Klaipėda: nešvariausias miestas ar nešvariausi ketinimai?

Nuomonės

Jeigu Arvydo Vaitkaus pareiškimas, kad Klaipėdos miestas „kotiruojamas kaip nešvariausias”, yra jo starto šūkis mero rinkimuose, tai jis – ne pats taikliausias. Nebent omenyje turėtas uostas, kuriam p. Vaitkus turėjo garbės vadovauti ir būti iš ten iššvilpintas su vilko bilietu. Užtenka paėjėti pagal uosto tvorą miesto šiaurėje…

Palei uosto tvorą istorinėje miesto dalyje . Artūro Šulco nuotr.

Pirmas klausimas, išgirdus tokį pareiškimą: kas kotiruoja ir su kuo lyginama? Jeigu su Londonu, tai Klaipėda blizga kaip saldainio popieriukas. Jeigu su Charkivu (prieš jį užpuolant išgamos Putino fašistų gaujai), tai dar daug mums apsišluoti reikia. Su Vilnium ar Kaunu? Brrr… Su kurortais? Galima. Bet ar verta?

A. Vaitkus, mano galva, šiandien yra geriausias kandidatas į merus (iš iki šiol paminėtų), kad ir kas ką besakytų: visokeriopa patirtis, gyvenimo universitetai, mokėjimas girdėti, kas kalbama, gebėjimas prisipažinti nežinant ar klydus. Ir greitai mokytis.

Arvydui, Kontrolės komiteto ir didžiausios frakcijos vadovui, ta frazė akivaizdžiai išsprūdo komiteto posėdžio metu svarstant audito apie miesto teritorijų tvarkymo ir priežiūros išvadas. Ką ir ką besakytum, mūsų kontrolieriai sirguliuoja ta pačia liga, kaip ir STT bei kitos specialiosios tarnybos: aptinka negerai padėtą centą, o rėkia, lyg milijardą radusios.

Dažniausiai tokie riksmai nutildomi jau pirmos instancijos teisme. Arba dar anksčiau. Nes pinigai ir įkalčiai mėgsta būti labai tiksliai suskaičiuoti.

Šiuo atveju Irena Šakalienė, Miesto tvarkymo skyriaus vedėja, yra teisi, ką beveik patvirtino ir patys kontrolieriai: jie nemoka suskaičiuoti valdiškų pinigų. Ir siūlo „nusikaltėliams” patiems suskaičiuoti savo, neva, padarytą žalą.

Ir nors garsiai buvo patvirtinta, kad visa šių „nusikaltimų” byla jau STT rankose, iš ten medžioklės įkarščio šūkių nesigirdi: arba pasimokė iš ankstesnių klaidų, arba nėra tyčinio nusikaltimo požymių.

Bet grįžkime prie definicijų. Kontrolieriai auditavo miesto teritorijų tvarkymo ir gyventojų skundų nagrinėjo peripetijas. A. Vaitkus leptelėjo apie nešvarą. Palyginimų nebūta. O vertėtų.

Klaipėdos išskirtinumas ir bėda – apšepęs senamiestis ir istorinė miesto dalis bei nesugebėjimas įvesti tvarkos prie atliekų surinkimo konteinerių. Dėl tos tvarkos – pastangos yra, rezultatų… Kartais norisi verkti. Kaip ir prie uosto tvoros. Ką labai teisingai konstatavo kontrolieriai.

Artūro Šulco nuotr.

Tačiau, lyginant su kitais dideliais miestais, Klaipėda išsiskiria gerai sutvarkytais įvažiavimais į miestą bei pastarąjį dešimtmetį gerai tvarkomais gyvenamųjų namų kvartalais, jų viešosiomis erdvėmis. Didesnių šabakštynų galima aptikti tik palei geležinkelį ir keliuose atokesniuose pramoniniuose/komerciniuose rajonuose.

Šįryt prabėgau krosiuką Panevėžio gatvės senųjų daugiabučių kvartale: ideali tvarka ir švara – ekskursija galima vesti. Beveik visi namai renovuoti, kiemai sutvarkyti. Panašiai evoliucionuoja Rumpiškės ir kiti mikrorajonai. Klaipėda pirmauja renovuojant daugiabučius. O štai senamiestis ir naujamiestis…

Artūro Šulco nuotr.

Senamiestyje bent jau suplanuotos ir pradėtos pertvarkos, o naujamiestis su Atgimimo aikšte – lankomiausios vietos ir… Mūsų valdžios impotencijos simbolis.

Apie 150 m nuo Atgimimo aikštės. Artūro Šulco nuotr.

Būtent naujamiestis, istorinė miesto dalis, apimanti ir uosto prieigas, nuo Pilies tilto iki pat šiaurinio molo, reprezentuoja Klaipėdą, kaip apšepusį miestą. Ir čia reikia sutikti su A. Vaitkumi: reprezentuoja kaip nevalyvą miestą. Kiti miestai išblizgino, išlaižė savo senamiesčius ir centrus iki blizgesio, o Klaipėda – ne. O būtent centras yra geriausiai matomas tiek miestiečiams, tiek svečiams.

