys savo pinigus žmonės KRATC’o patogumui

    Reply
    • Rasa

      Labai geras pastebėjimas.

  3. Smalsutis

    Čia tai dar nedidelė aferiukė. Yra kur kas didesnės vertės klausimas, į kurį vargu ar ir pats Šulcas galėtų atsakyti. Tai yra: už kokias nuodėmes Klaipėdos miesto savivaldybė jau 30 metų moka alimentus Daujotų šeimynai? Buvo tokia ne itin aštraus proto moteriškė Daujotienė, kuri tiko Taraškevičiui ir kaip pavaduotoja ir patarėja ir padėjėja ir t.t. Pati suseno ir išėjo į pensiją, o savivaldybės išlaikymą perėmė jos sūnus Daujotas. Deja, irgi ne proto bokštas

    Reply
    • Nuomonė

      Kažkas naujo, bet tik taip atrodo, o iš tiesų, tai paprasčiausias pavydas bambą graužia. Manau, kad „rašytojas” labai primityvus ir kerštingas žmogus, ir tikra proto vilkduobė. Neduok Dieve sutikti primityvų ir kerštingą sutvėrimą… O Daujotienė turėjo ir supratimą, ir inteligenciją, ir geranoriškumą lankytojams. Jei sūnus tas Dievo dovanas turi, lobis savivaldybei.

  4. Neabejingas

    ,, Masinės informacijos ginklai jau seniai išrasti o informaciniuose karuose laimi tas, kas moka šiais ginklais geriausiai pasinaudoti”(iš Rsv projektų svetainės)… Ištiesų, pasirodo galima viešinti taip, kad labai svarbi naujovių informacija, liktų net neprieinama gyventojui…

    Reply
  5. Manau

    kol nepasikeis meras , tol jie ” dengs ” vieni kitus . Bjauru žinoti . Būsimas meras turėtų būti asmuo , kuris neturi jokių komercinių ryšių ar interesų su esamais . JOKIŲ , tik tada Klaipėda atsigaus .

    Reply
  6. Tomas

    aha, tikrai direktorė veikia be mero ir Modestuko „dabro” :DDDDD
    Suka uodegas visi

    Reply
  7. rms

    Tai yra nenormali situacija – aiškus monopolis. Visos didžiosios savivaldybės įmonės turi sutartis su ta pačia viešinimo paslaugas teikinačia įmone.
    Ar Liubinavičius toks įtakingas, ar jo visi bijo? Bijo kad pradės „nepriklausoma” klaipėdos žiniasklaida tiesą rašyti?
    Ar taip nėra užtildoma spauda?

    Reply
    • Kad monopolis

      tai gal dar būtų nieko, bet va kad dirba negerbdami tų, kurie jiems suneša pinigus, tai jau apgailėtina. Iš visų kampų lenda savanaudiškumas..Na pasakykit, kodėl komunalinių paslaugų įmonė turi pelnus, kuriuos panaudoja ne įkainių mažinimui o nežinia kam savo nuožiūra?O kokios jų algos?:D)..O kur ta stebėtojų taryba kurią skiria savivaldybė kruopščiai :D) atrinkus tik neeilinės biografijos žmogus? Viskas iškreipta daug metų diegtų visuomenei liberalkonservatoriškų dogmų..Ėjimas žemyn..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This