Maisto atliekų apdorojimo gamykla turėtų iškilti kitais metais

Aplinkosauga, Svarbu

Dumpiuose, Klaipėdos rajone, iki kitų metų pabaigos turėtų būti baigta maisto atliekų mechaninio apdorojimo gamybos paskirties pastato su technologine linija techninio statyba. Jo kaina – beveik 800 tūkstančių eurų.

Dumpių sąvartynas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktais yra nustatyta, kad iki 2023 m. gruodžio 31 d. turi būti užtikrinta, jog biologiškai skaidžios atliekos, tarp jų ir maisto, būtų surenkamos atskirai arba atskiriamos ir perdirbamos ten, kur jos susidaro. 

UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) su bendrove „Medstatyba” pasirašė 108 tūkstančių vertės sutartį dėl šio ypatingos statinio darbo projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros.

Gamykla bus statoma Dumpių kaime, Klaipėdos krašto regioniniame sąvartyne. Statinio plotas – 1,5 tūkstančio kv. m. Numatoma objekto skaičiuojamoji kaina – 791,9 tūkst. Eur. 

KRATC teigia, kad „šiuo metu Klaipėdos regione į deginimo įrenginius patenka maisto atliekos, esančios mišrių komunalinių atliekų sraute, kurios galėtų būti perdirbtos, išgaunant tiek maistinius/medžiaginius, tiek energetinius išteklius”. Bendrovė šiu metu neturi techninių galimybių paruošti maisto atliekų perdirbimui ir perdirbti jas taip, kad būtų pilnai laikomasi atitinkamų reikalavimų.

KRATC siekia sukurti maisto atliekų apdorojimo pajėgumus, galinčius per metus apdoroti ne mažiau kaip 6,6 tūkst. tonų maisto atliekų. 

Maisto atliekų surinkimo ir perdirbimo projektui Klaipėdos regione finansuoti iš ES Sanglaudos fondo gaunama apie 85 proc. visų reikalingų lėšų. Likusią dalį dengia KRATC.

Praėjusių metų pradžioje „Atvira Klaipėda” pranešė, kad Klaipėdoje planuojama įdiegti maisto atliekų surinkimo spalvotais maišais sistemą. Numatoma, jog gyventojams bus dalijami skirtingų spalvų maišai. Į vienus jų žmonės turės dėti maisto atliekas, o į kitus – kitas komunalines atliekas. Visi maišai bus metami į bendrus konteinerius, jie į Dumpių sąvartyną bus išvežami įprastai, o ten jau bus atskiriami, maisto atliekų turinys bus tvarkomas naujuose įrenginiuose, kurie iš bus pastatyti už ES pinigus. Paruošta perdirbimui maisto atliekų masė bus išvežama į Vievį, kur iš jos bus gaminamos biodujos.

1 Comment

  1. as

    eee palaukit čia Zabore nepasisakė dar gal neleis statyti

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pasodino per 13 000 medelių

Bendradarbiaudami su Valstybinių miškų urėdija (VMU) daugiau nei 200 SBA grupės darbuotojų šeštadienį Norkaičių girininkijoje, Klaipėdos rajone, 3,4 hektaruose ploto ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos kapinės sparčiai plečiasi tik popierių šūsnyje

Pasirašyta nauja sutartis dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijos papildymo naujomis galimomis teritorijomis. Už 10 tūkst. eurų bus koreguojama ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This