Artūro Šulco nuotr.

Ir tas faktas, kad kitų miestų pakraščiuose dešimt kartų daugiau šabakštynų nei pas mus, kad jų senieji gyvenamieji kvartalai prastesni už mūsiškius, mūsų neguodžia. Ir neatleidžia nuo atsakomybės didžiausios miesto Tarybos frakcijos, kuriai vadovauja A. Vaitkus: be jos pritarimo Taryboje nepriimamas nė vienas rimtesnis sprendimas. Tad kodėl nerastas sprendimas dėl tvarkos prie atliekų konteinerių? 

Gal todėl, kad šnekėti apie nešvarą ir pūsti žandus: žiūrėkit, koks aš gražus ir protingas, yra naudingiau nei griebtis šluotos.

13 Comments

  1. Irute

    Neįtikėtina, bet gryna tiesa.Objektyvi apžvalga.

    Reply
  2. Anonimas

    konkuruojantys politikai yra tos pačios kiaulės skirtingose lovio pusėse

    Reply
    • Cha cha

      Taikliai ir šmaikščiai!

  3. Baisiai disapointed

    Oi, Martynai, kodėl Sulca dirbt priemet, nebemiela tapo Atvira Klaipeda skaityt, net pykina. Arba „viesuju pirkimu apzvalga” arba „lygis”, gal dar grįš ir prie „pimpio istoriju”…..Juk zino zmones, kad daug metu jis buvo pats politikas, bet kazkokio didesnio proverzio nebuvo, del to koktu skaityt nuolatine kitu kritika ir dar matosi „savu” gynimas, ziuriu tai tesias ir toliau, tik jau „zurnalisto” kailyje, nu nemalonu ir tiek… kur objektyvumas?

    Reply
  4. *****

    O ponas Šulcas , kol dirbo savivaldybės liberaliu klerku , nematė uosto ” tvoros ” ? Ar tuo metu negalėjo ” matyti ” , nes uosto administracijai direktoriavo liberalus Gentvilas ? Paskaitau liberalių aimanas apie uostą ar įmones , kurios nuomojasi , kad ir ” klasco ” ir toks jausmas – iki Vaitkaus uosto direkcijos nebuvo ? Pažiūrėkite nuo kada dirba ” klasco ” . Buvo , visos buvo ir prie liberalaus Gentvilo 🙂 Esate nemaloni persona pone Šulcai , ypatingai nemaloni ir sakyčiau neobjektyvi . Už Vaitkų nebalsuosiu 🙂

    Reply
    • Anonimas

      Gali mėgti, nemėgti A. Šulcą, bet uosto prieigos, A. Vaitkaus administruoto uosto tvoros ir aplink jas šiukšlių daugiausia.

  5. Taigi

    Prieš rinkimus visi dulkes kelia, o kai išrenka patys apdulka !

    Reply
  6. Tiesa

    Tiesa ta, kad kritiką ir riksmus Šakalienės link paleido toks kulikauskas. Kritikos strėlės lėkė ir nuo liberalų ypač Velikienės. Vaitkus pasijungė vėliausiai. Tai koks to straipsnio tikslas.

    Reply
  7. Irkai iš savivaldybės

    Uzurpavo miesta, naikina ji per projektus, blogina gyvenimo sąlygas ir mūsų sveikata

    Reply
  8. Tikrai nešvariausias purviniausis miestas

    Ir tiesioginė prasme ir savivaldybės vadovavimo…
    Purvas ×2. Savivaldybės sprendimai ir srutu kiekis mariosę , dulkių kiekis mieste= klaipedos miestas su smarvė

    Reply
  9. Anonimas

    „Įdėmiai stebime kaip sekasi uosto kompanijoms, kaip pasitvirtina mūsų į uostą įdėtos investicijos. Matau KLASCO kompaniją ištisas paras per savo kabineto langą iš devintojo aukšto. Matau kiek atplaukė laivų, kiek pakrauta krovinių, pastatyti ir dirba naujieji kranai, naujai pastatyti sandėliai. Džiausiuosi KLASCO investicijomis ir jų gaunama grąža, o tuo pačiu šios kompanijos atnešama nauda Klaipėdos uostui ir valstybei“, – akcentavo A.Vaitkus.

    Skaityti daugiau: https://klaipeda.diena.lt/naujienos/verslas/imoniu-pulsas/klasco-solidarizuojasi-su-valstybe-787804

    Reply
    • KLASCO geležies rūdos tarša

      Be kita ko Vaikus ir leido KLASCO krauti geležies rūdą ir teršti dulkemis visą centrą.

  10. Stebėtojas

    Impotentas ir tinginys buvai tu, Šulce

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This